El bernat pescaire nidifica amb èxit per primer cop a la conca del Besòs

Font: El 9 nou

05/10/2021 - 15:21
Un exemplar de bernat pescaire nascut a la conca del Besòs | Observatori Rivus

Un exemplar de bernat pescaire nascut a la conca del Besòs | Observatori Rivus

A la conca de la Tordera, creix la presència del corriol petit. També l’èxit de la seva reproducció

El programa de seguiment d’aus de l’Observatori Rivus als rius de les conques del Besòs i la Tordera ha certificat per primer cop la nidificació amb èxit d’una parella de bernats pescaires a la conca del Besòs. La reproducció s’ha detectat en una bassa d’una zona agrícola de la plana vallesana. L’espai no es concreta per preservar el lloc de reproducció.

Fins ara, hi havia poques dades d’intents de reproducció d’aquesta espècie a la conca del Besòs: l’any 2018 l’ornitòleg Xavier Mendoza va detectar un intent en aquesta mateixa bassa. Abans, Xesco Macià havia detectat nius construïts en pins en un vessant de la Serra de Marina. Amb tot, cap d’aquestes nidificacions va tenir èxit reproductor.

“Cal generar espais fluvials amb una major tranquil·litat si volem que s’hi reprodueixin les espècies més sensibles a la pertorbació humana”, defensa Xavi Larruy, ornitòleg i investigador responsable d’aquesta línia de seguiment a la conca del Besòs.

En els darrers anys, la presència del bernat pescaire ha anat en augment a la conca del Besòs afavorida per la millora de la qualitat de l’aigua i per la colònia reproductora situada a les instal·lacions del Zoo de Barcelona.
 

Més exemplars de corriol petit a la Tordera

D’altra banda, a la conca de la Tordera s’ha detectat un increment dels exemplars de corriol petit. També hi ha hagut més èxit en les seves reproduccions.

Un exemplar de corriol petit a la Tordera / Observatori Rivus

Es justifica pels canvis hidromorfològics generats a la Tordera per temporals com el Glòria. De fet, aquesta espècie d’ocell viu, generalment, en cursos baixos amb poca cobertura i amb platges o illetes de sediments fluvials. Són hàbitats que es generen per crescudes de cabal per les pluges.

El corriol petit ja tenia força presència a la conca de la Tordera. Ara, però, s’ha estès a altres àmbits com la riera d’Arbúcies on feia dècades que no s’hi establia.


 

Relacionats

Article

L'AMB, amb la col·laboració de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), ha elaborat 33 informes ornitològics que analitzen les espècies d'ocells observades als parcs i platges metropolitans durant el 2020. L'anàlisi de les dades de tots els municipis de l'AMB ha permès saber que a la xarxa de parcs metropolitans es poden observar més del 90 % de tots els ocells de l'àrea metropolitana de Barcelona i quasi el 70 % de tot Catalunya. En concret, al llarg del 2020 es van observar 256 espècies d'ocells

Article

Són els principals indicadors de la cinquena edició del Bioblitz Metropolità, que ha tingut una participació de 400 persones. És l'any en què s'ha observat més biodiversitat: s'han censat 95 espècies més que el 2018.

Notícia

Malgrat aquest augment del perill, a VNG les mesures de protecció aplicades fins ara han estat exitoses. La ciutat és un referent d'èxit biològic reproductiu del corriol camanegre, amb 21 exemplars volanders nascuts a la platja de Ribes Roges l'any 2021, el 48% de tots els volanders del litoral entre Torredembarra i Sitges.

Butlletí