Butlletí 357 - Irma Soldevilla: "A partir de 2019 Barcelona Energia podrà donar servei a 20.000 famílies"

18-09-2018 al 01-10-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 357 - Irma Soldevilla: "A partir de 2019 Barcelona Energia podrà donar servei a 20.000 famílies"

 
  18-09-2018 al 01-10-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Irma Soldevilla: "A partir de 2019 Barcelona Energia podrà donar servei a 20.000 famílies"

28/09/2018

 
 

Barcelona ja compta amb una comercialitzadora energètica: Barcelona Energia (BE). La ciutat ha iniciat el seu procés cap a un model basat en renovables on l'estalvi, l'eficiència energètica i el consum racional esdevinguin els pilars de la transició energètica.  Parlem amb Irma Soldevilla, directora de projectes de l’Agència d’Energia de Barcelona per saber tots els detalls de funcionament de Barcelona Energia!

 

 
 

Reportatges

 
 

Deuwatts: Mobilitat Sostenible

 
 

Contaminació, soroll, cotxes privats que són els reis de l’espai públic, dificultats de convivència entre vianants, ciclistes i motoristes… són algunes de les problemàtiques associades a la mobilitat a les grans ciutats. En aquest Deuwatts es parla de mobilitat sostenible i de diverses iniciatives que proposen altres maneres de moure’s per la ciutat.

 

 

 
 

Opinions

 
 

Sostenibilitat, més que un gest

30/09/2018
Ramon Folch

Sostenibilitat és internalització, un intent d’incorporar a la matriu que defineix el procés socioeconòmic els paràmetres indesitjables que tradicionalment són externalitzats en l’espai o en el temps. El model industrial insostenible actual, exitós en la seva immensa eficàcia a l’hora d’externalitzar la seva enorme ineficiència, assumeix només la part que li convé de les conseqüències dels seus actes i acaba convençut que ho fa tot perfectament.

 

Amb la intenció no n’hi ha prou

29/09/2018
Albert Punsola

Actuant en l’edificació a gran escala es faria un pas signficatiu en la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, el passat 23 d’agost s’ha produït una notícia d’una gran transcendència. Un total de 19 alcaldes de ciutats d’arreu del món -algunes d’elles pioneres en sostenibilitat com Copenhagen- i que representen conjuntament 130 milions de persones s’han compromès a que els nous edificis siguin de consum d’energia zero per al 2030. 

 

 
Notícies
 

Can Lleonart celebra 40 anys d’educació ambiental al Montseny

01/10/2018

 
 

El Parc Natural del Montseny ha celebrat aquest 29 de setembre els 40 anys de la creació de la primera escola d’educació ambiental a Catalunya i a l’Estat espanyol que es va obrir a la torre de Can Lleonart. L’escola va ser impulsada per la Diputació de Barcelona, com a institució gestora del Parc Natural, juntament amb altres entitats com el Zoo de Barcelona i el Departament d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

 
 

L'estiu 2018, per sota de la mitjana en incendis forestals des de l'any 2000

01/10/2018

L’informe final del Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) constata que el nombre d’incendis d’aquesta campanya s’ha reduït a la meitat respecte l’any passat, i molt per sota de la mitjana des de l’any 2000. 

Lleida posa en marxa un pla pilot de recollida de residus porta a porta
 

01/10/2018

Lleida reafirma la seva aposta per un model de ciutat sostenible posant en marxa una prova pilot de recollida selectiva de residus porta a porta (PaP). 

 
 

Es presenta a L'Hospitalet un prototip europeu de cotxe elèctric d’ús compartit

01/10/2018

El Districte Econòmic de L’Hospitalet ha acollit les jornades de demostració final de la iniciativa europea ESPRIT (Easily diStributed Personal RapId Transit), un nou vehicle elèctric d’ús compartit dissenyat com a complement del transport públic. 

Nous naixements de tortugues babaues a Cambrils i Premià de Mar
 

01/10/2018

La sortida de les cries de tortuga babaua a les platges de Premià de Mar i Cambrils fan augmentar fins a quatre els nius detectats aquest estiu. 

 
 

El dia mundial Clean Up vol conscienciar del gran problema dels plàstics en el medi ambient

01/10/2018

El Wolrd Clean Up s'ha celebrat el 15 de setembre a més de 150 països que participen en una iniciativa per netejar espais verds, amb la qual es vol conscienciar del gran problema que suposa la brossa per al medi ambient. 

S'aprova el Pla clima i energia 2030 de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

 

30/09/2018

Els objectius finals d'aquest seguit de mesures són la lluita contra el canvi climàtic i l'assoliment d'una veritable transició energètica. 

 
 

El sistema porta a porta triplica la recollida selectiva a Sarrià

27/09/2018

Amb el sistema porta a porta, la recollida selectiva de residus al nucli antic de Sarrià gairebé s’ha triplicat: d’un 19% ha passat a un 55,8%. La recollida de la fracció orgànica és la fracció de residus que més ha augmentat, d’un 14% a un 55,8%. 

Barcelona acull la 5a edició de l’Aplec d’agricultura urbana

26/09/2018

Del 2 al 6 d’octubre la ciutat de Barcelona acollirà la celebració de la ja 5a edició de l’Aplec d’agricultura urbana, trobada anual per a la divulgació del coneixement i els beneficis de l’agricultura a la ciutat. 

 
 

El Govern reactiva el procés d'elaboració del Pla Nacional de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible

26/09/2018

El Pla Nacional referma el compromís de Catalunya amb la comunitat internacional i subscriu la voluntat del Govern i dels actors que integren la societat civil catalana de compartir aportacions substantives que contribueixin a l’assoliment de l’Agenda 2030 a casa nostra i també a escala global.

12 municipis participaran en l'e-Bicibox, el nou servei de bicicleta elèctrica pública compartida
 

25/09/2018

L'AMB ha posat en marxa un nou servei de bicicleta pública compartida metropolitana: l'e-Bicibox. Funcionarà amb bicicletes elèctriques ubicades en mòduls tancats e-Bicibox. 

 
 

El 5è Congrés Rubí Brilla tractarà l’economia circular el 26 octubre

 

25/09/2018

La cinquena edició del Congrés Rubí Brilla pel canvi de Model Energètic es dedicarà enguany a l’economia circular i tindrà lloc el pròxim 26 d’octubre a l’auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler. 

Front municipal, de les entitats socials, ambientals i de la societat civil per garantir els drets energètics a Catalunya

25/09/2018

El 8 i 9 de novembre, Barcelona acollirà el 2n Congrés Català de Pobresa Energètica, que enguany se centra en les causes que agreugen la problemàtica i l’estat actual de la defensa dels drets energètics. 

 
 

Mercè Respira: El Dia sense Cotxes omple de vida la Via Laietana i Gran de Gràcia

24/09/2018

Veïns i veïnes de Barcelona han pogut participar aquesta Mercè en un escenari de festa major poc habitual: els carrers de la Via Laietana i Gran de Gràcia. 

Seixanta-vuit municipis demanen 3,6 M€ per a estacions de recàrrega de vehicles elèctrics

24/09/2018

L’Institut Català d’Energia ha posat en funcionament un visor d’estacions de recàrrega que mostra la seva ubicació i ofereix informació en temps real sobre el seu estat.

 
 

Un itinerari de vianants i bicicletes enllaçarà Sabadell, Matadepera i Terrassa

21/09/2018

La infraestructura de 4,1 km de longitud vol promoure que les persones vagin en bicicleta i a peu en els seus desplaçaments, millorant la seva seguretat, ja que per aquestes carreteres hi circulen una mitjana de 27.0000 vehicles al dia. 

La Diputació de Girona aposta per eradicar el glifosat als espais verds públics

21/09/2018

A l'eliminació progressiva del glifosat en obres o adjudicacions, la Diputació també recomanarà a tots els Ajuntaments, òrgans, ens i institucions públiques de els comarques gironines els productes i processos alternatius. 

 
 

El corall es mor

 

20/09/2018

Les gorgònies estan substituint als coralls escleractinis que estan desapareixent dels ecosistemes marins com a conseqüència de l'impacte humà i del canvi climàtic global. 

El Govern referma el seu compromís de compatibilitzar la ramaderia de muntanya amb la conservació de l'os

19/09/2018

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, ha defensat el projecte de consolidació de l’os al Pirineu, com una “aposta doble del Govern per la biodiversitat i la convivència amb l’activitat humana”.  

