22 establiments inicien una prova pilot de recollida de residus porta a porta a Sant Llorenç Savall

Font: Canal Terrassa

01/02/2018 - 09:35
L’administració ha estudiat, prèviament, la viabilitat tècnica de la mesura i, mitjançant un equip d’informadors, ha conscienciat les persones implicades.

Des del mes de gener i fins el mes de juny, Sant Llorenç Savall participa a la prova pilot de recollida porta a porta a grans generadors. Una vintena de restaurants i comerços del poble hi participen i durant aquesta setmana s’està acabant d’ajustar el nombre de contenidors de cada establiment i les característiques del servei de recollida. Aquest matí, l’alcalde de Sant Llorenç Savall i president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Ricard Torralba, ha visitat algun dels establiments per tal de poder fer un seguiment dels primers dies de la prova. Un tècnic ambiental visita aquests dies els establiments per tal d’informar-los de les novetats de la prova pilot i dels canvis que suposa en la gestió dels residus.

Paral·lelament la prova pilot s’està desenvolupant als polígons industrials de Rubí i al Centre del nucli urbà de Castellar del Vallès amb un total de 100 establiments comercials i de restauració participants, a més d’alguns equipaments municipals de Rubí.  Aquesta prova pilot, que tindrà una durada de 6 mesos, té per objectiu millorar els percentatges de recollida selectiva als municipis per tal de contribuir a superar l’estancament del reciclatge i poder assolir els objectius previstos per l’Agència de Residus de Catalunya i la Unió Europea pel 2020.

La recollida porta a porta compta amb un sistema d’identificació d’usuari per tal de poder-ne fer un seguiment, i assegurar una major implicació dels establiments participants. Per tal de portar a terme aquesta experiència pilot es compta amb una subvenció de 50.000 euros de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

La prova pilot vol aconseguir els següents objectius: incrementar els percentatges de recollida selectiva i de la fracció orgànica als grans productors en un 50%; disminuir el nivell d’impropis en les diferents fraccions; impulsar i aconseguir un canvi d’hàbits en els establiments  comercials, iniciar un nou sistema de recollida als municipis de la comarca que dóna responsabilitat als establiments comercials per la pèrdua de l’anonimat davant la gestió dels residus i ser punt de partida per un canvi de model en la recollida de residus.

A Sant Llorenç Savall la prova pilot es farà a 20 comerços i establiments de restauració repartits per tot el municipi i a la Residència d’Avis. En total, 21 punts de recollida. El sistema porta a porta permetrà recollir la orgànica, els envasos i el rebuig a la porta de l’establiment.

Als establiments que participen a la prova pilot, se’ls facilita un contenidor de 40,  120, 240, o 360 litres de capacitat, segons les seves necessitats, amb xip identificador d’usuari i amb la retolació adient que identifica la fracció a recollir i l’establiment.  Aquests contenidors es lliuraren per les fraccions de residus de resta i orgànica. Per a la fracció d’envasos s’utilitzaran bosses homologades o contenidors. El vidre i el paper-cartró es seguiran recollint en contenidors com fins ara.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Aquest nou sistema ha permès reduir dràsticament els residus de la fracció resta.

Notícia

Begur incrementa els controls per garantir el bon funcionament del sistema de recollida de residus.

Notícia
S'han presentat les dades de l'any 2022

L’any 2022 el 45,3% dels residus municipals s’han recollit de forma separada. Les cinc comarques amb millors resultats de recollida selectiva tenen implantats sistemes eficients com la recollida selectiva porta a porta o amb contenidors tancats i identificació de l’usuari.

Butlletí