Butlletí 444 - Cristina Ribas: "Volem que una ciutat densa i poblada tingui la mateixa qualitat de l'aire que un poble dels Pirineus"

05-10-2021 al 18-10-2021

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 444 - Cristina Ribas: "Volem que una ciutat densa i poblada tingui la mateixa qualitat de l'aire que un poble dels Pirineus"

 
  05-10-2021 al 18-10-2021  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Cristina Ribas: "Volem que una ciutat densa i poblada tingui la mateixa qualitat de l'aire que un poble dels Pirineus"

18/10/2021

 
 

Cristina Ribas és professora de periodisme i una de les veus de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire. Nascuda al 2014, aquesta entitat coordina accions i propostes per a aconseguir els canvis socials i polítics necessaris per a fer efectiu el Dret a respirar un aire net. Ribas ha estat l’encarregada de clausurar el segon Congres de Qualitat de l’Aire, celebrat a Sabadell aquest 14 i 15 d’octubre. Amb ella fem un recorregut per l’activisme per un aire net i els canvis aconseguits en aquests anys.
 

 
 

Opinions

 
 

Manifest del món científic dels Països Catalans arran de les crisis múltiples i la pandèmia que vivim

18/10/2021
Josep M. Mallarach

Persones, vinculades a diferents àmbits de la recerca científica dels Països Catalans, pregonament preocupades per la situació que vivim i les perspectives pronosticades hem sentit el deure d’aportar a la societat la nostra visió sobre les crisis actuals, i apuntar algunes direccions que permetin fer front als reptes amb els quals ens enfrontem

Ara ens ho mirem en forma de dònut

 

17/10/2021
Antoni París

L’economia del dònut insisteix així en la idea de què el creixement econòmic infinit ha quedat obsolet, de què cal gestionar adequadament les grans desigualtats i desequilibris socials que existeixen, i de què “una economia saludable ha de ser dissenyada per a què tothom pugui prosperar, no per créixer sense fi”

 
Notícies
 

Una seixantena d’Alcaldies s’adhereixen a l'acord per la millora de la qualitat de l'aire

17/10/2021

 
 

62 Alcaldes, Alcaldesses i altres ens municipals representants del món local s’adhereixen a la “"DECLARACIÓ DE SABADELL, per un acord polític i social per la millora de la qualitat de l’aire”, promoguda per l’Ajuntament de Sabadell, seu del 2n Congrés de Qualitat de l’Aire que ha reunit autoritats, investigadors, tècnics i empreses del sector, durant dues jornades www.congresaire.cat

 
 

Les administracions aposten per treballar conjuntament per millorar la qualitat de l'aire

15/10/2021

 
 

Els representants de les quatre administracions organitzadores del 2n Congrés de Qualitat de l'Aire coincideixen en treballar de manera transversal noves mobilitats que millorin la Qualitat de l’Aire

 
 

Tres grans esdeveniments per celebrar la tardor de l’alimentació sostenible a Barcelona

17/10/2021

Barcelona encara la tardor amb la intenció de marcar un punt d’inflexió en la transformació del sistema alimentari i en la lluita contra l’emergència climàtica. Per això, durant el mes d’octubre tindran lloc un seguit d’esdeveniments a Barcelona: la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, el VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries del Pacte de Milà i el Gastronomic Forum Barcelona.

Entra en servei la nova recollida de residus i neteja viària de Reus
 

16/10/2021

L’Ajuntament de Reus ha posat en marxa de manera progressiva des del divendres 1 d’octubre el nou servei de recollida de residus i neteja viària, amb l’objectiu de millorar les prestacions actuals amb un servei més eficient i flexible, més proper a la ciutadania, i adaptat a les característiques de cada barri de la ciutat.

 
 

Més de 50 municipis de Catalunya -que sumen el 50% de la població- donen suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears
 

13/10/2021

Coincidint amb el Dia Internacional per a l’Eliminació Total de les Armes Nuclears, alcaldes i alcaldesses i FundiPau reivindiquen el paper dels municipis en l’abolició nuclear.

Les ciutats d'Europa podrien evitar fins 43.000 morts a l'any si complissin amb les indicacions de l'OMS d'accés a espais verds

13/10/2021
 

Barcelona podria evitar fins a 924 morts a l’any si complís aquestes recomanacions de l’OMS, la qual  estableix la meta que hi hagi un espai verd d’almenys mitja hectàrea a una distància de no més de 300 metres en línia recta des de cada domicili.

