Retirades 44 tones de residus del litoral de les Illes Balears la temporada 2017

Els plàstics són la matèria predominant, amb un 42,7 %, seguits de les fustes i la vegetació
31/01/2018 - 21:21

El 2017 el Servei de Neteja del Litoral de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua) ha recollit 44.263,07 kg de residus del litoral de les Illes Balears. Això significa que, de mitjana, s’han tret de la mar 467,9 kg diaris de residus entre el 30 de juny i el 30 de setembre.

Durant aquests mesos a les Illes Balears s’han recollit les quantitats següents de residus del litoral: 23.713,05 kg a Mallorca, 9.544,23 kg a Menorca, 9.137,08 kg a Eivissa i 1.868,73 kg a Formentera. El mes amb més recollida ha estat l’agost, amb 1.997,08 kg.

El material que més s’ha retirat ha estat el plàstic (42,77 % del total), seguit de la fusta (27,13 %) i la vegetació (16,9 %), entre d’altres.

A més, s’han rebut i atès vint-i-un avisos —disset de l’112 i Salvament Marítim i quatre d’institucions i particulars— per ajudar en enfonsaments, recollides de troncs, dispersió de combustible, ajudes a persones i recollida de brutícia a una cala concreta.

Aquest Servei d’Abaqua, únic a la Mediterrània, s’ha millorat enguany incorporant a les 26 barques de tipus virot una de semilitoral per a cada illa, que hi romandran durant tot l’any per poder intervenir en vessaments a la mar i actuar en moments concrets de brutor o a zones de difícil accés terrestre.

En total, Mallorca disposa de catorze barques, Menorca i Eivissa en tenen set cadascuna i Formentera dues. D’aquestes, una fa feina amb gas GLP i càrrega de bateria de serveis amb energia solar. 

Municipis: 
Balears
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Les aportacions de sorra del port de Barcelona són insuficients per compensar la pèrdua natural de 160.000 m3 anuals de sorra del delta del Llobregat

Article

El passat diumenge, 16 d’octubre, el Club Badia de Roses organitzà la XIX Neteja del fons marí, jornada que celebra anualment amb la col·laboració del Port Esportiu de Roses i del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament i que, en aquesta ocasió, permeté retirar del fons marí del port rosinc un total de 370 kg de deixalles.

Article

El llibret "Dades del Medi Ambient a Catalunya" es publica des de l’any 1993 sense interrupcions. Les estadístiques i indicadors ambientals que conté s’actualitzen una vegada a l’any i, generalment, fan referència a l’any anterior al de la publicació, excepte les que presenten una major complexitat de càlcul o de recollida que solen actualitzar-se cada any i mig i, en aquest cas, el decalatge temporal és més llarg.

Butlletí