Butlletí 405 - Fernando Valladares: "Nuestros dirigentes deben ser valientes, todo indica que el tren puede descarrilar"

05-05-2020 al 18-05-2020

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 405 - Fernando Valladares: "Nuestros dirigentes deben ser valientes, todo indica que el tren puede descarrilar"

 
  05-05-2020 al 18-05-2020  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Fernando Valladares: "Nuestros dirigentes no fueron elegidos para ser valientes, pero ahora hay que serlo, todo indica que el tren puede descarrilar"

18/05/2020

 
 

És sens dubte una de les veus més rellevant de la crisi actual. Fernando Valladares, Doctor en Ciències Biològiques per la Complutense de Madrid, ha passat en unes setmanes a ser la veu més referenciada per fer arribar a la ciutadania, encara en shock per la pandèmia de COVID-19, la importància d ‘aturar la crisi ambiental i restablir l’equilibri de la natura per mantenir la nostra salut. Valladares té un discurs clar sobre la causa primordial d’aquesta crisi sanitaria, que no és una altra que la crisi global, i, sense alarmismes, ens indica el que cal fer per protegir-nos és “deixar que la natura faci la seva feina”.

 
 

Philips Gareth Brydon: "6 milions de pagesos africans depenen de la pluja i si el clima canvia el seu mode de vida està en risc"

18/05/2020

Philips Gareth Brydon és Director del Departament de Canvi Climàtic de l’African Development Bank, la primera institució de finançament per al desenvolupament del continent africà. Ens va explicar durant la COP-25 el fort lligam entre la pobresa i el canvi climàtic, i com l'adaptació és cada cop més l'objectiu de les seves activitats. El seu discurs ens confronta amb la justícia climàtica, ja que Àfrica és un dels països mes vulnerables al canvi global i en canvi només contribueix amb un 3% al total d'emissions de gasos amb efecte hivernacle.

Francesco La Camera: "Cal deixar de mirar el futur amb els ulls del passat”
 

18/05/2020

Francesco La Camera és Director de Institute of Renewable Energy (IRENA), una organització intergovernamental amb 61 membres d’arreu del món, el seu mandat consisteix en promoure les energies renovables en el món. La Camera ens va explicar, durant la COP-25 quins són els principals reptes de la transició energètica cap a les renovables, i com hem de deixar de mirar el futur amb els ulls del passat i buscar la interconnexió de les xarxes, les smart-grid, la intel·ligència artificial o entendre que el futur dels consumidors serà molt diferent i com el mercat s'haurà d'adaptar a aquesta nova realitat.
 

 
 

Bobadoye Ayodotun: “L’impacte del canvi climàtic en la salut a l’Àfrica és enorme.”

18/05/2020

 
 

Bobadoye Ayodotun és Director General de Global Emerging Pathogens Treatment Consortium (Ghana). Aquesta entitat té com a objectiu millorar la preparació de sectors, de països, i de sistemes a l’Àfrica per afrontar els seus reptes en relació als temes de salut vinculats al canvi climàtic. Bobadoye ens va explicar durant la COP-25 com de fràgil és aquest continent, i de fet tot el món, als impactes sobre la salut dels canvis globals. Tenim la prova amb l'actual crisi de la COVID-19.

 
 

Reportatges

 
 

Com canviar el món (i cinc fonts d’inspiració)

Campions i campiones de tota la terra que ens poden inspirar aquí i ara

 
 

Les Nacions Unides, a través del Programa de Medi Ambient (PNUMA) conviden a inspirar-vos en persones i en projectes que ja funcionen per fer del món un lloc millor.

 
 

Superfluïtat pandèmica
 

La COVID-19 ens ha commocionat perquè s'ha plantat al primer món i per això ens sembla tan extraordinària, però no n'és gens. És imperdonable que ens hagi agafat tan a contrapeu. Ha estat la primera gran pandèmia controlada.