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

L'ACA impulsa la millora del sanejament al Baix Camp amb la nova depuradora del Botarell

Els embassaments de les conques internes afronten el final de l'estiu amb un 85% de reserves

 
 

Biodiversitat

 
 

Els ecòlegs forestals preveuen un quart any consecutiu d’afectacions severes per processionària als boscos

 
 

Canvi climàtic

 
 

Les terres indígenes emmagatzemen cinc vegades més carboni del que es pensava anteriorment

El Museu de Ciències Naturals inaugura l'exposició "DesÀrtic"

 
 

Educació ambiental

 
 

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat de Terrassa presenta noves activitats

 
 

Mobilitat

 
 

Nova Oficina de Mobilitat a Sabadell

A la Diputació de Barcelona "agafen la bici"

 
 

Ja està operatiu el carri bici que uneixen Ripollet amb Montcada i Barberà

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Neix al País Valencià l'Associació de Municipis a favor de la Recollida Selectiva Porta a Porta

Montblanc inicia la recollida de residus porta a porta dins el recinte emmurallat

 
 

Inici de la campanya d'informació de la recollida de residus porta a porta a Montuïri

L'Ajuntament d’Albatàrrec dona el tret de sortida a la campanya “#ElFuturQueVolem”

 
Recursos
 

Recursos de suport complementari a la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2018

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 17 al 26 de novembre de 2018 i té com a objectius: donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la UE; fomentar accions sostenibles per reduir els residus. 

Premi “El menjar no es llença"

 

4a edició del Premi “El menjar no es llença” un concurs de contes il·lustrats i idees per lluitar contra el malbaratament alimentàri. 

 
 

Claqueta i acció! Cicle de cinema ambiental

 
 

El cicle Claqueta i Acció! és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb el Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient (FICMA), que va néixer amb la intenció de promoure la cultura de la sostenibilitat entre la ciutadania de Barcelona. Es projectaran totes les pel·lícules procedents del fons documental del FICMA en diferents espais de la ciutat i es podrà debatre sobre temàtiques ambientals diverses, des de la biodiversitat marina fins a l’impacte dels residus.

 
 

Més Recursos

 
 

Punts d’informació energètica del Gironès

Tot sobre el Porta a Porta del Segrià

 
 

Mobilitat segura entre la bici i el TRAM

Motxilla de l'electricitat a règim

 
 

Concurs per reforçar el pulmó verd dels Tres Turons

 
Bones Pràctiques
 

Arrenca la fase de propostes ciutadanes per a la reforma del Parc de Ca n'Oriol, a Rubí

El procés participatiu que decidirà com serà el Parc de Ca n'Oriol entra en una nova fase aquest diiluns: està accessible la plataforma Participa Rubí i proposar les idees així com descobrir i valorar les propostes de la resta de la ciutadania que han sorgit de l'enquesta prèvia. És la tercera fase d'un procés que ha de culminar amb l'avantprojecte.

Un "escape room" sobre residus dissenyat a Rubí visitarà diverses escoles del Vallès durant aquest curs

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental inicia una nova edició del Programa d'Educació Ambiental. La principal novetat és la realització d'un Escape Room, un joc d'escapament que es farà a les escoles i instituts, a l'entorn del món dels residus i la sostenibilitat.  També s'incorpora al programa un concurs de vídeos sobre malbaratament i aprofitament alimentari.

 
 

L'Ajuntament d'Avinyó i la Fundació Setba col·laboren en el projecte "Natura és cultura"
 

El taller és un respir artístic a la natura adreçat a persones que conviuen amb trastorns mentals, sota la direcció de Quim Moya i l'Alberg de Cultura Cal Gras. 40 persones que conviuen amb algun tipus de malaltia mental fan estada a Avinyó del 3 al 28 de setembre, en grups de 10  cada setmana, per participar en l'experiència artística que busca la complicitat entre l'art i l'enton.

FACSA, ICRA i ABM desenvolupen una nova tècnica que detecta infiltracions en els col·lectors del clavegueram

L'equip del projecte GESTOR ha creat una nova tècnica de localització que permet detectar entrades d'aigua externa a la xarxa de sanejament urbana. La tècnica emprada permet conèixer exactament el punt on s'està produint una entrada d'aigua externa per poder anul·lar-la i millorar així el funcionament del col·lector.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Sant Feliu aposta per l'economia verda local en l'EdiCitNet de Berlín

La ciutadania d’Olesa valora positivament la campanya de civisme contra els sorolls No et passis!

