Butlletí 382 - Neus Monllor: "Ser productor agroecològic d’aliments és ser un agent de canvi social que es compromet des de l’acció"

09-07-2019 al 22-07-2019

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 382 - Neus Monllor: "Ser productor agroecològic d’aliments és ser un agent de canvi social que es compromet des de l’acció"

 
  09-07-2019 al 22-07-2019  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Neus Monllor: "Ser productor agroecològic d’aliments és ser un agent de canvi social que es compromet des de l’acció"

22/07/2019

Després del fracàs mediambiental i humà de la revolució verda, el model agroecològic avança amb passes lentes, però segures, amb un clar compromís pel bé comú i amb uns valors que Neus Monllor ha sabut explicar molt bé en la seva tesi doctoral “Explorant la jove pagesia: camins, pràctiques i actituds en el marc d’un nou paradigma agrosocial”.

Joan Maria Bigas: “La bicicleta creixerà molt a l’entorn metropolità”
 

19/07/2019

Mobilitat, transport públic i privat, contaminació atmosfèrica, vehicles elèctrics, metro i Rodalies, espai urbà i comerç electrònic… Milagros Pérez Oliva conversa amb l’enginyer Joan Maria Bigas, director de l’Àrea de Mobilitat i Transport de l’AMB.

 
 

Reportatges

 
 

Canvi climàtic: l'empremta humana
 

Aquesta setmana el programa 30 minuts de TV3 ofereix una reflexió sobre el canvi climàtic i l'emergència climàtica en què ens trobem motivada per la intervenció humana sobre el planeta. Podeu accedir aquí al reportatge.

Latituds: Associar-se a l'Ecosistema Terra

Els coneixements científics actuals porten a un canvi revolucionari en la forma de veure el món: la Terra funciona com un gran ecosistema, que és estable en funció del reciclatge que hi poden fer totes les espècies que hi viuen.

 
 

Opinions

 
 

Carta oberta al ministre de foment senyor Àbalos: no amplie l'autovia v-21 d’accés a valència!!

21/07/2019
Paco Tortosa

La seua ampliació implica seguir apostant per una mobilitat insostenible, amb eixos diners es podria executar una malla ciclista i per a vianants metropolitana que connectés la ciutat i els pobles entre ells, i a la vegada amb els polígons industrials i grans superfícies comercials.

Això del futur… ¿té ‘arreglo’?

 

21/07/2019
Eva van den Berg

Afortunadament no tothom ha optat per acatar que ens en anem en orris. A Fixing the Future una cinquantena de ponents d’arreu del món va comunicar els projectes que porten a terme per passar a l’acció, canviar el futur i preservar el món.

 
Notícies
 

Es constitueix la Taula per l'Emergència Climàtica de Barcelona

18/07/2019
L’emergència climàtica a Barcelona, decretada a partir de l’1 de gener de 2020

 
 

L’Ajuntament de Barcelona ha fet el primer acte del mandat marcant la que serà una de les prioritats del govern municipal: el canvi climàtic. En l'acte presidit per l'Alcaldessa, Ada Colau, al Saló de Cent de l'Ajuntament, s’hi ha fet públic que l’1 de gener del 2020 es declararà l’emergència climàtica a Barcelona, coincidint amb l’entrada en vigor d’una de les mesures estrella: la zona de baixes emissions permanent.

 
 

França cobrarà una ecotaxa de fins a 18 euros per bitllet d'avió
 

22/07/2019

El Govern francès calcula que recaptarà 180 milions d'anuals que dedicarà a inversions en infraestructures de transports que considera més ecològiques com el ferrocarril. Espanya és reticent a un impost climàtic als avions.

Colau estudiarà posar un peatge urbà a Barcelona si la prohibició als cotxes vells no és suficient

22/07/2019

L'Ajuntament començarà a estudiar fer pagar als cotxes per entrar a Barcelona, just quan la zona de baixes emissions tindrà mig any de vida.

 
 

El projecte Life Montserrat presenta un nou model de gestió forestal que redueix el risc d'incendis

19/07/2019

El projecte Life Montserrat, coordinat per la Diputació de Barcelona, ha desenvolupat una infraestructura verda de protecció per evitar grans incendis forestals i afavorir la conservació del patrimoni natural en un àmbit de 14 municipis al voltant de la Muntanya de Montserrat.

La recollida selectiva dels residus domèstics es consolida a Catalunya i arriba a un 42%

19/07/2019

Continua millorant la recollida selectiva, que creix un 8,4% interanual, gràcies a una major conscienciació ciutadana, a l’efecte de les campanyes de sensibilització, a l’augment dels ajuts als ens locals per al foment de la separació, a la implantació de sistemes més eficients i a la pujada del cànon dels residus.

 
 

Més de 130 entitats participen a les jornades participatives de l'Agenda Urbana de Catalunya

15/07/2019

Per al secretari d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, “les polítiques urbanes no són patrimoni d’un sol actor i requereixen, per tant, el consens de la gran quantitat d’actors que configuren l’univers urbà”.

L'estiu és ara més de tres vegades més llarg que fa 100 anys
 

15/07/2019

De ben segur heu notat que els estius cada cop són més llargs i que hi ha menys dies freds. Els dos observatoris de referència, l'Observatori Fabra i l'Observatori de l'Ebre, amb més de 100 anys de dades diàries, ho corroboren.

 
 

El Consell Comarcal del Maresme atendrà situacions de vulnerabilitat energètica en els 25 municipis de menys de 20.000 habitants

12/07/2019

L'elevat cost de l'energia vinculat, sovint, a la manca d'eficiència energètica dels habitatges està abocant moltes persones a situacions de vulnerabilitat.  Per fer-hi front, el Consell Comarcal del Maresme ha creat l'Oficina Itinerant d'Atenció a la Vulnerabilitat Energètica.

Denuncien una greu contaminació al riu Llobregat amb la mort de centenars de peixos
 

11/07/2019

Aquest 11 de juliol, voluntaris d'Ecologistes en Acció del Baix Llobregat – Les Agulles han pogut comprovar l'aparició de centenars de peixos morts al tram baix del riu Llobregat, en concret al pont de la C31, Autovia de Castelldefels, sobre el riu, al municipi del Prat de Llobregat.

 
 

L'AMB obté del fons FEDER 12 milions d'euros per projectes d’energia i mobilitat sostenible
 

11/07/2019

Tots els projectes, amb una taxa de cofinançament del 50% del FEDER, han estat programats en l'eix 4 d'afavorir el pas a una economia baixa en carboni amb l'objectiu que l'AMB contribueixi a la reducció de les emissions contaminants i d'efecte hivernacle, i alhora sensibilitzar la població contra la contaminació atmosfèrica.

El Govern fomenta l'economia circular i l'emprenedoria verda amb la segona fase del programa SwitchMed

10/07/2019

El projecte SwitchMed II és una iniciativa finançada per la UE adreçada a vuit països del sud de la Mediterrània per assolir economies productives, circulars i d’intercanvi. El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya ha aprovat contribuir a la segona fase del projecte amb un import d’1’4 milions d’euros.

 
 

Un treball pren 880 ciutats com a laboratoris naturals per preveure l’adaptació de la vegetació al canvi climàtic

09/07/2019

Amb participació del CSIC i del CREAF, analitza nombroses dades via satèl·lit de les ciutats i les seves perifèries de les últimes tres dècades. Al centre de moltes ciutats ja s’estan donant condicions de CO2 i temperatura que corresponen a escenaris futurs de canvi climàtic.

Alliberats a la natura més d'un centenar de tritons del Montseny criats en captivitat
 

09/07/2019

En el marc del projecte Life Tritó Montseny, s’han alliberat 136 exemplars adults nascuts abans del 2016 al Centre de Fauna de Torreferrussa. La vulnerabilitat d’aquesta espècie obliga a respectar la legislació vigent i evitar el deteriorament del seu hàbitat natural.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Una xarxa de sensors analitzarà la humitat del sòl a la Terra Alta per optimitzar el reg

 
 

Biodiversitat

 
 

Naturalitzar les ciutats augmenta la presència d’aus

 
 

Canvi climàtic

 
 

Reforestar mil milions d'hectàrees, estratègia factible contra el canvi climàtic

 
 

Contaminació

 
 

