Més de 160 refugis climàtics repartits per tota Barcelona per fer front a la calor

05/07/2021 - 15:16

Per combatre les altes temperatures d’aquest estiu, hi ha oberts 162 espais condicionats adreçats sobretot als col·lectius més vulnerables, com els infants, la gent gran i persones amb malalties cròniques. Com a novetat, enguany s’han afegit a la xarxa onze escoles com a refugis climàtics, que, amb més verd, espais d’ombra i punts d’aigua, ajuden a regular la temperatura.

El nombre de refugis climàtics es dobla a la ciutat respecte a l’any passat i s’arriba a 162 punts repartits per tots els districtes. També se n’amplia la disponibilitat durant tota la fase preventiva del pla Calor i tots els espais es mantindran oberts fins al 15 de setembre. Aquesta ampliació ha permès garantir que el 37,5% de població tingui un refugi climàtic a 5 minuts a peu de casa i que el 87,6% en tingui un a menys de 10 minuts a peu de casa.

L’objectiu és oferir a tots els veïns i veïnes de la ciutat, sobretot als més vulnerables, un espai condicionat a 26 graus amb bona accessibilitat, zones de descans i aigua, per alleugerir la sensació tèrmica elevada derivada de les altes temperatures i la humitat. Tots els refugis climàtics estan degudament senyalitzats i es poden consultar en aquest mapa.

A aquests espais s’hi han sumat les onze escoles que es van adaptar l’any passat com a refugis climàtics per millorar el confort tèrmic del pati amb més punts d’aigua, més ombres i més verd. L’any vinent s’hi afegiran nou centres educatius més:

  • Escola Parc de la Ciutadella (Ciutat Vella)
  • Escola Auró (l’Eixample)
  • Escola Ramon Llull (l’Eixample)
  • Escola Francesc Macià (Sants-Montjuïc)
  • Escola Tàber (Sarrià – Sant Gervasi)
  • Escola de les Aigües (Horta-Guinardó)
  • Escola Palma de Mallorca (Nou Barris)
  • Escola l’Estel (Sant Andreu)
  • Escola Bogatell (Sant Martí)

 

Serveis municipals actius per atendre les persones més vulnerables

Els diferents serveis socials municipals incorporen sistemes d’alerta i protocols de comunicació per donar resposta a les situacions de vulnerabilitat sobrevinguda que es puguin produir per la calor excessiva.

El Servei de Teleassistència i el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) faran una campanya informativa a totes les persones usuàries per oferir-los consells i mesures de prevenció. A més, els punts d’assessorament energètic (PAE) ofereixen informació amb recomanacions sobre com mantenir l’habitatge en bones condicions tèrmiques.

En cas que les temperatures s’enfilin per sobre dels 33,4 graus durant tres dies seguits, s’activarà el pla Calor en fase d’alerta, i l’Agència de Salut Pública, juntament amb el CUESB, activarà un dispositiu específic per a persones vulnerables per traslladar-les a centres climatitzats, repartir aigua o alertar, en cas que sigui necessari, els serveis d’emergències mèdiques.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El nou paviment instal·lat al passeig de la Verneda, fet amb plàstics no reutilitzables, permet reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que s’emeten tant en la fabricació com en el tractament posterior del plàstic.

Article

Des del 2019 Barcelona té un equip de professionals experts a treballar i millorar la resilencia urbana per preparar la ciutat i prevenir o, en cas que sigui inevitable, minimitzar l’impacte de situacions excepcionals d’emergència.

Article

Les ciutats agrupades a la xarxa C40, entre les quals es troba Barcelona, han presentat a la Cimera Mundial del Clima de Glasgow una campanya que vol aconseguir disminuir l’ús de carboni per prevenir amenaces futures, crear llocs de treball dignes i promoure un creixement inclusiu i sostenible.

Butlletí