Efectes col·laterals del confinament: clavegueres embussades per farina o tovalloletes

Font: CCMA

06/05/2020 - 10:59

Un dels efectes col·laterals del confinament el trobem a les canonades. Les empreses de desembussaments estan treballant més, sobretot en comunitats de veïns. La farina és el pitjor producte per a les canonades, provoca que s'hi facin més taps.

Els operaris de la depuradora de Castelló de la Plana treballen en la retirada de sòlids que col·lapsen el clavegueram. I entre aquests sòlids, un bon nombre de tovalloletes que molts ciutadans llencen al vàter.

Tovalloletes al clavagueram

És un problema endèmic, però que al País Valencià ha crescut un 25% des de l'inici del confinament. L'Agència Catalana de l'Aigua no ha detectat un augment tan significatiu.

En canvi, operadors d'Aigües de Manresa sí que han vist créixer exponencialment la presència de tovalloletes al sistema. Un mal hàbit que encareix un 10% els costos de producció.

David Güell, sotsdirector de Producció d'Aigües de Manresa, explica que es troben tovalloletes de gent que abans ja tenia aquest mal hàbit. "El que ja tenia l'hàbit de fer-ho a casa. Si hi era ho feia un cop i ara ho fa 3 vegades. I l'altra per la higiene. És molt probable que les faci servir per netejar les superfícies"

Però les tovalloletes no són aquests dies l'únic enemic de les canonades. En temps de confinament, amb pa i pastissos casolans, n'ha sortit un altre: la farina.

La farina col·lapsa el clavegueram

Xavi Pros, director adjunt Vilà Vila Serveis Ambientals, explica que la farina és un dels pitjors productes per a les canonades, provoca que s'hi facin més taps. Hi ha hagut un augment del 35% dels desembussaments. "Creiem que encara n'hi haurà més durant les pròximes setmanes".

Uns desembussaments a l'alça que obliguen les empreses a fer més actuacions d'urgència, moltes en comunitats de veïns. I és que fem molts més àpats a casa, una evidència que també es pot comprovar quan rastregem les canonades.

Xavi Yagüe, director executiu d'Hidrotec, creu que aquesta matèria orgànica que es troba al clavegueram és perquè la gent acumula restes de menjar per no haver de baixar a tirar les escombraries: "Trobem molta matèria orgànica, sobretot restes de menjar. Per no baixar cada dia la brossa, la gent acumula la brossa, i llencen pel lavabo o la pica els productes que fan més pudor."

Recordin: les tovalloletes SEMPRE a la paperera, per molt que l'envàs ens indiqui que són biodegradables.


 

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Té com a objectiu disminuir en un 52% la generació de residus per càpita el 2026

Notícia

Les informacions municipals que habitualment es difonen per mitjà de butlletins o fulletons, ara les podreu trobar també a la plataforma digital Buzón Verde.

Article

Es tracta d’una escultura de l’artista Rosendo Porro Cuesta, del taller L’Enclusa, que serveix de contenidor, i que té com a objectiu el fet de fomentar el reciclatge dels plàstics als espais naturals, com ara la platja

Butlletí