Revisió de caixes niu als parcs metropolitans

Font: AMB.cat

18/07/2019 - 08:00

Prop de 500 alumnes han pres part en 11 projectes participatius

Aquest curs escolar s'han desenvolupat onze projectes participatius relacionats amb la construcció, col·locació i seguiment de caixes niu als parcs metropolitans. Hi han participat prop de 500 alumnes de diferents edats, des de 3r de primària fins a cicles formatius i batxillerat. En total, s'han construït una setantena de caixes, que han estat col·locades en diferents parcs.

El seguiment s'ha fet durant la primavera i el balanç ha estat molt positiu. Als parcs en els quals s'han col·locat caixes per primera vegada aquest hivern, s'hi han trobat nius en un 20%. D'altra banda, en aquells parcs on ja fa més de dos anys que n'hi ha, l'ocupació ha arribat quasi al 100%, com al parc de la Fontsanta i el del Pi Gros.

De manera general, els participants han observat nius fets per mallerengues (han pogut identificar-ne l'emplomallada, la carbonera i la blava), pardals xarrecs i raspinells. També han vist ous i polls i, en alguns casos, han observat com la mare entrava i sortia de la caixa.

En alguns projectes l'alumnat ha construït menjadores per a ocells i les ha col·locat al parc durant els mesos de desembre a abril. Els mateixos alumnes han anat omplint les menjadores amb l'aliment adequat. Això ha permès que s'observés més diversitat d'ocells.

L'AMB promou la col·locació de caixes niu per a ocells i refugis per a ratpenats en tots els parcs metropolitans, tal com es defineix en el Pla de millora de la biodiversitat dels parcs i platges metropolitans. És una bona oportunitat per implicar la ciutadania en aquesta tasca, i és per això que sovint aquestes accions es porten a terme des dels centres educatius propers als parcs, en el marc de projectes participatius. D'aquesta manera, els infants i joves participen des de l'inici en aquesta millora de la biodiversitat propera a l'escola i en poden fer el seguiment fàcilment, aprenent d'una manera més vivencial i descobrint els valors de la preservació de la biodiversitat.

Els centres i entitats participants aquest curs han estat l'Escola Sant Josep de Sant Vicenç dels Horts, l'Escola Pla de les Vinyes de Santa Coloma de Cervelló, l'Escola Joan Perich de sant Joan Despí,  el cicle de formació professional de producció agroecològica de l'Institut Les Salines del Prat, l'Institut Escola La Mina de Sant Adrià del Besòs, Hamelin Laie Internacional School de Montgat, l'Escola Madorell de Molins de Rei, l'Escola Mediterrània i l'Escola Germans Amat Targa de Viladecans, l'esplai Macedònia de Castelldefels i l'Escola Salvador Espriu i l'AMPA de l'Escola Artur Martorell de Badalona. 


 

Relacionats

Article

El Jardí Agroecològic de Barberà del Vallès va acollir la seva primera visita escolar el passat 16 de maig. Va ser l'alumnat de 3r de primària de l’Escola Del Bosc qui va inaugurar aquest espai que neix amb la voluntat de desenvolupar experiències i activitats educatives relacionades amb l’agroecologia i el medi ambient per a la ciutadania, escoles, famílies i empreses.

Article

La iniciativa vol posar en valor l’espai verd més emblemàtic de la ciutat, que aplega més d’un miler d’arbres només a la zona ampliada a principis d’aquest segle. S’ha senyalitzat un recorregut que identifica 51 espècies amb informació i il·lustracions de cadascuna d’elles. Les fitxes descriptives d’aquests exemplars es poden consultar també al web municipal.​

Article

Viladecans va ser, durant el passat 9 de febrer, epicentre de la preservació i protecció de les abelles per un dia, gràcies a la jornada 'Més pol·linitzadors, més vida'.

Butlletí