Adéu a plats, coberts, bastonets o palletes de plàstic

Font: Agència de Residus de Catalunya i CCMA.cat

04/07/2021 - 09:35

Entra en vigor la prohibició de la venda de determinats productes plàstics d’un sol ús als estats membres de la Unió Europea

El 3 de juliol del 2021 ha estat l’inici de les restriccions a la introducció en el mercat europeu de determinats productes plàstics d’un sol ús. Des d'aquest dia és aplicable una directiva europea que estableix que els estats membres han de prohibir la introducció al mercat d'una sèrie productes de plàstic d’un sol ús enumerats i dels productes fabricats amb plàstic oxodegradable.

D’altra banda,altress productes de plàstic d'un sol ús encara es podran comprar però en el seu envàs o en el propi producte hauran de portar una marca ben visible, clarament llegible i indeleble que informi als consumidors.

 

Quins productes de plàstic tenen prohibició

Productes de plàstic d’un sol ús subjectes a l’article 5 sobre restriccions a la introducció en el mercat:

 • Bastonets de cotó.
 • Coberts (forquilles, ganivets, culleres, escuradents).
 • Plats.
 • Palletes.
 • Remenadors (Agitadors) de begudes.
 • Bastonets destinats a subjectar i anar units a globus, amb excepció dels globus per a usos i aplicacions industrials i professionals que no es distribueixen als consumidors, inclosos els mecanismes d'aquests palets.
 • Recipients per a aliments, fets de poliestirè expandit, com ara caixes, amb o sense tapa, utilitzats amb la finalitat de contenir aliments que: estan destinats al consum immediat, in situ o per emportar; normalment es consumeixen en el propi recipient, i estan preparats per al consum sense cap altra preparació posterior, com cuinar, bullir o escalfar, inclosos els recipients per a aliments utilitzats per menjar ràpid o altres aliments llestos per al consum immediat, excepte els recipients per a begudes, els plats i els envasos i embolcalls que contenen aliments.
 • Els recipients per a begudes fets de poliestirè expandit, inclosos els seus tapes i taps.
 • Els gots per a begudes fets de poliestirè expandit, inclosos els seus tapes i taps.

 

Productes subjectes a etiquetatge

Aquests productes en ser comercialitzats han d’incloure en el seu envàs o en el propi producte, una marca ben visible, clarament llegible i indeleble que informi als consumidors sobre els següents aspectes: en primer lloc, les opcions adequades de gestió dels residus del producte o els mitjans d'eliminació dels residus que cal evitar per a aquest producte, d'acord amb la jerarquia de residus. En segon lloc, la presència de plàstics en el producte i el consegüent impacte mediambiental negatiu dels abocaments d'escombraries dispersa o dels mitjans inadequats d'eliminació de residus del producte en el medi ambient.

 • Compreses, tampons higiènics i aplicadors de tampons.
 • Tovalloletes humides, és a dir, tovalloletes prehumedecidas per a higiene personal i per a usos domèstics.
 • Productes del tabac amb filtres i filtres comercialitzats per utilitzar-se en combinació amb productes del tabac.
 • Gots per a begudes

 

Relacionats

Article

 

Descobreix què pots fer en el teu dia a dia per reduir els plàstics innecessaris que contaminen els ecosistemes i malmeten la teva salut.

Article

El Govern de les Illes Balears promociona l’adéu a la moda dels plàstics amb una campanya desenfadada i vuitantera. ‘Passa del plàstic’ pretén traslladar a la ciutadania que el canvi de model és senzill i assequible

Notícia

Actualment, 240 municipis catalans han implantat la recollida porta a porta, i més de 130 municipis tenen previst fer-ho en els propers anys. Les xifres demostren que les poblacions que adopten aquest sistema assoleixen els índexs de recollida selectiva més alts, de l'ordre del 80-90 %, de manera que compleixen sobradament amb les exigències de la Unió Europea.

Butlletí