Sitges engega un projecte de seguiment i protecció de les orenetes

Font: Ajuntament de Sitges

12/05/2020 - 10:28

La iniciativa, nascuda de l’associació Biodiversitat Sitges en col·laboració amb l’Ajuntament, té com a objectiu crear un cens d’orenetes i, alhora, sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància de preservar aquesta espècie protegida.

Membres de l’associació Biodiversitat Sitges han començat avui divendres a repartir díptics informatius als veïns de les zones de Sitges que acullen les quatre colònies d’orenetes. El repartiment dels díptics forma part del projecte de seguiment i protecció

La iniciativa persegueix l’objectiu d’elaborar un cens d’orenetes per fer un seguiment anual del nombre de parelles que nidifiquen a Sitges i conèixer el seu estat i també pretén sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància de preservar aquesta espècie protegida i no trencar-ne els nius.

Segons les dades del darrer cens, elaborat el 2017, Sitges acull cada primavera prop de 300 orenetes (aproximadament 150 nius) repartides en quatre colònies. La colònia principal es troba situada a Can Pei, que és precisament el barri per on ha començat la campanya informativa avui. Després de Can Pei, els membres de Biodivsersitat Sitges visitaran també Aiguadolç (la segona colònia en importància), l’Oasis i el Poble Sec (la zona propera a la caserna de la Policia Local), que és on es troben la resta de grups de nius d’orenetes de Sitges.

En cada un d’aquests sectors, els responsables del projecte quantifiquen els nius i les parelles per poder actualitzar el cens i distribueixen díptics amb informació sobre l’oreneta cuablanca (Delichon urbicum), que és l’espècie que nidifica a Sitges. El document, que es reparteix principalment a les bústies de cada zona, inclou recomanacions sobre què cal fer en cas de trobar un poll a terra o en cas de presenciar la destrucció d’un niu. A més, conté informació sobre els beneficis de preservar i protegir aquesta espècie migratòria. Entre altres, destaca el fet que és un ocell que s’alimenta únicament d’insectes (mosquits i altres), pel que suposa una ajuda important en el control de plagues.

 

L’Oreneta Cuablanca

La Oreneta cuablanca (Delichon urbicum) és un ocell de mida petita de color negrós i amb la panxa i la gola blanques. Es tracta d’una espècie migradora que arriba durant els mesos de primavera per reproduir-se i després retornar cap a l’Àfrica un cop acabat l’estiu. A Sitges la podem trobar a partir de la segona quinzena de març, quan es distribueixen en diferents colònies repartides pel municipi on s’hi estableixen fins a finals d’agost. Una de les seves característiques principals és la fabricació del niu amb base de fang, deixant una petita obertura per entrar i sortir, així com per alimentar els polls.

Per què cal protegir l’Oreneta Cuablanca?

  • Es tracta d’un ocell autòcton protegit per la normativa catalana i estatal en la protecció dels animals i la vida salvatge.
  • És un ocell que s’alimenta únicament d’insectes i suposa una ajuda important en el control de plagues molestes per la ciutadania (mosquits i altres insectes voladors).
  • Les seves poblacions i colònies localitzades presenten un bioindicador de la salut ambiental del territori.
  • La seva presència potencia la biodiversitat de la zona.

  • El gaudi del seu cant i la contemplació del seu vol produeix benestar social.

 

Categories: 

Relacionats

Article
Foto: Entitat Capreolus

Foto: Entitat Capreolus

El Departament de Medi Ambient col·labora amb el grup Capreolus en un projecte popular per eliminar la canya americana, una espècie invasora, de la llera del riu Llobregat al seu pas pel municipi.

Article

El taller és gratuït amb inscripció prèvia abans del 17 de setembre i està adreçat a infants de 6 a 12 anys. L’activitat se celebrarà al Casal de les Escodines el dissabte 19 de setembre i consisteix en una caminada fotogràfica guiada amb parades d’observació d’elements d’interès cultural i industrial de la ciutat. Les fotografies realitzades i seleccionades participaran en un concurs i una exposició que es podrà veure al Casal de les Escodines del 8 al 30 d’octubre.

Article

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ha publicat vint làmines i marcapàgines de la flora aromàtica que seran difoses en les xarxes socials i, a partir de setembre, també en paper.

Butlletí