Alliberats a la natura més d'un centenar de tritons del Montseny criats en captivitat

Font: Diputació de Barcelona

09/07/2019 - 12:17

En el marc del projecte Life Tritó Montseny, s’han alliberat 136 exemplars adults nascuts abans del 2016 al Centre de Fauna de Torreferrussa,  després d’analitzar diversos indrets, s’ha escollit un torrent on l’espècie no era present, per tal de crear una nova població. La vulnerabilitat d’aquesta espècie obliga a respectar la legislació vigent i evitar el deteriorament del seu hàbitat natural, de manera que només es pot veure els tritons en el medi aquàtic a les instal·lacions del zoo de Barcelona.

Personal tècnic que treballa en el marc del projecte Life Tritó Montseny ha alliberat a la natura 136 exemplars adults de tritó del Montseny criats en captivitat al Centre de Fauna de Torreferrussa. L’objectiu és promoure la recuperació d’aquesta espècie endèmica en perill crític d’extinció.

Per això, des de 2007 es treballa per a la reproducció ex situ d’aquesta espècie. Així, s’han habilitat instal·lacions de cria en captivitat als centres de fauna de la Generalitat a Torreferrussa i el Pont de Suert, i també al Zoo de Barcelona. Des de l’any 2017, el zoo de Chester es va unir al programa de cria en captivitat del tritó del Montseny. Entre els quatre centres, cada any s’aconsegueix de mitjana el naixement de prop de 400 exemplars.

Els 136 exemplars que ara s’han alliberat són adults nascuts a Torreferrussa abans del 2016. Durant aquest temps, han estat alimentats i criats en aquaris que tenen unes condicions ambientals similars a les que es trobaran a la natura, per garantir, així, l’èxit de la seva adaptació. Precisament, les especificitats en quant a tipus d’hàbitat, temperatura i qualitat de l’aigua necessàries per a la seva supervivència el fan especialment vulnerable davant el canvi climàtic. Per això és clau mantenir un estoc de tritons en captivitat que garanteixi la conservació de l’espècie.

La localitat d’alliberament ha estat estudiada minuciosament, amb la col·laboració de persones expertes en ecologia, biologia i biogeografia, analitzant l’hàbitat potencial d’aquest amfibi al Parc Natural del Montseny amb mostreig de camp. Finalment, s’ha escollit un torrent que no comptava amb individus d’aquesta espècie en estat salvatge per tal d’ampliar la seva àrea de distribució geogràfica.

Un cop a la natura, les primeres nits es va dur a terme un seguiment intensiu per comprovar la seva adaptació al nou medi.

Els propers mesos continuaran les prospeccions per determinar l’èxit inicial de l’acció. Tanmateix, serà al cap d’uns quants anys quan es podrà determinar l’establiment o no d’una població viable.

Per tal de fer possible un seguiment dels tritons alliberats, s’han marcat de manera individualitzada amb elastòmers (marques de color).

Entre els anys 2010 i 2015, s’han dut a terme diversos alliberaments de tritons del Montseny. Fruit d’aquestes accions, s’ha aconseguit una nova població viable de l’espècie en un torrent on no hi era present. Aquests exemplars presenten, a més, una elevada supervivència (gairebé el 20%) i s’ha constatat la seva reproducció un cop alliberats.

Categories: 

Relacionats

Notícia

La Fundació Barcelona Zoo participa en el projecte TuroCat, que treballa per recuperar aquesta espècie en perill d’extinció. Des de l’entrada en funcionament del programa l’any 2018 se n’han alliberat 24 exemplars

Notícia

L'Ajuntament de Sant Adrià realitza l'abalisament de la barra de sorra de la desembocadura del riu Besòs per protegir la nidificació i descans d'espècies amenaçades i protegides.

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Butlletí