Làmines sobre la vespa asiàtica creades per Toni Llobet

Font: Diputació de Girona

18/05/2020 - 11:05

Com són les vespes asiàtiques? Com les podem diferenciar d'altres insectes semblants? On fan els nius? Quin impacte tenen en les persones i l'entorn? Com les podem prevenir i controlar?. La Diputació de Girona comença la difusió en fascicles de làmines sobre la vespa asiàtica creades per Toni Llobet.

Com són les vespes asiàtiques? Com les podem diferenciar d'altres insectes semblants? On fan els nius? Quin impacte tenen en les persones i l'entorn? Com les podem prevenir i controlar? Aquestes són algunes de les preguntes que han sorgit des del 2012, quan es van detectar els primers exemplars d'aquesta espècie exòtica invasora a les comarques gironines. Conscient dels interrogants i de l'alarma que genera la irrupció de la vespa asiàtica al territori, des de fa temps la Diputació de Girona impulsa diferents iniciatives amb l'objectiu d'ajudar les administracions locals a gestionar l'adaptació a aquesta espècie, a fi de compartir-hi coneixement i orientar-les sobre les decisions a escala municipal. L'última acció és la difusió, avui, d'una làmina divulgativa sobre la vespa asiàtica. Aquest material forma part d'una sèrie de làmines que han creat conjuntament el Servei de Medi Ambient de la mateixa corporació i l'il·lustrador naturalista Toni Llobet. S'adrecen al conjunt de la societat i es difondran periòdicament en fascicles, per mitjà del web i de les xarxes socials de la Diputació de Girona. Més endavant, també és previst que es recullin en una guia en format paper.

El comerç global afavoreix les introduccions accidentals de vespes exòtiques. És el cas també de la vespa asiàtica (Vespa velutina ssp. nigrithorax), que s'ha establert a diversos països d'Europa. Fins ara, les mesures que s'han pres per erradicar-les no han aconseguit frenar-ne l'expansió. Per aquest motiu, més enllà de centrar els esforços a procurar mitigar-ne la presència, els experts consideren que cal implementar mesures d'adaptació, gestió i sensibilització per conviure-hi.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Aquest cap de setmana l’AMB organitza un Bioblitz metropolità virtual. En el context actual, el 3r Bioblitz Metropolità aposta per la ciència ciutadana a través de les xarxes socials, en un esdeveniment que tindrà lloc als 51 parcs i les 41 platges metropolitanes.

Article
El 20 de maig és el Dia Mundial de les Abelles

El declivi de les abelles està rebent molta atenció mediàtica ja que són una peça molt important de l'ecosistema. Gràcies a l'esforç de recerca ja hem descobert algunes causes i conseqüències d'aquest complex procés. Seguim investigant per continuar entenent el problema i proposant solucions.

Article

L’excepcionalitat que ha imposat la crisi sanitària de la COVID-19 ha trasbalsat el curs escolar, amb el tancament físic de tots els centres educatius i l’anul·lació de totes les activitats i sortides previstes per a aquest curs. Això ha afectat directament el programa educatiu del Consorci Besòs Tordera i la Fundació Rivus “Descobreix el riu”, en marxa des de l’any 1995 i pel qual passen anualment prop de 6.000 estudiants de primària, ESO i Batxillerat.

Butlletí