L’ONU declara que l’accés a un entorn net i saludable és un dret humà

14/10/2021 - 10:37

El Consell de Drets Humans de les Nacions Unides va declarar, aquest divendres passat, que tenir accés a un entorn “segur, net, saludable i sostenible” és un dret humà bàsic. Tot i que alguns països s’hi van oposar, entre els quals els Estats Units i el Regne Unit, aquesta nova resolució, a proposta de Suïssa, Eslovènia, Costa Rica, les Maldives i el Marroc, va aconseguir el suport de 43 membres del Consell, segons va informar la mateixa institució a través d’un comunicat.

La mateixa resolució també va aprovar la creació d’un Relator Especial sobre els impactes del canvi climàtic en els drets humans. Rússia, la Xina, l’Índia i el Japó es van abstenir en la votació. L’Alta Comissionada de Drets Humans de l’ONU, l’expresidenta xilena Michele Bachelet, va afirmar que reconèixer aquest dret humà és “protegir les persones i el planeta, l’aire que respirem, l’aigua que bevem, el menjar que mengem”. Així, es va mostrar molt satisfeta del que s’ha aconseguit, però també va reconèixer que ara calen “accions valente sper assegurar que aquesta resolució serveix de molla per impulsar polítiques econòmiques, socials i mediambientals transformadores”.

Després d’aquesta declaració, algunes grans institucions internacionals van voler celebrar-la. És el cas de Save the Children, que va donar l’enhorabona per una resolució “històrica” i que podria tenir “implicacions enormes per al dret dels infants a un futur segur i sostenible”. Tot i això, és clar, també cal tenir en compte l’historial llarguíssim de resolucions de diverses institucions membres de l’Organització de les Nacions Unides que, carregades de les millors intencions, han estat ignorades sistemàticament i han quedat en poca cosa més que una declaració de bones intencions que han donat esperança a milions de persones però que, al final, han quedat en no-res. Per l’impacte que pot tenir a tot el món, esperem que no sigui el cas d’aquesta.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Un equip científic dels àmbits de les ciències marines i la geografia de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona (UdG), el Centre d’Estudis Avançat de Blanes (CEAB-CSIC) i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) recomana excloure i allunyar els parcs eòlics marins de les àrees protegides de la Mediterrània a causa dels greus impactes que aquestes instal·lacions poden provocar sobre la biodiversitat marina i el paisatge. Aquesta és una de les principals conclusions del treball publicat a la revistaScience of the Total Environment per l’equip en què participa el professor Jordi Solé, del Departament de Dinàmica de la Terra i de l’Oceà de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB.

Entrevista

“El temps dels grans discursos ha acabat. És el moment de l’acció, i l’acció es demostra amb els pressupost”. Amb aquesta contundència Xesco Gomar, president de la Xarxa i diputat d’Acció Climàtica, mostra el seu compromís per recolzar el lideratge dels municipis en la transició energètica o la gestió de residus. Ens parla en aquesta entrevista, arrel de la 22a Assemblea de la Xarxa, dels 70 milions d’euros del pla Renovables 2030, ja invertits en més de 130 projectes municipals o la necessitat accions supramunicipals per recolzar l’acompliment dels objectius europeus de reciclatge.

Entrevista

Oriol Serratusell és regidor de Medi Natural, Salut Pública i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Montcada i Reixac. Parlem amb ell de la Declaració de Montcada per uns espais naturals propers als entorns urbans, sostenibles, saludables i resilients aprovada per la Xarxa en la seva 22a Assemblea,. Ens explica la situació de Montcada amb la situació de barraquisme al Pla de Besos, i els aprenentatges que poden treure altres municipis de la seva experiència.

Butlletí