Can Lleonart celebra 40 anys d’educació ambiental al Montseny

Font: El 9 nou i Diputació de Barcelona

01/10/2018 - 11:21

El Parc Natural del Montseny ha celebrat aquest 29 de setembre els 40 anys de la creació de la primera escola d’educació ambiental a Catalunya i a l’Estat espanyol que es va obrir a la torre de Can Lleonart. Aquesta primera escola de natura es va crear l’any 1978 a Can Lleonart, a la vall de Santa Fe, dins el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. L’escola va ser impulsada per la Diputació de Barcelona, com a institució gestora del Parc Natural, juntament amb altres entitats com el Zoo de Barcelona i el Departament d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Des de la seva creació, per l’equipament han passat més de 250.000 alumnes de diferents cursos i professorat de centenars de centres educatius del país que han seguit algun dels itineraris o accions formatives proposades.

L’Escola de Natura Can Lleonart va tenir des del principi un gran impacte gràcies al nou model d’interpretació del medi que va desenvolupar, amb la creació de seminaris de formació que es portaven a terme els caps de setmana. Aquestes sessions, iniciades per Martí Boada durant els primers anys d’història e l’equipament i impartides durant més de vint anys, donaven eines als mestres per ser capaços d’interpretar el paisatge i fer un exercici de descoberta.

Després de l’experiència pionera de Can Lleonart, les escoles de natura es van multiplicar en poc temps per tot Catalunya. L’esclat dels equipaments va ser tan important que en un període de cinc anys se’n van crear una vintena i, vint anys més tard, hi ha més de dues-centes escoles de natura arreu del país.

Un acte per celebrar els 40 anys
L’acte de celebració ha aplegat alguns dels protagonistes d’aquella aventura. Va ser molt important també l’impuls del Zoo de Barcelona dirigit pel granollerí Antoni Jonch, que volia posar en valor el paper educatiu del centre i també la seva implicació en la preservació dels espais naturals propers a Barcelona. D’aquesta voluntat en sorgí la col·laboració del Zoo amb la Diputació de Barcelona així com amb l’equip del departament d’Ecologia la Universitat Autònoma de Barcelona per a la creació de Can Lleonart com a escola de natura.

Un d’aquests protagonistes va ser Martí Boada, que va encarregar-se de la gestió de la casa durant els primers anys. També han assistit algunes de les persones que van fer de monitors a l’inici com Toni Arrizabalaga o Carme Rosell. I aquelles que han assumit la direcció en algun moment.

Boada ha intervingut a l’acte i ha destacat el paper “pioner” que va tenir la proposta de Can Lleonart. En aquest sentit, Sito Alarcón, director del Zoo de Barcelona ha recordat que l’educació ambiental a Catalunya “va néixer aquí”.

Jesús Calderer, diputat adjunt de l’àrea d’espais naturals de la Diputació, ha ressaltat la importància de l’educació ambiental que se segueix fent al Montseny amb la participació de diverses empreses amb diversos equipaments.

Inicis de l’educació ambiental
Les primeres manifestacions d’educació ambiental van aparèixer a Catalunya al voltant de 1970, una de les quals va ser la Campanya de Salvaguarda, sorgida en el Congrés de Cultura Catalana celebrat el 1976, amb l’objectiu de preservar el territori natural i posar en marxa accions per protegir els espais amenaçats.

Tallers a Can Lleonart. Font: Generalitat de Catalunya

Entre les entitats que han participat al llarg d’aquests anys en la divulgació de l’educació ambiental hi ha l’Associació de Mestres Rosa Sensat, que va introduir la formació ambiental en els seus cursos i en les primeres escoles d’estiu que va organitzar, i que van tenir un gran impacte en la renovació pedagògica. Així, en l’àmbit de les ciències naturals es posava en pràctica una metodologia innovadora que donava eines d’observació per fomentar un paper actiu de l’alumnat.


 

 

Relacionats

Reportatge
Article de Núria Marín, Presidenta de la Diputació de Barcelona

Ajuntaments i Diputació ens hem posat en primera línia de la crisi de la COVID-19, gens aliena a l'emergència ambiental. I ho estarem en la postpandèmia, tot i que per a això reclamem més reconeixement institucional i capacitat de despesa i inversió.

Notícia

El passat 8 i 9 de febrer, el municipi de Deltebre ha celebrat dues sessions matinals de neteja de les platges del municipi. En total, han estat més de 500 les persones que de manera desinteressada han participat i han permès recollir al voltant de 300 sacs (3.000kg) amb residus de les platges com a conseqüència del pas del temporal Glòria per Deltebre.

Notícia

40 escoles de Barcelona han tallat els carrers de Barcelona aquesta tarda per exigir un entorn pacificat. És una reclamació també de la Societat Catalana de Pediatria, que diu que calen mesures urgents per millorar la qualitat de l'aire a prop dels centres educatius. La Montse Lorenz ha anat als carrers per saber com es vivia aquesta reivindicació entre els pares, mares, nens i nenes.

Butlletí