Butlletí 451 - Eli Bonfill: “Estem concentrats salvant els coralls a l’altra banda del món i no estem salvant animals en perill que tenim aquí"

30-11-2021 al 13-12-2021

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 451 - Eli Bonfill: “Estem concentrats salvant els coralls a l’altra banda del món i no estem salvant animals en perill que tenim aquí"

 
  30-11-2021 al 13-12-2021  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Eli Bonfill: “Estem concentrats salvant els coralls a l’altra banda del món i no estem salvant animals en perill que tenim aquí al costat de casa”

13/12/2021

 
 

Eli Bonfill és oceanògrafa i divulgadora científica marina a Placton Divulgació, una empresa de serveis de divulgació i consultoria marina que va néixer el 2012. Anys més tard, van impulsar Plàncton Diving, un centre de submarinisme i snorkel, on formen en aquestes dues disciplines i a més, també participen en projectes de ciència ciutadana i ofereixen activitats a escoles.

 
 

Reportatges

 
 

Les 12 conseqüències del canvi global a les muntanyes

 
 

Als Pirineus cada vegada hi ha menys disponibilitat d’aigua, es constaten canvis en la biodiversitat vegetal i animal, és evident que la línia del bosc ascendeix per establir-se en zones ocupades abans només per prats, i es viu una nova realitat social als petits nuclis i pobles. En aquest escenari, les glaceres són un paradigma innegable: l’augment de la temperatura els afecta de manera crítica.

 
 

Opinions

 
 

Decreixement o extinció

13/12/2021
Ana Villagordo

Decréixer també porta associat uns quants ‘més’ com viure més lent, amb més temps lliure, de manera més conscient, més aprop de les persones que t’envolten... No es tracta, doncs, obsessionar-se amb la paraula: créixer o decréixer. Es tracta de qüestionar el model actual basat en un creixement il·limitat que resulta inviable i que ens ha portat a un possible col·lapse que condiciona de manera irreversible el nostre futur i present.

Homenatge a les muntanyes

13/12/2021
Josep M. Mallarach

Les muntanyes són llocs propicis per amarar-se de la bellesa, del silenci i de la solitud....llocs on prendre consciència de la pròpia petitesa, de la fugacitat i fragilitat de la nostra vida; llocs òptims, doncs, per viure la pau interior i la comunió amb la Natura.

 
Notícies
 

Comença el Life AgroForAdapt: Adaptem l’agricultura i la gestió forestal al canvi climàtic

13/12/2021

Aquest projecte durarà 5 anys i es dedicarà a promoure sistemes agroforestals, que tenen avantatges productius, ambientals i són més resilients al canvi climàtic en comparació amb l’agricultura i gestió forestal convencionals. El LIFE AgroForAdapt es desenvoluparà en més de 800 hectàrees demostratives a Catalunya, Castella i Lleó i a la França Mediterrània.

Caminar pel bosc redueix la concentració de cortisol, l’hormona de l’estrès

13/12/2021

Un nou estudi realitzat amb persones voluntàries ha analitzat l’evolució del cortisol, l’hormona de l’estrès i altres biomarcadors durant una exposició de 8 hores a un bosc d’alzines mediterrànies. Els resultats de la recerca, publicats a la revista Forests mostren que quan ens endinsem en un bosc es redueix la concentració d’aquetsa hormona.

 
 

La Diputació de Barcelona inverteix 12 milions d’euros perquè tots els municipis de la província puguin fer front a l’emergència climàtica

10/12/2021

A través del Programa sectorial d’actuacions per a fer front a l’emergència climàtica, que preveu ajuts pel 2022 i el 2023 a tots els ajuntaments de la província. Els municipis podran invertir en energia renovable i en millores de l’enllumenat públic i de la recollida selectiva de residus.

La Declaració de Mollet fa una crida a la limitació de 30 km/h a totes les ciutats del món
 

06/12/2021

La Declaració de Mollet fa una crida a que totes les ciutats del món implementin la velocitat màxima de 30 km/h, en base “a l’evidència existent” de la menor afectació en les lesions en un impacte a menys velocitat.

