Criteris sostenibles per al manteniment dels monuments i el patrimoni històric, a Barcelona

Font: Ajuntament de Barcelona

28/06/2021 - 13:23

Fins al 2025 els serveis de conservació dels edificis, parcs i monuments històrics i artístics municipals empraran materials més sostenibles, en reciclaran per donar-los una segona vida i utilitzaran vehicles elèctrics, híbrids o de gas.

Aquests criteris de sostenibilitat queden recollits en tots els aspectes del nou contracte que s’ha adjudicat i que té un pressupost de 10,6 milions d’euros. Més concretament, s’utilitzaran morters de calç i pintures de bases naturals, i s’evitaran així els morters de pòrtland i les pintures de bases plàstiques. A més, es reutilitzaran fustes i es reciclaran materials recuperats d’altres obres com, per exemple, la pedra de Montjuïc, bigues de fusta i paviments hidràulics.

Les actuacions de conservació i manteniment dels propers quatre anys s’han dividit en quatre lots diferents: el Park Güell, els edificis, el Monestir de Pedralbes i els monuments. Aquest últim és el que rebrà un pressupost més gran. La raó d’això és que Barcelona té més de 1.500 elements i conjunts escultòrics que requereixen una dedicació constant per conservar-los, a causa de l’envelliment propi, les afectacions climatològiques, la contaminació, el vandalisme o la qualitat de l’aigua de les fonts ornamentals, entre d’altres.

 

Quins monuments, conjunts arquitectònics i edificis municipals se’n beneficiaran?

Entre els monuments que es milloraran pròximament seguint els criteris de sostenibilitat definits, hi ha l’Arc de Triomf, el monument a Colom, el de Rafael Casanova i el de la sardana, a Montjuïc, que es restaurarà de manera integral. D’altra banda, en els propers dies s’acabarà la rehabilitació de l’escultura de David i Goliat a la Vila Olímpica.

La partida destinada als edificis de propietat municipal protegits pel catàleg patrimonial preveu actuacions de millora a la seu consistorial de la plaça de Sant Jaume, al Palauet Albéniz, al temple d’August, la muralla del Centre Cívic Pati Llimona i les torres Venecianes.

Finalment, aquest nou contracte de manteniment dels monuments i el patrimoni històric de la ciutat també suposarà una millora de les condicions laborals dels operaris i restauradors, pel que fa al sou, que es fixarà per sobre dels mínims que marquen els convenis i col·legis professionals respectius, i pel que fa a l’especialització dels treballadors i els caps d’obra, per tal d’augmentar l’eficiència i la qualitat dels treballs que es duran a terme.


 

Relacionats

Article

Barcelona destaca com una de les metròpolis més actives en el mapeig de biodiversitat marina en un recompte mundial de natura urbana.

Article

La cinquena convocatòria de “La ciutat proactiva”, el repte per a l’ecosistema innovador de la ciutat, se centra en la sequera i l’escassetat d’aigua, i com les ciutats poden tenir un paper central en la millora de la qualitat de vida de les persones. 

Article

Aquests premis destaquen les contractacions i els procediments de licitació més sostenibles, circulars i innovadors a nivell europeu

Butlletí