SETMANA DE LA PEDRA SECA

divendres, 25 novembre, 2022 - 00:00 a diumenge, 4 desembre, 2022 - 23:59

Per tercer any consecutiu, els Països Catalans reivindicaran el patrimoni de la pedra seca, el seu ofici i la seva tècnica constructiva amb activitats a l’entorn de la pedra seca. La Setmana coincidirà amb el 4t aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

La Setmana de la Pedra Seca omplirà el territori d’activitats amb l’objectiu de visibilitzar i posar en valor no només aquest patrimoni, ofici i tècnica constructiva sinó especialment l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a casa nostra.

Als Països Catalans existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines, etc. molts d’ells protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local) o BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional), o integrats en una ZIE (Zones d’Interès Etnològic), en parcs naturals o altres categories d’espais protegits.

L’arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans així com d’altres àmbits propers al mediterrani. Però malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d’altra banda, s’ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània.

Per participar en la Setmana de la Pedra Seca, cal organitzar una activitat relacionada amb la pedra seca entre el 25 de novembre i el 4 de desembre de 2022 i omplir aquest formulari per tal d’inscriure l’activitat. Poden ser activitats de tot tipus, per a totes les edats i per a tots els públics: jornades divulgatives, xerrades, sortides i visites guiades, tallers, accions de voluntariat, exposicions, concursos, etc. Hi poden participar tot tipus d’entitats, tant públiques com privades, col·lectius i persones voluntàries vinculades al manteniment i difusió del patrimoni o l’ofici de la pedra seca arreu dels Països Catalans.

La Setmana de la Pedra seca està organitzada per l'Associació de Micropobles de Catalunya i l'Ajuntament de Torrebesses i compta amb el finançament del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya. La iniciativa és possible gràcies també al suport de COL·LABORAxPAISATGE, la Diputació de Lleida i la col·laboració d'un gran nombre d'institiucions i entitats d'arreu del territori. 

Més informació


Relacionats

Notícia


 Una cinquantena de participants de la iniciativa es van reunir per donar el tret de sortida al programa que vol fomentar les transicions de sostenibilitat a les comunitats rurals
Notícia

La modificació puntual del Pla General Metropolità està destinada a potenciar el treball de la pagesia local i el manteniment de les zones boscoses.

Notícia

Seran quaranta noves parcel·les annexes als horts actuals al barri del Rec.

Butlletí