 
 

L'àrea de protecció envers la contaminació lumínica del Parc Natural de Montsant s'amplia fins a 32 municipis

02/12/2021

L’ampliació incorpora vint municipis de l’entorn del Parc Natural, inclòs Falset, la capital del Priorat, que es converteix en l’única comarca de Catalunya que ha apostat en la seva totalitat per un projecte de protecció envers la contaminació lumínica. La zona rep la certificació com a Destinació Turística Starlight en reconeixement a la bona qualitat del cel nocturn.

Tretze centres educatius de Vic participen en un inventari sobre la biodiversitat d’espècies animals i vegetals als patis

30/11/2021

L’objectiu del projecte,  liderat per un equip interdisciplinari del grup de recerca Coneixement i Didàctica (CODI) de la Universitat de Vic és que els nens i les nenes que hi participin puguin tenir una experiència ambiental autèntica. És a dir, que puguin recollir dades ambientals reals, que prenguin decisions a partir d’aquestes dades i que puguin fer accions que ajudin a millorar la biodiversitat del pati.

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

Impulsar la gestió pública de l’aigua davant el canvi climàtic, principal objectiu del primer congrés del sector

 
 

Biodiversitat

 
 

Les Balears amplien al calàpet el programa de reintroducció d'espècies iniciat amb els ferrerets

 
 

Contaminació

 
 

El Besòs, gairebé recuperat dos anys després de l'incendi de Ditecsa

 
 

Educació ambiental

 
 

El nou cicle de formació per als centres ecoambientals de les Illes Balears se centra en el compliment de l’agenda 2030

 
 

Energia

 
 

La Gran Via de Barcelona estrena enllumenat LED entre Glòries i Sant Adrià per estalviar energia i incrementar la seguretat viària

Els barris de Mira-sol, les Planes i la Floresta, a Sant Cugat, substituiran 3.000 llumeneres de vapor de sodi per LEDS

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

L’Espai Natural de Sant Miquel del Fai, de Sant Feliu de Codines, reobrirà al públic durant la primavera de l’any vinent

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

L'Ajuntament de Terrassa inicia una campanya per fomentar la recollida selectiva de residus

Les Illes Balears assoleixen l’objectiu de reducció de generació de residus municipals el 2020

 
 

Flix inicia el procés cap al nou sistema de recollida selectiva porta a porta

Mollet posa en marxa un projecte per recollir i donar una segona vida a ordinadors en desús

 
 

Soroll/Contaminació acústica

 
 

Nou asfalt innovador a Torrent de l’OIla, a Barcelona, per reduir el soroll i la temperatura ambient

 
 

Terra

 
 

L'AMB rep el Global Green City Award

 
 

ODS

 
 

Les biblioteques de Montcada i Reixac, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

 
Recursos
 

Energia Solar Per a Tothom


El projecte Energia Solar per a Tothom és una solució col·lectiva que busca l’apoderament comunitari i fomentar la cohesió social, per reduir els casos de pobresa energètica. L’element innovador del projecte és el fet que les famílies en situació de vulnerabilitat participen d’una instal·lació fotovoltaica pública, donant-los accés a l’energia renovable, a través d’un sistema de facturació social. El projecte l'han dut a terme l’Agència Local de l’Energia d’Osona, el Consorci de Serveis Socials i l’Associació Ecoserveis.

Tercer atles dels ocells nidificants de Catalunya

S’ha presentat el Tercer atles dels ocells nidificants de Catalunya, un projecte impulsat per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) que fa una fotografia exhaustiva de totes les espècies d’ocells que nidifiquen a Catalunya. Un llibre de 639 pàgines publicat per l’editorial Cossetània on es pot conèixer, de cada una de les espècies, per on es distribueix, quina és la seva població estimada, amb quina freqüència s’observa i quina ha estat la tendència de la seva població els darrers quaranta anys.

 
 

Granollers serà la seu del 4t Congrés d'Acústica de Catalunya, Acusticat 2022

Les inscripcions ja estan obertes a l'esdeveniment de referència del sector acústic a nivell de Catalunya, que tindrà lloc el 25 i 26 d'abril del 2022 al Teatre auditori de Granollers.

Laboratori Forestal

 

Saps que tens totes les dades sobre els boscos de Catalunya a la teva disposició en un únic portal? Aquest portal s’ha batejat amb el nom de Laboratori Forestal Català i és una peça vertebral del nou Portal de Boscos de Catalunya juntament amb l’Observatori Forestal Català.

 
 

Més Recursos

 
 

Xarxa metropolitana de refugis climàtics

Guia: Criteris bioclimàtics per millorar la qualitat dels espais verds urbans

 
Bones Pràctiques
 

Impuls a la generació fotovoltaica en cobertes industrials de la Zona Franca, a Barcelona
 

Un conveni signat amb el consorci d’aquest espai permetrà fer un salt d’escala en la transició energètica, ja que fomentarà projectes que vagin més enllà de l’autoconsum individual i que siguin també comunitaris.

L'AMB i l'Ajuntament del Prat impulsen l'aportació d'aigua regenerada per millorar l'estat ecològic del Canal de la Bunyola

L'aigua regenerada prové de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) del Prat de Llobregat, gestionada per l'AMB. Aquesta arriba al canal de la Bunyola, als espais naturals del delta del Llobregat, a través d'un sistema de canalització, l'últim tram del qual ha estat habilitat per l'Ajuntament i l'empresa municipal Aigües del Prat.

 
 

Aigües de Reus recarrega la seva flota de vehicles amb l’electricitat obtinguda en la depuració de les aigües residuals

Aigües de Reus utilitza l’energia elèctrica que genera a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) per a la recàrrega de la seva flota de vehicles elèctrics, en seguiment dels principis més bàsics de l’economia circular.

S'inicia el procés participatiu per a la redacció dels PAESC a comarques gironines
 

«Carregueu-vos d’energia i decidiu el futur del vostre territori» així s’anomena el procés participatiu per als PAESC a comarques gironines

 
 

Mollet posa en marxa un nou portal web sobre el medi ambient de la ciutat

 
 

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha creat un nou portal web interactiu amb informació i recursos sobre el medi ambient de la ciutat. Està format per les àrees temàtiques de la biodiversitat i els espais verds, l’energia, la gestió de residus, l’aigua, la promoció ambiental i la mobilitat i la qualitat de l’aire.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Parcs i Jardins de Tarragona enceta un projecte de naturalització de les rotondes

Caldes de Montbui aprova el Pla d’Acció Climàtica

 
 

Els escolars de L’Hospitalet fan front al canvi climàtic

Nou projecte de reutilització amb la Mancomunitat la Plana i el suport de l’Agència Catalana de Residus

 
 

Barcelona, nomenada Hub de Resiliència

 
 

La Dada

 
 

L'AMB preveu ampliar fins a 83 el total de refugis climàtics disponibles el 2022

 
 

Durant l'estiu del 2021 ha entrat en funcionament la xarxa de refugis climàtics de l'AMB, amb 20 espais pilot repartits en 7 municipis metropolitans. De cara al 2022, es preveu ampliar la xarxa fins als 83 refugis

 
Especials
 

AUTOCONSUM COMPARTIT

 
 

L’autoconsum elèctric ha experimentat un fort creixement durant el 2020 i és ja imparable a Catalunya, però... Què està passant amb l’autoconsum compartit, peça clau en la transició energètica?
Recollim en aquest especial diferents veus que descriuen la situació, aborden casos reals, analitzen els principals obstacles amb els que es troba aquesta opció, fonamentalment la manca d’agilitat de distribuïdores i comercialitzadores, i ens expliquen on cal implementar millores per facilitar al màxim les iniciatives de la ciutadania i de les empreses per autoproduir i compartir la seva pròpia energia i esdevenir actors de canvi del model energètic.
També disponible en format Butlletí
 

 
Agenda
 

Tot el curs

Sea Level Rise room

Fins el 19 de desembre

Festival Sitges ReciclArt 2021

 
 

14 i 15 de desembre

Seminari tècnic: Biomassa com a font d’energia local en la transició energètica

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube