FACSA, ICRA i ABM desenvolupen una nova tècnica que detecta infiltracions en els col·lectors del clavegueram

Font: ICRA

18/09/2018 - 12:35

L'equip del projecte GESTOR ha creat una nova tècnica de localització que permet detectar entrades d'aigua externa a la xarxa de sanejament urbana. La tècnica emprada permet conèixer exactament el punt on s'està produint una entrada d'aigua externa per poder anul·lar-la i millorar així el funcionament del col·lector. La infiltració d'aigües freàtiques o de pluja en els col·lectors d'aigua, produïts per fallades estructurals en el clavegueram, és una de les principals problemàtiques en la gestió de les xarxes de sanejament.

L'equip del projecte GESTOR, format pel consorci FACSAInstitut Català de Recerca de l'Agua (ICRA)ABM Serveis d’Enginyeria i Consulting SL, ha creat una nova tècnica de localització que permet detectar entrades d'aigua externa a la xarxa de sanejament urbana.

La infiltració d'aigües freàtiques o de pluja en els col·lectors d'aigua, produïts per fallades estructurals en el clavegueram, és una de les principals problemàtiques en la gestió de les xarxes de sanejament.

D'una banda, els col·lectors no estan dissenyats per poder recollir quantitats elevades d'aigua, fet que pot produir inundacions en carrers i descàrregues d'aigua no tractada en rius, llacs i altres mitjans naturals. I, de l'altra, l'augment del volum d'aigua a tractar, produeix increments de consum d'energia i té un efecte negatiu en la capacitat i eficiència de tractament de les estacions de tractament d'aigua residual (EDAR).

La tècnica emprada permet conèixer exactament el punt on s'està produint una entrada d'aigua externa per poder anul·lar-la i millorar així el funcionament del col·lector. Aquesta actua com un sensor lineal al llarg de tot el col·lector i permet poder situar qualsevol entrada d'aigua externa en tota la longitud del col·lector estudiat.

La tècnica va ser provada i avaluada durant diversos mesos en un col·lector d'aigües residuals de Benicàssim, a la zona sud de la població, que compta amb una xarxa separativa, en la qual les aigües pluvials i les aigües residuals s'evacuen per diferents conductes. Els resultats van permetre localitzar infiltracions d'aigua freàtica i entrades d'aigua de pluja en el col·lector d'aigües residuals, i trobar els punts exactes on es produïen aquestes entrades.

El projecte GESTOR té com a objectiu final desenvolupar una plataforma avançada de gestió preventiva i per a l'eficiència de recursos hídrics en infraestructures de sanejament urbà. La iniciativa ha estat cofinançada pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat i pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en la convocatòria Reptes-Col·laboració del Programa Estatal d'Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als Reptes de la Societat, en el marc del Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació 2013-2016.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El projecte Life Libernitrate, impulsat per l'àrea de Projectes Europeus, té com a objectiu sensibilitzar als municipis sobre esta problemàtica i ajudar els ajuntaments a combatre-la. La tercera jornada del projecte ha estat destinada als alcaldes i alcadesas de les comarques de la Plana de Utiel-Requena, la Hoya de Buñol i el Valle de Ayora-Cofrentes.

Article

Emmarcat en l’estratègia per fer front a l’Emergència Climàtica, l’objectiu és minimitzar els seus efectes i assegurar el subministrament d’aigua a la població.

Article

L'ajuntament de Sant Celoni és un dels guardonats en l'edició 2020 dels Premis de l'Aigua, en reconeixement per la millora de la gestió de l'espai humit de les Llobateres, preservant els valors ecològics de l'ecosistema d'aquest espai i garantint-ne la funcionalitat hidràulica.

Butlletí