Un veí de l’Eixample porta la demanda per contaminació a la justícia europea

 
 

Energia

 
 

Les obres de geotèrmia de l'alberg de Núria estalviaran 35.000 litres de gasoil i 84 tones de CO2 anuals

La jornada de Rubí Brilla debat sobre l'autoconsum

 

 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

L’Agència Catalana de l’Aigua i els ajuntaments de Sabadell i Castellar del Vallès impulsen actuacions de custòdia per a la millora del riu Ripoll

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Calella acull la presentació del Moviment Banderes Verdes per la sostenibilitat d’Ecovidrio

 
 

Renovables

 
 

La biomassa forestal pot abastir d’energia tèrmica el 20% de la industria barcelonina

 
 

Salut

 
 

Vic liderarà el projecte europeu de ‘Ciutat saludables’

 

Recursos
 

Premis de Prevenció d’Incendis Forestals per a les ADF

La Diputació de Barcelona ha obert la convocatòria dels XXIII Premis de Prevenció d’Incendis Forestals 2019 adreçats a projectes i treballs realitzats per les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de Barcelona. El termini per a la presentació de sol·licituds de concurrència als premis finalitza el 30 d’agost de 2019.

Premis contra el Malbaratament Alimentari

Els Premis Mercabarna-Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari estan concebuts per promoure i reconèixer les iniciatives que es duen a terme per lluitar contra el malbaratament alimentari en l'esglaó de la producció i de la distribució de la cadena alimentària.

 
 

Convocat el Premi Escoles Verdes per al 2019
 

El poden sol·licitar els centres educatius de Catalunya que disposen del Distintiu d'escola verda que atorga la Generalitat de Catalunya, el termini per presentar les candidatures s’acaba el 7 d’octubre.

Visor de les empreses vinculades al sector turístic acreditades amb la Carta Europea de Turisme Sostenible

La nova eina permet la recerca àgil i ràpida dels set parcs naturals de Catalunya i 136 empreses que compten fins al moment amb aquesta acreditació que avala l’esforç per implementar criteris de sostenibilitat ambiental en activitats vinculades al turisme.

 
 

Save Posidonia Project Formentera

 

Un mar blau turquesa, bancs de sorra blanca i el verd fosc de les praderies de Posidònia són els colors amb els quals Formentera rep el visitant. La puresa i claredat de les seves aigües, filtrades pel major i més antic ésser viu del món, la posidònia oceànica, amb els seus 8 km d'extensió i 100.000 anys, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, ofereix al visitant platges úniques a la Mediterrània.

Una plataforma informàtica dóna visibilitat als micropobles de Catalunya

Un equip de recerca de la UAB, en col·laboració amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha creat el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a uns micropobles actius i sostenibles (GISASH), que aplega informació sobre com són i quins serveis ofereixen els més de 330 municipis de Catalunya amb menys de 500 habitants.

 
 

Premi Medi Ambient 2019

 
 

El Departament de Territori i Sostenibilitat convoca el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya 2019 per reconèixer públicament la tasca de persones físiques i jurídiques a favor del medi ambient. Enguany el Premi s’emmarca en la temàtica de la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat, particularment en la conservació i la protecció de la biodiversitat vegetal a Catalunya.

 

 

Bones Pràctiques
 

L'Institut Montgròs l’Escola Sant Ramon Nonat i l’Escola Vedruna, guanyadors dels Premis Blanquerna Impulsa

Els Premis Blanquerna Impulsa són uns guardons que tenen la voluntat de sensibilitzar sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible promoguts per l'ONU, motivar-ne el coneixement i cercar la implicació dels membres de les comunitats educatives escolars en el projecte.

Solucions per evitar residus a les platges. Recuperem la salut del Mediterrani
 

Dins del projecte ZeroBeach s'han realitzat mesures com fomentar els espais lliures de fum o el sistema de dipòsit i retorn d’envasos de begudes per recuperar la salut de les platges a Castelldefels, Gavà i el Prat de Llobregat.

 
 

Nous refugis de biodiversitat
 

S'han construït tres refugis de biodiversitat al parc del Llobregat (Sant Feliu de Llobregat), al parc del Mil·lenari (Sant Just Desvern) i al parc del Riu (el Prat de Llobregat). Son un recurs educatiu que facilita l'observació d'espècies i afavoreixen el seguiment de la biodiversitat del parc de manera participativa.

MOU_T_B, una aplicació que facilitarà la mobilitat a Andorra

La futura plataforma de mobilitat intermodal que està desenvolupant FEDA portarà per nom MOU_T_B i oferirà totes les facilitats per afavorir una mobilitat més fàcil i sostenible als ciutadans d’Andorra i als seus visitants.

 
 

L’Hospitalet fomenta l’ús d’un servei de lloguer de vehicles verds compartits
 

Aquest 8 de juliol ha començat a funcionar a L’Hospitalet un servei de carsharing amb una flota de dotze vehicles híbrids aparcats en dotze punts estratègics de la ciutat.

El Programa d’actuacions del parc fluvial del Ripoll planteja una segona gran actuació estratègica per transformar el riu i el seu entorn

El Programa, que inclou una agenda d’actuacions fins a l’any 2025, té per objecte planificar les actuacions que s’hi duran a terme sobre els accessos, l’ordenament urbanístic i industrial, la recuperació del patrimoni i el paisatge.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Castellar del Vallès aprova una instrucció per a l’eliminació dels plàstics d’un sol ús en edificis municipals i activitats públiques

L'Ajuntament de Ripoll vol acabar amb l'ús incívic dels contenidors

 
 

Instal·lació d’una coberta fotovoltaica a l’escola Reixac

Revisió de caixes niu als parcs metropolitans

 
 

Jornada presentació Pla d'igualtat de gènere de la Reserva de la Biosfera del Montseny

Aprovació definitiva del Mapa estratègic del soroll i del Pla d'acció en matèria de contaminació acústica de Reus

 
 

Els agents cívics de Torelló regalen bosses de la campanya 'El millor residu és el que no es produeix'

Calafell engega una campanya per reduir els residus a les platges

 
 

L’Ajuntament de València inicia una campanya als mercats per a promocionar els contenidors marrons

El nou contracte de recollida de residus a Sant Celoni contempla un seguit de millores del servei

 
 

L'Ajuntament de Girona posa en marxa una eina per avisar la ciutadania sobre els tractaments fitosanitaris al municipi

El veïnat d'Horts de Miró a Reus coneix de primera mà el desenvolupament del projecte A-porta

 
 

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès tanca la pedrera Berta

El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Rubí ha estat aprovat de manera inicial

 
 

L’Ajuntament de Castellar del Vallès elabora un decàleg de mesures per afrontar la situació d’emergència climàtica

Mont-roig del Camp inicia una campanya per fomentar l’autocompostatge

 
 

L'escultura de la Sagrada Família feta amb material reciclat s'exposa a l'Oficina de Turisme de Sitges

Arriba a Tiana la campanya “Desbordes o aportes?”

 
 

La Dada

 
 

637 municipis ja disposen del Mapa de Capacitat Acústica aprovat

 
 

La Llei de protecció contra la contaminació acústica estableix que tots els municipis han de disposar d’un mapa de capacitat acústica aprovat per poder exercir les competències municipals en matèria de soroll. Les persones hi han de tenir accés i tenen dret a rebre la informació adequada sobre les zones de sensibilitat acústica.

 

 
Especials
 

Biomassa, combustible per la transició energètica

 
 

Catalunya és un país de boscos. I sembla que ho està recordant. La biomassa, com a font d’energia, és avui l’única renovable que creix imparable, malgrat la crisi. I les administracions locals tenen molt a veure. Prop de 150 municipis catalans ja han incorporat la biomassa com a font energètica a instal·lacions municipals.


 

 
Agenda
 

16/01/2019

Exposició: Som Natura

11/05/2019

DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES

 
 

29/05/2019

Green Planet Barcelona

26/07/2019

DIA INTERNACIONAL PER A LA DEFENSA DELS MANGLARS

 
 

05/09/2019

I Simposi sobre aprenentatge servei i servei comunitari de l’àmbit ambiental

16/09/2019

DIA INTERNACIONAL PER A LA PROTECCIÓ DE LA CAPA D'OZÓ

 
 

16/09/2019

Setmana Europea de la Mobilitat

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube