Olèrdola tindrà el mateix sistema de recollida “porta a porta”a tot el municipi

07/10/2021 - 09:00

A partir de gener es preveu implantar un nou sistema que garantirà la recollida “porta a porta” a tot el municipi de les fraccions orgànica, rebuig, paper-cartró i envasos

Reciclar més, millor i a tot arreu del municipi en les mateixes condicions. Aquest és l’ambiciós plantejament mediambental que incorpora el nou servei de gestió de residus que ha licitat per a Olèrdola la Mancomunitat Penedès –Garraf. L’inici de la licitació del servei de residus “porta a porta” l’aprovava el passat mes de juliol la Mancomunitat per a Olèrdola i per a quatre municipis més de l’Alt Penedès que adopten també el porta a porta: Sant Sadurní d’Anoia, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit. Tal i com ha confirmat la regidora de medi natural de l’Ajuntament d’Olèrdola, Mireia Mancera, la licitació suposa “tancar un capítol” perseguit amb insistència per l’Ajuntament des de principis de 2018, amb la voluntat d’aplicar un mateix sistema de recollida de residus més eficient a tot el municipi. Per això el nou sistema de recollida comporta estendre i ampliar el sistema “porta a porta” a pobles i urbanitzacions, així com als dos polígons industrials. Es recolliran porta a porta quatre fraccions: orgànica, rebuig, paper-cartró i envasos. Per evitar molèsties a la ciutadania i els desperfectes que provoca aquesta recollida en l’interior dels camions, no s’inclou la recollida porta a porta del vidre.
 

Tot el municipi amb el mateix sistema de recollida

Amb el propòsit de garantir que el nou sistema arribés a tot el municipi,  Mancera recordava que una de les dificultats més importants que ha calgut salvar han estat els condicionants de mobilitat i de transport a les urbanitzacions per a vehicles pesants de les característiques dels camions de recollida. Per això, recordava la regidora, des de l’Ajuntament s’ha estat “perseverant” fins que s’ha pogut trobar la fórmula per integrar en un mateix sistema de recollida a tot el municipi.
 

Bonificar la participació en el sistema

Inicialment la implantació d’aquest nou sistema comporta que l’Ajuntament hagi d’incrementar els recursos que destina a la recollida de residus. Però és voluntat de l’Ajuntament d’Olèrdola que això no impliqui una repercussió “gran “ en la taxa. A partir d’experiències aplicades amb èxit en altres municipis, Mancera avança que es preveu poder aplicar una fiscalitat justa que suposi bonificar la participació en el sistema, de manera que “qui més participi i més recicli, menys taxa li repercutirà”. Per aplicar el sistema i garantir que la ciutadania i els establiments tinguin marge per adaptar-se al nou model, durant el primer any es preveu un reforç en les freqüències de recollida. 

 

S’evitaran penalitzacions per ús d’abocador

A Olèrdola fa 15 anys que està implantada la recollida porta a porta del rebuig i de la fracció orgànica en els pobles de Moja, Sant Miquel d’Olèrdola i Sant Pere Molanta. Ara el municipi se situa entre el municipis pioners al Penedès d’aprofundir en les recollides porta a porta, el sistema que millors resultats de reciclatge presenta. I és que el propòsit  que es busca amb el canvi és el de millorar les dades de recollida i avançar cap a un model de gestió de residus ambientalment més  sostenible. Des del punt de vista econòmic, Mancera fa notar que en pocs anys també hi haurà estalvi global perquè el municipi deixarà de pagar penalitzacions per les tones de rebuig que es porten a  l’abocador.

El nou sistema també comporta un nou concepte d’àrees d’emergència de contenidors. Es reubicaran, estaran tancades i el seu accés restringit, amb obertura intel·ligent de contenidors a partir d’una tarja que identifiqui al veí.

Abans de procedir a la implantació del sistema, l’Ajuntament d’Olèrdola preveu intensificar les accions informatives i d’explicació de la nova recollida durant el darrer trimestre d’aquest 2021.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

S’amplien les funcions de l’Aplicació mòbil del servei de recollida porta a porta de residus implantat als municipis d’Olèrdola, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Sant Sadurní d’Anoia i Torrelavit.

Article

La Mancomunitat Penedès-Garraf inicia una campanya per abordar la problemàtica del residu tèxtil als municipis del territori. Amb la campanya "Està de Moda", es busca informar i conscienciar sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar les peces de roba per mitigar l'impacte ambiental.

Notícia

Sant Feliu de Codines serà més estricte amb el sistema de recollida d’escombraries porta a porta. Això és el que és desprèn de la xerrada que aquest dilluns ha organitzat el Consistori, que ha comptat amb la presènica de l'Agència de Residus de Catalunya, i el Consorci de Residus del Vallès Oriental

Butlletí