El Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona compleix vint anys

Font: Xarxa de Parcs Naturals

31/01/2018 - 17:21

El Ple de la Diputació de Barcelona, en la seva sessió de data 29 de gener de 1998, adoptava l’acord d’aprovar definitivament la constitució del Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, format pels ajuntaments de Vilanova de Sau, Tavèrnoles, Sant Julià de Vilatorta i Folgueroles i per la Diputació de Barcelona. Posteriorment, l’any 2010, s’hi afegia el municipi de Sant Sadurní d’Osormort.

El Consorci naixia amb la finalitat de promoure l’ordenació, la protecció i millora d’aquest espai natural, i de vetllar pel compliment de la legislació vigent pel que fa a la seva preservació. Dies després de l’aprovació a la Diputació, a l’Ajuntament de Vilanova de Sau es formalitzava la constitució del Consorci i s’aprovava el seu primer pressupost, de 57 milions de pessetes (342.000 euros).

A la sessió de constitució, es va elegir Francesc Martos, en aquell moment president de l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, com a president de l’ens, i Jaume Orra, llavors alcalde de Vilanova de Sau, com a vicepresident. La feina s’iniciava amb la redacció del Pla especial de protecció i millora de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, que s’aprovaria definitivament el 8 de març de 2004.

Durant aquests vint anys s’han realitzat accions continuades de dinamització, foment, millora i protecció del medi físic, rural (forestal, agrícola i agroforestal) i del paisatge d’aquest entorn (amb una superfície de gestió de 9.438 hectàrees, 3.459 dins PEIN i 8.376 dins el Pla especial de protecció i millora de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona).

Durant el 2018 es faran un seguit d’actes commemoratius per celebrar l'efemèride.

Per estar al dia de les activitats que s’organitzen a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, podeu consultar la seva pàgina web, seguir la pàgina de Facebook i descarregar-vos l'app.


 

Relacionats

Article

L’estany de la Guinardera és una de les principals zones humides de Sant Cugat, i en els últims anys, s’han realitzat diverses actuacions de renaturalització de l’estany per tal d’afavorir la biodiversitat ecosistèmica.

Article

La iniciativa vol posar en valor l’espai verd més emblemàtic de la ciutat, que aplega més d’un miler d’arbres només a la zona ampliada a principis d’aquest segle. S’ha senyalitzat un recorregut que identifica 51 espècies amb informació i il·lustracions de cadascuna d’elles. Les fitxes descriptives d’aquests exemplars es poden consultar també al web municipal.​

Article

Es promourà un pla de plantació dins el Pla de Millora de l’Espai Públic i d’acord amb els suggeriments del grup Escocells Lleida.

Butlletí