 
 

L’Ajuntament de Lleida segueix avançant en la millora de l’arbrat i la jardineria de la ciutat

L'Ajuntament de Viladecavalls actualitza el servei integral de reprografia de les oficines per una millora econòmica i energètica

 
 

La Diputació de València contribueix a pal·liar la destrucció de la capa d'ozó a través de les seues mesures ambientals

Les Jornades Comarcals sobre Clima i Energia de la Diputació de València reben el Premi de la Setmana Europea de la Mobilitat 2018

 
 

Jornada de voluntariat ambiental al riu Gurri

L'Ajuntament de Girona treballa la mobilitat sostenible amb infants amb una prova pilot a l'Escola Pla de la ciutat

 
 

La Dada

 
 

La compra sostenible de fusta a Europa podria protegir més de 5 milions d'hectàrees de bosc tropical

 
 

L'últim informe de la Coalició Europea de la Fusta Tropical Sostenible (STTC) constata que si, com a mínim, set dels principals països europeus d'importació de fusta tropical es comprometéssin a abastir-se del 100% dels productes forestals tropicals sostenibles, s'incentivaria la gestió forestal sostenible de més de 5 milions d'hectàrees de bosc tropical. Hi ha un marge considerable per impulsar la quota de mercat de fusta sostenible verificada, en països com França, Bèlgica i Espanya, on les quotes de mercat són tan baixes com el 12%.

 
Especials
 

40 anys d’Educació Ambiental
 

Arrel de la publicació del llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap on anem?' Sostenible vol dedicar aquest especial a l’anàlisi de l'estat de l'educació ambiental a Catalunya després de 40 anys.  Aquí podràs trobar informacions i anàlisis des d’una mirada crítica i una reflexió profunda per extreure coneixement del camí recorregut i actuar assumint els reptes i la necessitat de transformar una educació que vol transformar el món.

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. Vol donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la UE  en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles; fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets i fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).
 

 
Agenda
 

13/09/2018

Exposició "DesÀrtic" a Granollers

17/09/2018

Exposició: "La vida de l’aigua" a Barcelona

 
 

02/10/2018

Conferència Internacional de l'Aliança pel Clima 2018 a Barcelona

02/10/2018

Trobada del Pacte d'Alcaldes

 
 

03/10/2018

Jornada Finançament europeu per a la custòdia del territori: oportunitats presents i futures

03/10/2018

Camins d'aigua: espais de trobada

 
 

04/10/2018

e-jornades Expoelèctric 2018

05/10/2018

Els compostadors comunitaris de la Barceloneta

 
 

06/10/2018

Exposició "Actuem amb energia" a Canovelles

06/10/2018

Expoelèctric 2018

 
 

06/10/2018

19a Fira del Medi Ambient de Tàrrega

06/10/2018

Les clavegueres

 
 

08/10/2018

Recuwaste 2018

10/10/2018

Jornades Ecofòrum 2018 sobre la "Nova Governança de l'Aigua"

 
 

10/10/2018

L'art de visitar un jardí: el Parc de la Ciutadella

17/10/2018

Els batecs dels barris: tocant a sometent

 
 

18/10/2018

6a Fira de Biomassa de Catalunya i 1r Saló del Biogàs i tractament de purins

19/10/2018

Uns veïns ben vius a les Corts

 
 

19/10/2018

¿Sin coches? Hacia ciudades respirables

20/10/2018

Setmana Bio per l'alimentació ecològica

 
 

25/10/2018

V Encuentro de construcción con paja: "La construcción con paja llega a la ciudad"

25/10/2018

IV Congrés d'Enginyeria Municipal

 
 

27/10/2018

Redescobrim La Fàbrica del Sol

27/10/2018

La ciutat imaginada

 
 

28/10/2018

Visita il·lustrada a La Fàbrica del Sol

29/10/2018

Forum AMWAJ: A Mediterranean Water and Journalism

 
 

29/10/2018

Exposició Actuem amb Energia a Gavà

31/10/2018

Dia Mundial de les Ciutats a Barcelona

 
 

31/10/2018

L'energia ni es crea ni es destrueix, s'estalvia!

08/11/2018

II Congrés Català de Pobresa Energètica

 
 

16/11/2018

CONGRÉS NACIONAL EDUCACIÓ AMBIENTAL 2018

17/11/2018

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

 
 

19/11/2018

43es Jornades Científiques GFHN

19/11/2018

Exposició “Reduïm Residus” a Vilanova del Camí

 
 

21/11/2018

Curs "Com dinamitzar activitats turístiques des d'una visió interpretativa i creativa"

21/11/2018

XV JORNADA CREAF-SCB-ICHN: "Reptes, idees i solucions per fer ciència ciutadana útil i amb impacte"

 
 

21/11/2018

Jornada: Simbiosi industrial, la via cap a l'economia circular

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube