L'estiu és ara més de tres vegades més llarg que fa 100 anys

Font: Néstor Gómez. CCMA

15/07/2019 - 11:11

De ben segur heu notat, si teniu certa edat, que els estius cada cop són més llargs i que hi ha menys dies freds. Els dos observatoris de referència a Catalunya en meteorologia, l'Observatori Fabra i l'Observatori de l'Ebre, amb més de 100 anys de dades diàries, ho corroboren.

 

S'ha multiplicat el nombre de dies a l'any amb temperatura igual o superior als 30 ºC arreu del país. A l'Observatori de l'Ebre, situat a Roquetes, ara els estius són el triple de llargs que a principis de segle XX: dels 33 dies de mitjana del decenni 1905-1914 s'ha passat a 100 dies en els últims 10 anys, sense comptar el 2019. D'un mes càlid a l'any, s'ha passat a tres. D'aquest 2019 i fins ahir, ja s'han comptabilitzat 27 dies amb 30 ºC o més.

En el cas de l'Observatori Fabra, a Barcelona, arribar als 30 ºC ja és habitual quan fa un segle era excepcional. De fet, durant els estius de 1914 i 1915, cap dia la temperatura va tocar els 30 ºC i enguany ja en portem 11. La mitjana de dies amb 30 ºC del període 1914-1923 era de només 6 i en els últims 10 anys ha pujat fins a 33 dies. Els estius a Barcelona són 5 vegades més llargs que fa 100 anys.

Aquí teniu un altre argument de l'existència de l'escalfament del planeta. En els dos observatoris, fins al 1975, no hi havia una tendència marcada de l'augment del nombre de dies. Però ha estat a partir d'aleshores quan la quantitat de dies amb màximes de 30 ºC o més s'ha disparat. Mireu l'evolució amb punts de dispersió les dades de l'Observatori de l'Ebre.

 

 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El Secretari General de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha declarat a la Cimera sobre l'Ambició Climàtica que la humanitat s'encamina cap a un augment de la temperatura de 2,8 °C, cosa que augmenta el perill i la inestabilitat. I

Notícia

Els resultats mostren que el risc que succeeixin aquests fenòmens augmentarà significativament en les dècades vinents a moltes regions del món i posen en relleu la importància d'adoptar les estratègies necessàries per reduir els impactes del canvi climàtic antropogènic.

Notícia

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat l’Acord climàtic de ciutat, un document que preveu tot un seguit de mesures encaminades a aconseguir la neutralitat climàtica el 2030 i que fomenta la descarbonització. 

Butlletí