La pandèmia de COVID-19 no ha de posar en pausa l'acció climàtica

Si el món ha vist un futur ombrívol amb l'aparició de la COVID-19, els efectes d'un escalfament global de 3-4 ° C a finals de segle ens presenten un nivell d'incertesa completament diferent, fins i tot en termes de salut.

 
 

40 anys de lluita pel medi ambient

Article de Núria Marín, Presidenta de la Diputació de Barcelona

 
 

Ajuntaments i Diputació ens hem posat en primera línia de la crisi de la COVID-19, gens aliena a l'emergència ambiental. I ho estarem en la postpandèmia, tot i que per a això reclamem més reconeixement institucional i capacitat de despesa i inversió.

 
 

Opinions

 
 

És l'oportunitat d'accelerar la transició energètica i fer-la més justa

17/05/2020
Sergio de Otto

Crisi com a oportunitat. És un tòpic, sí, però, com tants altres, amb la seva càrrega de veritat, raó i sentit comú. La crisi de la COVID-19 ja està dibuixant un nou escenari en moltíssims àmbits de la nostra societat, tot i que encara no podem veure l'abast que tindran aquests canvis a què ens porta la propagació d'un virus que, d'entrada, ha posat en evidència la nostra vulnerabilitat.

Coronavirus, canvi climàtic i educació ambiental. Què en podem aprendre d'aquesta pandèmia?

13/05/2020
Mercè Medina

Fa anys que la comunitat científica adverteix sobre les greus conseqüències del canvi climàtic i la necessitat de polítiques contundents que redueixin dràsticament les emissions. Alguns experts ja han fet notar que la crisi climàtica serà encara més greu que aquesta pandèmia. Afortunadament, encara som a temps d'esmorteir els seus efectes i hem vist com la humanitat és capaç d'actuar de manera contundent quan veu el perill davant seu.

 
 

No es tracta de rellançar l'economia europea, sinó de transformar-la

11/05/2020
Raymond Van Ermen

Després de l'Acord de París aconseguit el 2015, i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), les eleccions celebrades a diferents països (elecció de Trump, etc), van fer perdre l'esperança d'avançar prou ràpid en els compromisos per afrontar els riscos associats als límits planetaris. Es va arribar a la convicció que no s'aconseguiria progressar sense un salt cap endavant de les consciències - com proposava sobretot Naomi Klein - encara que això semblava una dolça utopia.

Tot el que aporta la bicicleta davant una crisi com la del coronavirus

10/05/2020
Esther Anaya Boig

Tot i ser totalment legal, les forces de seguretat criminalitzen desplaçaments ciclistes legals i les campanyes de salut institucionals acusen d'irresponsabilitat per l'ús de la bicicleta. Aquests episodis revelen que existeixen prejudicis contra la bicicleta (conscients i inconscients) profundament arrelats: No es considera la bicicleta com un vehicle per al transport i s'assumeix que la persona ciclista està "fent una cosa dolenta", arribant a inculpar injustament i a el marge de les normes que institucions superiors han establert.

 
Notícies
 

Coronavirus: ha arribat per quedar-se?

09/05/2020

 
 


El 2016, el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) va aixecar les alarmes sobre l'augment mundial de les epidèmies zoonòtiques. Específicament, ha assenyalat que el 75% de totes les malalties infeccioses emergents en humans són d'origen animal i que aquestes afeccions estan estretament relacionades amb la salut dels ecosistemes.

 
 

La natura continua recuperant terreny: es capten imatges de llúdrigues al Besòs

07/05/2020
Primeres imatges gravades d'un nucli familiar de llúdrigues a la conca del Besòs

 
 

La conca del Besòs ens ha deixat una imatge que feia molts anys que no es veia. Es tracta d'una família d'aquests mustèlids, la primera gravació que es fa en una zona on es van extingir durant la segona meitat del segle XX.

 
 

'Contra un retorn a la normalitat': la crida de 200 personalitats de les arts i les ciències per salvar el planeta

18/05/2020

El manifest demana que després de la pandèmia de la COVID-19 es freni el "col·lapse global" ambiental, es redefineixin els nostres valors i es passi a l'acció per "dignitat, supervivència i coherència"

Sant Cugat posarà en marxa la Zona de Baixes Emissions entre juliol i setembre

18/05/2020

El govern municipal porta a aprovació inicial una ordenança similar a la de Barcelona per restringir el trànsit dels vehicles més contaminants. La Zona de Baixes Emissions inclourà una àrea d'uns quatre quilòmetres quadrats.

 
 

"Les energies renovables poden donar suport a una recuperació equitativa i resilient"

18/05/2020

La primera perspectiva mundial de les renovables de l'Agència Internacional de les Energies Renovables (IRENA) mostra que la descarbonització del sistema energètic dóna suport a la recuperació a curt termini després de la COVID-19, alhora que permet crear economies i societats inclusives i resilients.

Els ocells urbans aprofiten el confinament per recuperar hàbits més "salvatges"

15/05/2020

Amb la disminució del soroll i de la presència humana, canten i surten més al matí, com fan els ocells de medis rurals, segons un estudi de l'Institut Català d'Ornitologia. L'estudi ha consistit a analitzar gairebé 20.000 llistes completes d'ocells realitzades per més de 600 voluntaris per tot Catalunya.

 
 

Ribera sol·licita a la FEMP que els municipis adoptin mesures d'impuls a la bicicleta a la desescalada de la crisi sanitària

13/05/2020

La vicepresidenta ha traslladat a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) un seguit de propostes per fomentar l'ús de la bicicleta a les ciutats. La bici és una alternativa de mobilitat neta que pot ajudar a descongestionar el transport públic i facilitar el distanciament interpersonal

Vic accelera la ciutat saludable a 30 km/h

 

12/05/2020

Pacificar el trànsit a tota la ciutat, aquesta és la voluntat de l'equip de govern de Vic. Per això, els vehicles tindran la velocitat limitada a un màxim de 30 km/h a tota la xarxa viària urbana i també es crearan noves zones de prioritat per a vianants en els barris residencials, on la velocitat estarà limitada a un màxim de 20 km/h.

 
 

Ser capaç d’innovar redueix el risc d’extinció dels ocells
 

11/05/2020

Un estudi a Nature Ecology and Evolution revela que la capacitat d’inventar nous comportaments representa per als ocells un clar avantatge evolutiu per fer front a la destrucció dels seus hàbitats, però no sempre suposa cap garantia de supervivència.

La contaminació atmosfèrica a les comarques gironines, més baixa que mai durant el confinament

10/05/2020

L'aturada massiva de la mobilitat i de les activitats econòmiques a causa del confinament ha provocat una disminució dràstica de les concentracions dels contaminants atmosfèrics principals a les comarques gironines, com ara els òxids de nitrogen, l'ozó troposfèric i les partícules en suspensió PM10.

 
 

El Govern analitzarà la vulnerabilitat de les infraestructures viàries i ferroviàries als impactes del canvi climàtic

07/05/2020

El Govern ha aprovat una partida de 218.000 euros, d’abast pluriennal, per a la contractació d’un servei d’assistència tècnica que avaluï la vulnerabilitat de les infraestructures de transport de Catalunya davant els impactes del canvi climàtic

Efectes col·laterals del confinament: clavegueres embussades per farina o tovalloletes
 

06/05/2020

Un dels efectes col·laterals del confinament el trobem a les canonades. Les empreses de desembussaments estan treballant més, sobretot en comunitats de veïns.La farina és el pitjor producte per a les canonades, provoca que s'hi facin més taps.

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

El Consorci Besòs-Tordera desmenteix que el Besòs i els seus afluents siguin “rius contaminats”

"L'aigua de l'aixeta és sana i segura"

 
 

Contaminació

 
 

S'inicia la campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric 2020

 
 

Energia

 
 

Cancel·lat el Congrés de Pobresa Energètica

L'EMD de Valldoreix finalitza la implantació de la telegestió de l'enllumenat públic a tot territori

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

El Dia Europeu del Parcs ofereix un programa virtual sota el lema ‘Protegir la natura és protegir la nostra salut’

L'Ajuntament de Mataró aprova una Declaració institucional per una gestió natural del litoral

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Recollida porta a porta en temps de COVID-19

La recollida porta a porta a Llucmajor dispara el reciclatge al 81%

 
 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

El POUM de Vic guanya el Premi Catalunya d’Urbanisme Manel de Solà Morales

 
 

Terra

 
 

Educació produeix el programa "Objectiu 2030", sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que el Super3 estrena avui

 
Recursos
 

@AccioClimaDIBA

 
 


Nou canal de Twitter sobre les activitats de suport a la gestió ambiental i l'acció climàtica local de la Diputació de Barcelona.

 
 

Làmines sobre la vespa asiàtica creades per Toni Llobet

Com són les vespes asiàtiques? Com les podem diferenciar d'altres insectes semblants? On fan els nius? Quin impacte tenen en les persones i l'entorn? Com les podem prevenir i controlar?. La Diputació de Girona comença la difusió en fascicles de làmines sobre la vespa asiàtica creades per Toni Llobet.

Eina educativa “Descobreix el riu des de casa”

L’excepcionalitat que ha imposat la crisi sanitària de la COVID-19 ha trasbalsat el curs escolar, amb el tancament físic de tots els centres educatius i l’anul·lació de totes les activitats i sortides. Això ha afectat el programa educatiu del Consorci Besòs Tordera i la Fundació Rivus “Descobreix el riu”, en marxa des de l’any 1995 i pel qual passen anualment prop de 6.000 estudiants.

 
 

La gestió del risc de l'arbrat

L'arbrat (bosc) urbà és una part bàsica de la infraestructura verda i contribueix a millorar la qualitt de vida de les comunitats urbanes i els seus residents. Les persones prefereixen ciutats amb parcs i arbres ben cuidats, però és necessari gestionar la seguretat (i la percepció de seguretat) del nostre patrimoni verd. Per aquest motiu, la Diputació de Barcelona ha publicat una Guia per a la gestió del risc de l'arbrat.

Renova les teves joguines

L’edició de primavera prevista del “Renova les teves joguines” no es podrà celebrar en el seu format habitual, però des de l’Ajuntament de Barcelona es dona suport a les iniciatives de les entitats per desafiar els seus seguidors i entre tots organitzar la primera exposició virtual del projecte el 28 de maig que ve, coincidint amb el Dia Internacional del Joc.

 
 

Mobilitat i COVID-19: Com hem de redissenyar el transport per a un nou futur?

 
 


Aquest document forma part d'una sèrie de notes de debat que aborden preguntes fonamentals sobre la COVID-19 i les estratègies de resposta. Els treballs han estat elaborats sobre la base de la millor informació científica disponible i poden ser actualitzats a mesura que aquesta evolucioni.

 
 

Més Recursos

 
 

Confinem els cotxes, recuperem la ciutat!

Ihuerting app

 
 

Seguiment de ratpenats

 
Bones Pràctiques
 

Les Escoles Sostenibles de L’Hospitalet i el confinament

 
 

Des del programa LH Escoles Sostenibles de l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat té noves eines per ajudar a incorporar el medi ambient a les activitats que els centres educatius fan amb als alumnes de manera virtual.

 
 

València delimita zones de biodiversitat en els jardins públics

Durant el període de confinament més estricte en València, els treballs de jardineria han baixat d’intensitat i això ha provocat que en algunes praderes dels jardins de la ciutat han crescut de manera natural flors i plantes que atrauen insectes polinitzadors beneficiosos per la seua acció com a fauna útil per al control de plagues i millora dels ecosistemes urbans.

L’Ajuntament de Viladecans publica el seu portal de l’energia

El Portal de l’energia de Viladecans és una eina d’informació ciutadana i un instrument de transparència i bon govern orientat a promoure la participació en la gestió energètica, tant del personal responsable dels edificis municipals com de les persones usuàries, que permet conèixer els consums d’energia i traçar un itinerari per assolir els objectius de reducció.

 
 

Sitges engega un projecte de seguiment i protecció de les orenetes

La iniciativa, nascuda de l’associació Biodiversitat Sitges en col·laboració amb l’Ajuntament, té com a objectiu crear un cens d’orenetes i, alhora, sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància de preservar aquesta espècie protegida.

Reus crea la Comissió d’Entorn Urbà per adaptar la ciutat al desconfinament

La Comissió es constitueix amb el propòsit d’assegurar la correcta distància física entre persones en el retorn de la ciutadania als carrers, places i espais públics a l’aire lliure, i fer-ho amb criteris sanitaris, de seguretat i de sostenibilitat.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

L’Ajuntament de Manresa proposa rutes de natura per als més petits en la seva passejada diària de desconfinament

Viladecans crea una superilla de vianants de més de quinze hectàrees els caps de setmana

 
 

La Diputació de Barcelona va ser la primera administració catalana i espanyola en crear uns serveis de caràcter ambiental

Fridays For Future portarà la seva reivindicació ecologista setmanal als balcons de Sant Cugat

 
 

El Projecte Reciclos dóna 1.500 mascaretes al Pla de l’Estany, a través de l’Associació de Micropobles de Catalunya

L'Ajuntament de Tarragona redueix la potència elèctrica en equipaments municipals per estalviar costos

 
 

La Dada

 
 

Els vehicles elèctrics a l'Eix Riera de Caldes créixen un 50% el 2019

El nombre de vehicles elèctrics a l’Eix de la Riera de Caldes ha crescut un 50% l’any 2019, segons un informe de la Regidoria de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Santa Perpètua. El total de vehicles elèctrics matriculats l’any passat és de 154, dels quals 101 són turismes i la resta, 53, altres vehicles.

Dades relacionades amb els efectes de la COVID-19

S'ha elaborat un visor que vol oferir informació sobre les principals dades vinculades al Departament de TErritori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya relacionades amb els efectes de la COVID-19.

 
Especials
 

COP 25 XILE-MADRID

En aquest especial us apropem algunes veus destacades de la conferència, prèvies i sobretot algunes anàlisis reposades per entendre que ha significat aquesta trobada per fer front a l'emergència climàtica. Oferim entrevistes amb els diferents agents presents a la COP25 que ens permeten analitzar la qüestió des de diferents perspectives, una informació clau per actuar també a nivell local i personal.


També consultable en format butlletí.

QUALITAT DE L'AIRE

La Qualitat de l'Aire és un tema de salut pública de primer ordre, la contaminació atmosfèrica està impactant en la salut de la ciutadania i afectant el desenvolupament de les noves generacions. L'evidència científica és clara i demana mesures urgents. En aquest especial recollim algunes informacions i eines d’interès i donem veu a participants destacats del I Congrés de Qualitat de l'Aire celebrat a Sabadell el passat 24 i 25 d'octubre.

També consultable en format butlletí.

 
Agenda
 

19/05/2020

Debat en línia: Emergència ecològica i COVID-19

20/05/2020

DIA MUNDIAL DE LES ABELLES

 
 

22/05/2020

DIA INTERNACIONAL DE LA DIVERSITAT BIOLÒGICA

22/05/2020

Barcelona, ciutat biodiversa

 
 

24/05/2020

Dia Europeu del Parcs

26/05/2020

Roses confinades

 
 

30/05/2020

SETMANA EUROPEA DEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ESDW)

03/06/2020

DIA MUNDIAL DE LA BICICLETA

 
 

05/06/2020

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

És el moment de la Natura #TimeForNature

06/06/2020

Ultra Clean Marathon 2020 - ENS MOVEM A LA TARDOR!

 
 

08/06/2020

DIA MUNDIAL DELS OCEANS

17/06/2020

DIA MUNDIAL DE LA LLUITA CONTRA LA DESERTITZACIÓ I LA SEQUERA

 
 

22/06/2020

SETMANA DE L'ENERGIA

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube