Comença el Life AgroForAdapt: Adaptem l’agricultura i la gestió forestal al canvi climàtic

Font: CTFC

13/12/2021 - 14:54

Aquest projecte durarà 5 anys i es dedicarà a promoure sistemes agroforestals, que tenen avantatges productius, ambientals i són més resilients al canvi climàtic en comparació amb l’agricultura i gestió forestal convencionals. El LIFE AgroForAdapt es desenvoluparà en més de 800 hectàrees demostratives a Catalunya, Castella i Lleó i a la França Mediterrània.

El projecte LIFE AgroForAdapt vol avaluar i demostrar que els sistemes agroforestals poden ser una eina clau per a l’adaptació al canvi climàtic dels sectors agrícola i forestal. Els sistemes agroforestals són la combinació de vegetació llenyosa amb sistemes agrícoles o ramaders per obtenir beneficis de les interaccions que en resulten. Concretament, el projecte se centra en dos tipus de sistemes agroforestals: la combinació d’arbres i arbusts amb cultius agrícoles (silvoarables) i la combinació del pasturatge en terrenys amb usos forestals (silvopastorals).

Aquests ecosistemes es fonamenten en un aprofitament més eficient de l’ús de recursos (llum, aigua i nutrients del sòl) que augmenta la productivitat de les finques. A més, s’ha comprovat com aquests sistemes permeten protegir el sòl, augmentar la biodiversitat i reduir els impactes de les sequeres i la vulnerabilitat a incendis forestals, fent-los molt més resilients al canvi climàtic que els sistemes convencionals d’agricultura i silvicultura.

Per demostrar-ho es treballarà a més de 40 finques (més de 800 hectàrees en total) de Catalunya, Castella i Lleó i la França Mediterrània implementant sistemes agroforestals demostratius, i se’n farà un seguiment per estudiar-ne els diversos indicadors. El seguiment inclou indicadors productius, el  balanç de carboni, la biodiversitat i la vulnerabilitat davant incendis forestals i la sequera.

El projecte, que es va iniciar aquest passat octubre, durarà 5 anys. Els primers es dedicaran al disseny i implementació dels sistemes demostratius, i més endavant s’aniran generant eines i publicacions amb voluntat de fomentar la replicabilitat d’aquests sistemes i la seva visibilitat i adopció dins els sectors agrícola i forestal.

Aquest projecte, cofinançat pel programa LIFE de l’UE, té un enfocament multidisciplinari i transnacional, amb 8 beneficiaris: CTFC (coordinador), Agresta S. Coop, Agroof, Àrea Metropolitana de Barcelona, Generalitat de Catalunya – Departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona i Fundació Emys. També compta amb el suport de la Diputació de Tarragona.


 

Relacionats

Article

El pagès com a agent actiu en la preservació del medi natural. Un estudi elaborat per Agricultura del Govern balear demostra que el consum de producte d'horta local redueix les emissions d'efecte hivernacle.v

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Butlletí