La construcció en fusta, cada vegada més present a Barcelona

07/10/2021 - 08:43

En els darrers anys s’han multiplicat les experiències de construcció en fusta, també d’edificis municipals

L’ús de fusta com a material constructiu ha guanyat terreny durant els darrers anys a tot Europa, per la seva contribució a una construcció baixa en carboni. Cada vegada hi ha més exemples de construcció en fusta, també a la ciutat de Barcelona:

  • L’edifici de la cooperativa d’habitatge La Borda, nominada als premis Mies 2022, s’ha construït amb estructura de fusta. Aquí es pot fer una visita virtual de l’obra, on s’explica el procés de construcció en fusta.
  • Un altre exemple d’edifici plurifamiliar en fusta és La Balma habitatge cooperatiu. Tots dos projectes són promoguts per Lacol, cooperativa d’arquitectes.
  • Pel que fa a equipaments municipals, el primer exemple d’ús de fusta com a material estructural va ser la rehabilitació del Casal de Barri Can Portabella, realitzada ja l’any 2015.
  • Com a exemple de nova construcció en fusta destaca el Poliesportiu Turó de la Peira, realitzat l’any 2018. Més informació aquí.

En relació a les obres municipals, la Instrucció Tècnica per a l’aplicació de criteris de sostenibilitat en la fusta (2015) estableix l'obligatorietat d'adquirir fusta i productes derivats de la fusta amb garanties de procedència d'explotacions forestals sostenibles o de fusta reciclada amb certificació (certificat FSC, PEFC o equivalent) així com la voluntat de promoure l'ús de la fusta com a material de construcció i de fomentar una diversitat més àmplia d'espècies i la fusta autòctona de gestió forestal sostenible.

Anualment es recopilen les dades de compra i contractació de fusta de l'Ajuntament, a través del qüestionari municipal de compra de fusta, i es publiquen els resultats en l'Informe de compra responsable de fusta de l'Ajuntament de Barcelona.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

La coberta verda situada al carrer Llauder, 1, als Porxos d’en Xifré, ha estat guardonada amb el Premi de la Nova Bauhaus Europea, que convocat la Comissió Europea, en la categora de “Patrimoni cultural conservat i transformat”.

Article

Treballeu al voltant de l’alimentació sostenible, l’agroecologia, l’agricultura urbana o la sobirania alimentària a la ciutat de Barcelona o la seva regió metropolitana? L'Ajuntament de Barcelona us convida a sumar-vos a aquest espai!

Article

El nou paviment instal·lat al passeig de la Verneda, fet amb plàstics no reutilitzables, permet reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que s’emeten tant en la fabricació com en el tractament posterior del plàstic.

Butlletí