Castellar del Vallès aprova una instrucció per a l’eliminació dels plàstics d’un sol ús en edificis municipals i activitats públiques

20/07/2019 - 08:00

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha aprovat una instrucció per poder materialitzar un dels primers compromisos en la lluita contra la situació d’emergència climàtica: l’eliminació dels productes de plàstic d’un sol ús als edificis municipals i en activitats públiques.

Amb aquesta instrucció, es pretén donar compliment a la prohibició de l’ús d’aquests productes en el marc de la Unió Europea a partir de l’any 2021, tal com va aprovar el Parlament Europeu el març passat.

En aquest sentit, la instrucció dictada per l’Ajuntament assenyala que en les dependències i serveis municipals, així com en esdeveniments a l’aire lliure, s’utilitzaran de forma general vaixelles reutilitzables sempre que sigui possible. En cas contrari, es podran fer servir vaixelles compostables d’un sol ús, és a dir, completament biodegradables, sempre que els residus es recullin selectivament, incloent la fracció orgànica.

A més, també s’evitarà l’ús d’aigua envasada, que s’haurà de substituir per gerres o ampolles que es puguin reomplir. En aquest sentit, la instrucció recull també que les fonts d’aigua hauran d’estar connectades a la xarxa sempre que sigui possible, que en cap cas dispensaran gots de plàstic d’un sol ús i que hauran de permetre que es puguin omplir ampolles.

El tercer punt de la instrucció indica que no es podran utilitzar gots de plàstic d’un sol ús sinó que s’hauran de fer servir, per ordre de prioritat, gots de vidre, gots de plàstic dur reutilitzable o gots compostables (sempre que es reculli selectivament la fracció orgànica).

Pel que fa a la contractació de serveis de venda automàtica (vending), les màquines de begudes calentes hauran de tenir l’opció d’oferir el servei sense got. El lliurament del got serà amb cost afegit quan sigui possible i, en tot cas, els gots hauran de ser compostables. També se substituiran per pals de fusta els pals de plàstic per remenar les begudes calentes.

Amb l’objectiu de facilitar la implementació de la instrucció, l’Ajuntament farà accions de promoció i venda de gots i ampolles reutilitzables, i disposarà de gots, gerres i ampolles reutilitzables per a reunions, visites i altres actes. Alhora, promourà el servei de refrescos en sortidors o envasos grans sempre que sigui possible.

D’altra banda, l’Ajuntament crearà illes que permetin la recollida selectiva per fraccions en edificis municipals i en esdeveniments a l’aire lliure.

La instrucció, que ja és vigent i que s’incorporarà al Pla d’Acció de Transició Ecològica que l’equip de govern municipal impulsarà durant el mandat 2019-2023, és d’obligat compliment a totes les activitats organitzades per entitats i privats tant en edificis municipals com a l’aire lliure. En aquest sentit, la concessió de reserves d’equipaments i de llicències d’ocupació de la via pública quedaran condicionades a la no utilització de plàstic d’un sol ús.

Val a dir que el volum de residus municipals generats a Castellar del Vallès l’any 2018 va ser d’11.126,72 tones, el que equival a 1,27 kg de deixalles per habitant i dia. D’aquesta xifra, tan sols se’n va valoritzar el 40,26%.

Una part important d’aquests residus generats són els envasos, amb un percentatge que a la nostra vila suposa només un 7% del total de la recollida selectiva. Els plàstics d’un sol ús suposen un consum elevat de recursos, com l’aigua i el petroli, a més d’una important persistència en el medi natural.


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalCastellar del Vallès

Relacionats

Article

Els establiments, les activitats econòmiques i els professionals que apliquin mesures per reduir o eliminar els envasos d’un sol ús gaudiran de bonificacions d’un 10% en els preus públics. Aquest benefici fiscal s’inclourà en les ordenances municipals a partir del 2023. És una mesura que s’emmarca en el compromís Barcelona Plàstic Zero de l’Ajuntament de Barcelona, del qual formen part més de dues-centes entitats de la ciutat.

Article

L’acció la gestiona Andròmines en conveni amb l’Ajuntament i consistirà en tallers itinerants per arranjar petits electrodomèstics i dispositius electrònics.

Article

Recollir deixalles a la ciutat mentre es fa esport. És l'spogomi, una competició que ha arribat del Japó i ha aterrat aquest diumenge a Barcelona. Aquesta pràctica deu el nom a una fusió dels noms "sport", esport en anglès, i "gomihiroi", recollida de deixalles en japonès.

Butlletí