Per tercer any consecutiu, els Països Catalans reivindicaran el patrimoni de la pedra seca, el seu ofici i la seva tècnica constructiva amb activitats a l’entorn de la pedra seca. La Setmana coincidirà amb el 4t aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.
La Setmana de la Pedra Seca omplirà el territori d’activitats amb l’objectiu de visibilitzar i posar en valor no només aquest patrimoni, ofici i tècnica constructiva sinó especialment l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a casa nostra.
Als Països Catalans existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines, etc. molts d’ells protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local) o BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional), o integrats en una ZIE (Zones d’Interès Etnològic), en parcs naturals o altres categories d’espais protegits.
L’arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans així com d’altres àmbits propers al mediterrani. Però malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d’altra banda, s’ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània.
Per participar en la Setmana de la Pedra Seca, cal organitzar una activitat relacionada amb la pedra seca entre el 25 de novembre i el 4 de desembre de 2022 i omplir aquest formulari per tal d’inscriure l’activitat. Poden ser activitats de tot tipus, per a totes les edats i per a tots els públics: jornades divulgatives, xerrades, sortides i visites guiades, tallers, accions de voluntariat, exposicions, concursos, etc. Hi poden participar tot tipus d’entitats, tant públiques com privades, col·lectius i persones voluntàries vinculades al manteniment i difusió del patrimoni o l’ofici de la pedra seca arreu dels Països Catalans.
La Setmana de la Pedra seca està organitzada per l'Associació de Micropobles de Catalunya i l'Ajuntament de Torrebesses i compta amb el finançament del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya. La iniciativa és possible gràcies també al suport de COL·LABORAxPAISATGE, la Diputació de Lleida i la col·laboració d'un gran nombre d'institiucions i entitats d'arreu del territori.