Seguiment de ratpenats

08/05/2020 - 10:05
Fotografies: Adrià López-Baucell

Fotografies: Adrià López-Baucell

El Museu de Ciències Naturals de Granollers presenta un nou programa de ciència ciutadana per al seguiment de ratpenats (www.ratpenats.org). 

El projecte engloba quatre protocols diferents que permeten fer un seguiment acurat de les seves poblacions de quiròpters a través de la col·laboració d’una xarxa extensa de voluntaris i col·laboradors. El seguiment s’ha dissenyat perquè hi pugui participar qualsevol persona, sense necessitat de tenir cap coneixement previ del tema.

Estudiar, seguir i protegir les poblacions de ratpenats és una necessitat de cara a la conservació de la biodiversitat que ens sustenta. A més, arrel de la mala fama i els falsos mites que els persegueixen, i especialment en aquests temps que els ratpenats són injustament condemnats i perseguits per gran part de la població, mai ha estat tan important estudiar-ne les seves poblacions.

Des de finals dels anys noranta, el coneixement sobre ratpenats a Catalunya ha anat creixent exponencialment i el Museu de Ciències Naturals de Granollers ha estat un dels precursors en aquest camp,  sent una de les seves principals tasques organitzar el seguiment d'aquests animals.  

L’objectiu del projecte és aconseguir un volum de dades impossible d’assolir per l’administració o per investigadors professionals, sense el suport de la ciutadania. Per tot això, animem des d’aquí tothom que tingui ganes de participar en projectes de ciència ciutadana que es registri al projecte i se sumi a l’equip.

El projecte és fruit de la col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, i compta amb la col·laboració directa dels Agents rurals de Catalunya, que proporcionen suport i assessorament a tots els àmbits territorials del país, el desenvolupament de nous detectors d’ultrasons a la botiga Oryx de Barcelona, així com la col·laboració d’investigadors a nivell internacional.

 

Tria el teu protocol i participa

QuiroHabitats: Seguiment de ratpenats en hàbitats de caça a través de mostreigs acústics amb detector d’ultrasons automàtics, pensat per poder-se realitzar en qualsevol tipus d'ambient: forestals, urbans, agrícoles, prats alpins o boscos riparis.

QuiroRius: Seguiment de ratpenats aquàtics, dut a terme en rius, estanys o embassaments.  Mitjançant el seguiment de les poblacions de ratpenats d'ecosistemes aquàtics podem detectar canvis en la qualitat ecològica de l’aigua i els boscos de ribera.

QuiroRefugis: Seguiment de ratpenats en refugis tant naturals (coves, baumes, cavitats, etc.) com artificials (mines, túnels, teulades, bordes, etc.). L’objectiu és seguir les poblacions de ratpenats cavernícoles, que d’altra manera són molt difícils de detectar.

QuiroCaixes: Seguiment de ratpenats en caixes. Degut a la manca de llocs on refugiar-se dels ratpenats forestals, aquest projecte neix de la necessitat de proporcionar caixes refugi als ratpenats, tot permetent, a més, conèixer l’estat de les seves poblacions.


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OrientalGranollers
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Prop de 30 científics d'una vintena de països europeus es van trobar al Museu de Ciències Naturals de Granollers per avançar en el treball en xarxa amb tres objectius: avaluar mitjançant models l’estat de les poblacions europees de ratpenats per veure com els afecta el canvi climàtic; crear una xarxa de seguiment d'aquesta animals d’abast europeu; i fer una aproximació econòmica dels efectes sobre l'agricultura a causa de la disminució en la població de ratpenats, uns mamífers amenaçats per l'escalfament global.  

Article
Del 3 a l'11 d'octubre

 

 

ARA MÉS QUE MAI, CONSERVAR LA NATURA ÉS CONSERVAR LA NOSTRA SALUT.

La crisi sanitària, social i econòmica que estem vivint en aquests temps posa de rellevància la relació directa de la salut de les persones amb la del nostre entorn.

Article

Els parcs tenen un paper molt important en la conservació de la biodiversitat a les ciutats. La combinació d'ambients que hi podem trobar crea diferents hàbitats on hi poden viure una gran diversitat d'ocells. En aquest pòster se'n mostren les 18 espècies més representatives. El pòster es pot decarregar en format PDF o es pot enllaçar a un interactiu web que permet escoltar el cant dels diversos ocells quan es passa per sobre o se selecciona l'ocell.

Butlletí