 
 

L'Agència Catalana de l'Aigua i l'Ajuntament de Manresa signen un acord de custòdia fluvial per millorar i preservar la qualitat del riu Cardener

11/10/2021

El conveni, amb una vigència de quatre anys, potenciarà la millora de l’estat de conservació del riu i l’increment de la biodiversitat en les àrees de ribera.

L'ACA declara l'alerta per sequera en gran part de la comarca de l'Anoia i estableix diverses mesures per a optimitzar l'ús de l'aigua
 

07/10/2021

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha declarat aquest 6 d'octubre l'alerta per sequera dels municipis que s’abasteixen de l’aqüífer del Carme Capellades, la principal font d’abastament d’aigua de gran part de la comarca de l’Anoia.

 
 

La T-mobilitat amplia les seves proves i posa a disposició de la ciutadania canal web i aplicació mòbil

06/10/2021

La ciutadania podrà fer-se T-mobilitat en línia i viatjar en condicions especials durant uns dies. Els webs de T-mobilitat i TMB ja estan preparats per realitzar diferents tràmits en línia, com ara comprar la targeta.

El bernat pescaire nidifica amb èxit per primer cop a la conca del Besòs

 

05/10/2021

A la conca de la Tordera, creix la presència del corriol petit. També l’èxit de la seva reproducció

 
 

Neix Veus per la Sobirania Alimentària, la plataforma que exigirà a l'Ajuntament de Barcelona apostar per l'agroecologia a la ciutat

05/10/2021

 
 

L'objectiu d'aquesta plataforma és donar veu a les diferents entitats que porten anys lluitant perquè la ciutat de Barcelona dugui a terme polítiques contundents en matèria d'alimentació i transiti cap a una veritable sobirania alimentària.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Impuls als primers horts urbans socials de Cubelles

 
 

Canvi climàtic

 
 

La Diputació de Tarragona manté el seu compromís amb la sostenibilitat i s'adhereix al nou Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia

El Govern aprova la creació del mercat nacional de carboni per impulsar i promoure projectes sostenibles

 
 

Aprovat un paquet de projectes per millorar la qualitat ambiental i la mobilitat a Barcelona

 
 

Contaminació

 
 

Sant Cugat crearà un nou pla de retirada d’elements amb amiant a la ciutat

 
 

Energia

 
 

Canovelles aprova el projecte de reforma de les instal·lacions d’enllumenat públic

S’inicia la instal·lació de plaques solars per autoconsum al Casal de Cultura a Vallromanes

 
 

El projecte 'ePLANET' es posa en funcionament amb la Diputació de Girona com un dels socis

 
 

Mobilitat

 
 

El Govern d'Andorra aprova l’Estratègia Nacional de Mobilitat que fixa el camí cap a un model sostenible

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

La recollida Porta a Porta a Palau començarà el 13 de desembre

Santa Perpètua de suma a Reciclos, el sistema que recompensa per reciclar

 
 

Cornellà estrena nou servei de recollida porta a porta de mobles i voluminosos

La recollida selectiva 'porta a porta' s'estén a set nous municipis al Baix Camp

 
 

Olèrdola tindrà el mateix sistema de recollida “porta a porta”a tot el municipi

El ple municipal de Vallbona aprova passar a la recollida porta a porta

 
 

Terra

 
 

L’ONU declara que l’accés a un entorn net i saludable és un dret humà

 
Recursos
 

Arriba la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2021

 
 

Del 25 al 29 d'octubre del 2021 se celebra la Setmana de l’Energia 2021, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica. 

 
 

Documental "Something in the air"
 

El documental "Something in the air" examina l’element més essencial per a la nostra supervivència, mostrant què hi ha a l’aire que respirem, els efectes que té sobre el nostre cos i com les noves tecnologies i un públic motivat canvien l’equació per millorar.

Per la Setmana de l'Alimentació Sostenible...

Si som el que mengem, posem la taula amb el que volem ser. Respectant el medi ambient. Impulsant l'economia local. Amb salut per al veïnat. arriba la  Setmana Ciutadania de l'Alimentació Sostenible.

 
 

Calcuteca! Calcula l'impacte ambiental de la teva recepta

Calcuteca és una eina ideada per conèixer millor el grau de sostenibilitat que té tot allò que mengem i a buscar alternatives que siguin més sostenibles.

Muntanyes del Baix
 

Les Muntanyes del Baix és un projecte en el qual 16 municipis del Baix Llobregat i el Consell Comarcal es coordinen i comparteixen estratègia i accions per la gestió de l’espai agroforestal d’aquest territori.

 
 

Més Recursos

 
 

Reus 2030. Reduir, reutilitzar i reciclar

 
Bones Pràctiques
 

Sant Vicenç de Castellet i Vilanova del Camí inicien el projecte de ciència ciutadana Llegim el riu

Un grup de quinze persones voluntàries del municipi participaran d’una iniciativa que estudia la qualitat de l’aigua del Llobregat i recollirà dades.

Montcada i Reixac crea l’Oficina de Drets Energètics
 

L’Ajuntament crea l’Oficina de Drets Energètics per garantir el dret bàsic de l’accés de la ciutadania i assessorar sobre eficiència energètica

 
 

Més xarxa pedalable amb 32,6 quilòmetres nous de carril bici a Barcelona

En total, la infraestructura tindrà 272 carrils, més de 1.000 si hi sumem els carrers amb un límit de velocitat de 30 km/h i els entorns pacificats com les superilles.

L’Hospitalet prova l’ús d’un nou model de paperera intel·ligent
 

El model de compactació a prova, totalment automatitzat, permet emmagatzemar cinc vegades més que una paperera d’escombraries tradicional

 
 

Santpedor aprova els criteris per a la regulació de les instal·lacions de producció d’energia elèctrica a partir d’energia solar i eòlica

La modificació puntual del planejament urbanístic estableix una regulació específica per a les instal·lacions de producció d’energia elèctrica a partir d’energia solar i eòlica al municipi i estableix en quines zones del municipi són viables i quins són els criteris que s’hauran d’utilitzar normativament.

Menjadors escolars amb aliments més sans i sostenibles a Barcelona

 

El curs 2021-2022, 36 escoles i instituts de Barcelona, públics, concertats i privats, participen en el projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles”. Els centres ofereixen menús amb menys carn vermella, més proteïna vegetal i més aliments de proximitat.

 
 

Barcelona guanya als cotxes un milió de metres quadrats amb el pla Superilla

 
 


El pla Superilla Barcelona preveu guanyar un milió de metres quadrats d’asfalt per recuperar espai per al veïnat, fomentar la vida als barris, crear noves zones verdes, impulsar la mobilitat sostenible i afavorir els comerços, la restauració i les indústries locals. Un nou mapa interactiu permet consultar les actuacions executades i previstes fins al 2023.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

L’Ajuntament de Girona inicia una prova pilot per a la gestió intel·ligent de l’enllumenat públic

La construcció en fusta, cada vegada més present a Barcelona

 
 

600 persones participen en el disseny del nou parc de l’Horta de la Sínia, a Vic

 
 

La Dada

 
 

El Punt d'Assessorament Energètic (PAE) de Reus ha fet 25 noves auditories energètiques des de maig fins al juliol

 
 

L'objectiu és millorar l'eficiència energètica de les llars de les famílies que reben la subvenció de pobresa energètica i que presenten factures d'aigua, electricitat i gas elevades i de les que tenen un informe de risc d'exclusió residencial.

 
Agenda
 

Fins el 14 de novembre

Exposició “Menys plàstics, més vida” a Navàs

Fins el 28 d'octubre

Cicle de conferències sobre “L’ecologia i l’urbanisme”

 
 

Del 14 al 24 d'octubre

SETMANA CIUTADANIA DE L'ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE

Fins el 29 d'octubre

Exposició: "Actuem amb Energia" a Sant Fost de Campsentelles

 
 

Del 16 al 24 d'octubrE

SETMANA BIO DE L'ALIMENTACIÓ ECOLÒGICA

19 i 20 d'octubre 

IV Congrés de l'Aigua a Catalunya

 
 

Del 25 d'octubre al 8 de novembre

Exposició: "Actuem amb Energia" a Martorell

Del 25 al 29 d'octubre

SETMANA EUROPEA DE L'ENERGIA SOSTENIBLE

 
 

Del 25 al 29 d'octubre

Exposició: "Treballem per una energia sostenible" a Sant Vicenç de Castellet

26 i 27 d'octubre

Recuwaste 2021: La (R)evolució dels recursos

 
 

Del 3 al 19 de novembre

Exposició: "Actuem amb Energia" a Mollet del Vallès

Del 15 al 18 de novembre

Circular Economy Hotspot Catalonia

 
 

Del 19 al 28 de novembre

SETMANA DE LA PEDRA SECA

Del 20 al 28 de novembre

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

 
 

24 i 25 de novembre

Congrés sobre Gestió pública del servei d'aigua

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube