Butlletí 438 - Itzíar González: “L’urbanisme és cultura ciutadana”

22-06-2021 al 05-07-2021

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 438 - Itzíar González: “L’urbanisme és cultura ciutadana”

 
  22-06-2021 al 05-07-2021  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Itzíar González: “L’urbanisme és cultura ciutadana”

05/07/2021

 
 

L'equip de l’arquitecta i urbanista Itzíar González Virós ha estat l’adjudicatari del procés per definir els usos dels espais del Barri Vell de Girona. El projecte, que va néixer d’una proposta veïnal, vol establir un full de ruta elaborat de manera cooperativa entre l’administració i el veïnat. L’arquitecta ha tirat endavant el projecte ‘Per un Nou Vell’ amb molt bona resposta ciutadana, a través d’un mètode cooperatiu que imita un joc de cartes i que proporciona una gran quantitat d’informació sobre el barri i l’urbanisme.

 
 

Opinions

 
 

Símptoma i malaltia

 

04/07/2021
Albert Punsola

El principal enemic de la salut dels barcelonins no seria l’automòbil, sinó una estructura territorial determinada combinada amb un teixit urbà massa dens on un nombre de cotxes, clarament excessiu no pot circular amb fluïdesa, de manera que les emissions es disparen. L’automòbil seria més aviat el símptoma d’una malaltia.

Pèrdua de biodiversitat i canvi climàtic: no es poden seguir afrontant per separat!

22/06/2021
Carles Castell

És necessari replantejament general sobre el mateix concepte de progrés, cap a un equilibri entre el desenvolupament humà i els valors naturals, per a una bona qualitat de vida sense traspassar els límits del planeta.

 
Notícies
 

Els promotors de renovables necessitaran l'acord dels propietaris i hauran de presentar els projectes als ajuntaments

05/07/2021

 
 

El Govern modificarà el Decret de les renovables aquesta tardor, després d’una ronda de contactes amb tots els sectors afectats pel desplegament de l’eòlica i solar. El nou Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural posarà un sostre comarcal d’instal·lacions per protegir el conreu i repartir el nombre els parcs energètics per tot el país.

 
 

La recollida selectiva de residus es duplica a Sant Andreu amb el porta a porta

02/07/2021
Canvis per adaptar el sistema a les necessitats del barri

 
 

La recollida selectiva de residus es duplica al barri de Sant Andreu de Palomar amb el porta a porta i passa del 37% al 76% després d’un mes en marxa. La comissió amb el veïnat i les entitats ha establert alguns canvis per adaptar el sistema a les necessitats del barri.

 
 

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i Cecot col·laboren per promocionar la transició energètica a les empreses

04/07/2021

Aquestes dues institucions s’alien per promoure l’eficiència energètica i impulsar el projecte “Vallès solar”

Adéu a plats, coberts, bastonets o palletes de plàstic

 

04/07/2021

Entra en vigor la prohibició de la venda de determinats productes plàstics d’un sol ús als estats membres de la Unió Europea

 
 

La Diputació de Tarragona convoca el 17è Premi Iniciativa Medi Ambient per promoure i reconèixer projectes i actuacions impulsats des dels ens locals

02/07/2021

Torna el Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, que la institució convoca anualment per promoure i reconèixer projectes i actuacions impulsats des dels ens locals per a millorar i preservar l'entorn natural. Ajuntaments i consells comarcals del Baix Penedès, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre tenen temps de presentar-s'hi fins al 30 de setembre.

L’Ajuntament de Manresa renovarà la flota del bus urbà de la ciutat amb la compra de 8 nous busos 100 % elèctrics
 

29/06/2021

Els darrers mesos s’han realitzat diferents proves amb busos híbrids i elèctrics, seguint els recorreguts de diferents línies del servei per tal de valorar la seva adaptabilitat als diferents itineraris de la ciutat. Amb el resultat de les proves, conjuntament amb l’anàlisi de viabilitat econòmica, ambiental i de gestió del servei, s’arriba a la conclusió de renovar la flota amb busos 100% elèctrics.

 
 

El nou contracte de neteja i recollida de residus de Barcelona es posarà en marxa el març del 2022
 

29/06/2021

El servei de neteja i de recollida de residus que es desplegarà durant els pròxims vuit anys ja té data. S’iniciarà el mes de març del 2022 en cinc districtes de la ciutat i seguirà criteris de proximitat i d’adaptació a les característiques de cada barri.

Aprovat el Pla director dels càmpings de Catalunya, la primera estratègia per regular la seva implantació al territori

28/06/2021

L’objectiu és trobar el millor indret per ubicar els càmpings nous garantint la racionalitat territorial i emfasitzant la seva integració paisatgística amb la incorporació de criteris de sostenibilitat

 
 

Calaf arriba al 84% de recollida selectiva en els primers quinze dies de funcionament del porta a porta

25/06/2021

 
 

Segons dades provisionals, els resultats de recollida selectiva a Calaf des del 25 de maig, data d'inici del porta a porta, fins al 7 de juny, han arribat al 84%. Tenint en compte que durant el mateix període de l'any passat el percentatge de reciclatge va ser del 33%, els resultats obtinguts en les primeres setmanes de funcionament del porta a porta són molt positius, ja que el tant per cent s'ha incrementat en un 51%.

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

Aigües de Manresa inicia la commemoració dels 40 anys

L'Ajuntament de Terrassa instal·larà 16 detectors per controlar l'aigua abocada a les rieres del Palau i les Arenes

 
 

Biodiversitat

 
 

La Paeria presenta les experiències de participació ciutadana en l’estudi de la biodiversitat

 
 

15. Vida d'ecosistemes terrestres

 
 

Cambrils aposta per un abalisament marítim més sostenible

 
 

Mobilitat

 
 

Sant Feliu aposta per la sostenibilitat amb la creació d'un nou carril bici a la carretera Sànson

Esparreguera tindrà diferents punts de recàrrega per a vehicles elèctrics

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

La Diputació de Tarragona ofereix solucions per evitar la massificació als espais naturals

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Campanya informativa amb adhesius als contenidors de la ciutat sobre la correcta gestió dels residus a Lleida

Gavà implementarà al setembre la recollida de residus porta a porta en el comerç

 
 

Prova pilot amb contenidors intel·ligents al barri del Gas, a Premià de Mar

Sant Esteve Sesrovires fomenta la recollida selectiva

 
 

Les escoles de Mollet recullen 2.500 litres d’oli de cuina usat

 
 

Renovables

 
 

L’Ajuntament de Castellar del Vallès estudiarà el potencial fotovoltaic de les cobertes municipals, industrials i residencials del municipi

Instal·len a Sallent la planta fotovoltaica sobre coberta industrial més gran de Catalunya

 
 

Soroll/Contaminació acústica

 
 

El projecte ‘Sons al balcó’ vol dibuixar el mapa sonor de Catalunya un any després del confinament

 
Recursos
 

S'acaba el malson
 

Des de l’1 de gener de 2021 es prohibeix el lliurament de les bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres que s’ofereixen als consumidors, en els punts de venda de béns o productes, la venda online i lliurament a domicili.

La bossa o la vida. Abandonem les bosses de plàstic!

Des del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental es vol recordar la importància de deixar d’utilitzar bosses de plàstic i optar per altres alternatives a l’hora d’anar a comprar: utilitzar el cistell, bosses de roba, el carretó…

 
 

Muntanyes de plàstic
 

Vídeo creat en el marc de la campanya "A Sant Feliu, dràstics amb els plàstics", impulsada per l'Oficina de Serveis Ambientals de l'Ajuntament en col·laboració amb els centres educatius de la xarxa Escoles + Sostenibles i entitats del municipi per conscienciar sobre la importància dels ecosistemes marins.

El juliol i cada mes, lliures de plàstics!

Amb motiu del Dia Mundial lliure de bosses de plàstic, el 3 de juliol, us animem a fer un pas més i sumar-vos a la iniciativa Plastic Free July, un moviment global que promou la reducció i eliminació dels plàstics d’un sol ús.

 
 

Coneguem els nostres parcs

40 anys acostant els infants a la natura

 
 

El programa escolar d'educació ambiental Coneguem els nostres parcs apropa a la natura, des de fa prop de 40 anys, a milers d'infants de 6è de primària de les escoles de la província de Barcelona, perquè el seu coneixement reverteixi en estima i protecció del medi.

 
 

Més Recursos

 
 

Projecte LIFE Rethinkwaste a Sant Just

 
Bones Pràctiques
 

Més de 160 refugis climàtics repartits per tota Barcelona per fer front a la calor
 

Per combatre les altes temperatures d’aquest estiu, hi ha oberts 162 espais condicionats adreçats sobretot als col·lectius més vulnerables, com els infants, la gent gran i persones amb malalties cròniques. Com a novetat, enguany s’han afegit a la xarxa onze escoles com a refugis climàtics, que, amb més verd, espais d’ombra i punts d’aigua, ajuden a regular la temperatura.

L´Espai Agrari de la Baixa Tordera, una iniciativa per impulsar la protecció del territori i producció alimentària de proximitat

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera (EABT) és un projecte mancomunat promogut per la Diputació de Barcelona i els cinc municipis de la zona que l’integren, amb l’objectiu de protegir el sòl agrari d’aquest territori i garantir l’alimentació de proximitat d’una de les hortes més productives del país.

 
 

La ZBE de l’àrea de Barcelona, model per a ciutats d’arreu de l’Estat

La nova Llei de canvi climàtic i transició energètica del Govern espanyol obligarà totes les ciutats del país de més de 50.000 habitants a establir zones de baixes emissions urbanes. En total, 148 ciutats espanyoles hauran d’implantar aquesta mesura abans del 2023.

Criteris sostenibles per al manteniment dels monuments i el patrimoni històric, a Barcelona

Fins al 2025 els serveis de conservació dels edificis, parcs i monuments històrics i artístics municipals empraran materials més sostenibles, en reciclaran per donar-los una segona vida i utilitzaran vehicles elèctrics, híbrids o de gas.

 
 

Acord per a l’impuls i millora de l’espai agrari de les Cinc Sénies-Mata-Valldeix, a Mataró

 
 

L’Ajuntament i l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix signen un conveni per treballar plegats en un Pla Estratègic de Desenvolupament de l’Espai Agrari que permeti la preservació, millora i desenvolupament de les 750 hectàrees de terreny potencialment cultivable del municipi. L’acord deriva també del consens polític rubricat el passat novembre en una Declaració institucional.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

S’instal·len a escoles de L'Hospitalet de Llobregat papereres dissenyades per l’alumnat

Campanya de retorn d’envasos al mercat de Pineda de Mar

 
 

Pla d'autoconsum energètic per als equipaments municipals a Begues

Vint famílies participen en la compra col·lectiva de panells fotovoltaics a Sucs assessorades per l’Agència de l’Energia de Lleida

 
 

El Punt Verd Mòbil Escolar de Barcelona actualitza el seu disseny amb la participació de 12 escoles

Sant Vicenç dels Horts treballa activament per complir els objectius de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides

 
 

L’Ajuntament de Gavà obté el segell “Compenso” de l’Oficina Espanyola del Canvi Climàtic

El mercat de Tordera acull un punt de recollida d'envasos bescanviables per vals de descompte

 
 

La Dada

 
 

El projecte 50/50 a les escoles públiques de Santa Perpétua estalvia 38 tones de CO2 i més d'11.000 euros

Gràcies al projecte 50/50 i a la feina de l'alumnat realitzant accions d'estalvi energètic, les escoles han aconseguit una reducció de 170.000 kw d'energia i de 38 tones d'emissions de CO2. Això es tradueix en un estalvi econòmic d'11.598 euros, tal com ha informat l'Ajuntament.

Mollet és la ciutat catalana que té censats més nius d’orenetes

 

Mollet del Vallès és el municipi que té censats mes nius d’orenetes, un ocell insectívor estrictament protegit i de gran interès com a indicador ambiental. Aquesta voluntat per preservar aquesta espècie ha portat a l’Ajuntament de Mollet a formar part del Projecte Orenetes que promou l’institut Català d’Ornitologia.

 
Especials
 

AUTOCONSUM COMPARTIT

 
 

L’autoconsum elèctric ha experimentat un fort creixement durant el 2020 i és ja imparable a Catalunya, però... Què està passant amb l’autoconsum compartit, peça clau en la transició energètica?
Recollim en aquest especial diferents veus que descriuen la situació, aborden casos reals, analitzen els principals obstacles amb els que es troba aquesta opció, fonamentalment la manca d’agilitat de distribuïdores i comercialitzadores, i ens expliquen on cal implementar millores per facilitar al màxim les iniciatives de la ciutadania i de les empreses per autoproduir i compartir la seva pròpia energia i esdevenir actors de canvi del model energètic.
També disponible en format Butlletí
 

 
Agenda
 

Fins el 5 de juliol

Exposició: Actuem amb Energia a Sant Vicenç de Montalt

Fins el 16 de juliol

Exposició “La mar de plàstics” a Canet de Mar

 
 

Fins el 7 de juliol

Universitat d'Estiu 2021 de Mercabarna: Alimentació Sostenible

Del 6 al 8 de juliol

Jornades Mobilitat Activa a La Garrotxa

 
 

6 i 7 de juliol

Fira BforPlanet

08/07/2021

Ens endinsem al subsòl de la ciutat per conèixer-ne tots els secrets!

 
 

14 i 15 de juliol

Seminari tècnic sobre transició energètica al món local. 5. Finançament

26/07/2021

DIA INTERNACIONAL PER A LA DEFENSA DELS MANGLARS

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube