L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i Cecot col·laboren per promocionar la transició energètica a les empreses

04/07/2021 - 15:06

Aquestes dues institucions s’alien per promoure l’eficiència energètica i impulsar el projecte “Vallès solar”

Què és el projecte Vallès Solar?

Vallès Solar vol promoure en els pròxims anys la instal·lació d’1 milió de metres quadrats de plaques fotovoltaiques en cobertes d’empreses, naus i magatzems a tot el Vallès amb una inversió estimada de prop de 150 milions d’euros, assolint una reducció anual de 112.000 tones d’emissions de CO₂ i una potència de 200 MW també amb caràcter anual. Es tracta d’un projecte a mitjà i llarg termini amb l’horitzó posat en l’agenda 2030 de les Nacions Unides.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, i el president de Cecot, Antoni Abad, han presentat públicament el conveni Vallès Solar  entre l’Ajuntament i aquesta patronal per impulsar projectes de transició energètica a les pimes, millorar la competitivitat de les empreses i contribuir a la descarbonització de l’economia de Sant Cugat.

El marc de cooperació d’ambdues entitats es concreta en:

  • Conscienciar el teixit empresarial del municipi de la necessitat d’afrontar la transició energètica i  promoure, conjuntament, que les empreses millorin la seva eficiència energètica, apostin per l’autoconsum elèctric i s’incorporin al mercat local energètic o a les iniciatives de caire col·laboratiu que vagin en aquesta direcció.
  • Participar junts en els àmbits de seguiment supramunicipal que s’estableixin per definir objectius, desenvolupar iniciatives i analitzar els resultats obtinguts pels projectes relacionats amb la transició energètica de les empreses que es duguin a terme en el municipi.
  • Analitzar, revisar i adaptar de forma consensuada les ordenances i tràmits municipals per facilitar les llicències d’instal·lació de plaques fotovoltaiques en cobertes industrials, torres de càrrega per vehicles elèctrics, marquesines fotovoltaiques, i altres infraestructures que promoguin la sostenibilitat energètica a les empreses.
  • Definir i promoure conjuntament l’aplicació de bonificacions fiscals que estimulin a les empreses del municipi a instal·lar cobertes fotovoltaiques per l’autoconsum d’energia elèctrica i altres mesures d’estalvi energètic.
  • Treballar en col·laboració publicoprivada pel disseny i la creació de comunitats energètiques empresarials que permetin a les empreses que les conformin generar, consumir, emmagatzemar i compartir l’energia renovable, creant una activitat econòmica energèticament eficient.

L’acte de presentació celebrat al Museu de Sant Cugat, ha comptat amb la presència de la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila; i la regidora de Sostenibilitat i comissionada per a l’emergència climàtica, Alba Gordó. Per part de la Cecot hi ha assistit el seu secretari general, Oriol Alba i el responsable de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot, Josep Casas.

Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat ha destacat que  “Com a ciutat que ens hem declarat en emergència climàtica, i volem aprofitar totes les oportunitats per fomentar una ciutat més sostenible. La transició energètica cap a comunitats més verdes i eficients és un camí que l'administració no ha de fer sola. Cal que àmbits privats com el teixit empresarial s'hi impliqui, i per això estem molt satisfets per sumar esforços amb la Cecot per impulsar el Vallès Solar”.

Durant la presentació, Josep Casas ha estat l’encarregat de concretar l’acord presentat mitjançant una exposició dirigida a les empreses santcugatenques, “segons el darrer informe de l’Institut Català de l’Energia sobre l’autoconsum fotovoltaic, de les poc més de 10.000 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic que existeixen a Catalunya el 76,2% tenen una potència igual o inferior a 5 kW, que es sol correspondre amb instal·lacions de l’àmbit domèstic. Només el 4,7% correspon a instal·lacions d’autoconsum per sobre de 25 kW, més associades al sector industrial o al sector serveis. És per això que ens cal acompanyar les empreses en el procés cap a la transició energètica i fer un salt qualitatiu per donar compliment a l’Agenda 2030”.

Per fer efectiva la transició energètica a les empreses i acompanyar-les en els processos i tasques que els siguin necessaris per superar aquest repte, la Cecot compta amb l’Oficina de Transició Energètica per reduir la petjada de carboni des d’on pretén impulsar i acompanyar al sector empresarial i fer front als reptes i l’impacte del canvi climàtic. 

A partir d’ara, l’Ajuntament de Sant Cugat, mitjançant l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot, posa a disposició de les empreses ubicades al municipi, els serveis d’anàlisi, assessorament i cerca de finançament per projectes relatius a mobilitat elèctrica, instal·lacions fotovoltaiques, comunitats energètiques locals, biomassa i estalvi i eficiència energètica.

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Butlletí