Cicle de conferències sobre “L’ecologia i l’urbanisme”

Repeteix cada setmana 4 times.
dijous, 7 octubre, 2021 - 19:00
dijous, 14 octubre, 2021 - 19:00
dijous, 21 octubre, 2021 - 19:00
dijous, 28 octubre, 2021 - 19:00
Auditori de la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell
El proper mes d'octubre tindrà lloc un el cicle "L'ecologia i l'urbanisme", quatre conferències organitzades conjuntament entre la Secció de Ciència i Tecnologia i la Secció de Territori i Espai Urbà de la Fundació Bosch i Cardellach. Les ponències es faran els dijous del 7 al 28 d'octubre a les 7 de la tarda, a la Seu de la Fundació. 

Aforament limitat. Cal reservar entrada a secretaria@fbc.cat o trucant al 937258564.
Recomanem arribar una estona abans.

S'oferirà la retransmissió en directe d'aquest cicle, a través del canal de Youtube de la Fundació. 

Programa
 

Dijous 7 d'octubre

Ecologia, territori, urbanisme, a càrrec de Jaume Terradas, ecòleg. (Veure invitació)

La transformació del territori per l’activitat humana s’intensifica ràpidament amb l’increment de la nostra demografia i l’augment de la demanda de recursos de tota mena, que no depèn només de la demografia i de les explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres, sinó també i molt de la constant innovació en modalitats de transport, construcció, urbanisme, comunicació, esports, lleure, etc. Un factor determinant és que la proporció de persones que viuen en sistemes urbans creix molt més de pressa que la demografia.Hem entrat en una crisi ambiental sense precedents en la història de la humanitat. Donat el paper preponderant de les ciutats en aquesta crisi, es fa evident la necessitat de repensar-les per fer-les més compatibles amb un funcionament sostingut dels sistemes ecològics dels que depenem.

​​​​​​​Jaume Terradas és Doctor en Ciències (biologia) per la Universitat de Barcelona. Catedràtic d'Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, després emèrit i ara professor honorari. Va organitzar el primer equip de recerca sobre ecosistemes terrestres a Catalunya i va ser un dels introductors de l'educació ambiental a Espanya. Ha rebut la Medalla Narcís Monturiol de Ciència i Tecnologia de la Generalitat 1992, Premi de Medi Ambient de la Generalitat 1998, Premi de Medi Ambient de Caixa de Sabadell-Institut d’Estudis Catalans 2002. És President de la Fundació Terra i membre de l’Equip de Suport a la Direcció del CREAF. Ha dirigit 17 tesis doctorals. L'any 2019 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. 

 

Dijous 14 d'octubre

Els canvis globals, naturals i humans, a càrrec de Josep Peñuelas, ecòleg.(Veure invitació)

​Aquesta ponència versarà sobre l'emergència ambiental i climàtica, de les seves causes, els impactes i les possibles accions per a mitigar-la i afavorir un desenvolupament sostenible.

Josep Peñuelas Reixach és el director de la Unitat d'Ecologia Global CREAF-CSIC-UAB-UB Barcelona. És un científic altament citat en ecologia / medi ambient, en ciències vegetals i animals, en ciències agrícoles, en geociències i en tots els camps científics de l’ISI essential science indicators  (l’índex H és actualment de 138 GS, índex i10: 730, > 95.800 cites GS) . És un dels ecòlegs actuals més respectats i influents, tothom que estigui interessat en l’ ecologia global es sentirà captivat pels seus estudis. (Imatge: (c) ERC).

 

 

Dijous 21 d'octubre

Algunes lleis del territori, a càrrec de Manel Larrosa, arquitecte urbanista.(Veure invitació)

Entendrem (entenc) el territori per la suma de medi natural i medi antròpic, per espai natural més espai urbà. Si en el primer el sistema fluvial ordena la jerarquia, en el segon són les carreteres i els ferrocarrils.Quan es planifica urbanísticament es parteix d’un full en blanc i es traça urbanitat, tot  prescindint dels espais naturals, entesos com a màxim com a “zones verdes”. comprendre el territori, entès, repeteixo, com a la dualitat, per la coexistència d’espais naturals i espais artificials.

Manel Larrosa és arquitecte pluridisciplinar: edificació, urbanisme, gestió. Analista: territorial, història urbana, dimensions socials i ambientals del territori. Coneixedor del sector privat i del sector públic. Regidor d’urbanisme a Sabadell, 1979-1987. arquitecte: 1977, col·legiat: 1978.   Doctorat a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona: juny 1995. Tesi: "Un Model de la Forma Visual de l'Arquitectura".


 

Dijous 28 d'octubre

Conferència, a càrrec de Laia Figuerola, arquitecta.




Organitza la Secció de Ciència i Tecnologia i la Secció de Territori i Espai Urbà de la Fundació Bosch i Cardellach

 

 
Categories: 
Smart cities/Planificació urbana

Relacionats

Notícia

L’AMB presenta el Protocol de sostenibilitat de projectes i obres públiques: una guia que recull en 19 criteris les mesures per mitigar el canvi climàtic i adaptar-nos als seus efectes locals, que ja patim actualment, com la manca d’aigua o l’increment de les temperatures a l’estiu.

Notícia

Serveixen per mesurar a tots els barris els paràmetres mediambientals de contaminants i soroll relacionats amb el trànsit

Notícia

La Diputació de Barcelona ha lliurat un projecte d’estratègies de ciutat intel·ligent a l’Ajuntament de Mollet del Vallès, mitjançant el qual s’ha dissenyat i implantat un quadre de control d’anàlisi de contaminació de l’aire. 

Butlletí