Impuls a la generació fotovoltaica en cobertes industrials de la Zona Franca, a Barcelona

13/12/2021 - 18:42

Un conveni signat amb el consorci d’aquest espai permetrà fer un salt d’escala en la transició energètica, ja que fomentarà projectes que vagin més enllà de l’autoconsum individual i que siguin també comunitaris.

El compromís municipal és posar a l’abast de les entitats del consorci una sèrie de recursos:

  • Un mapa d’actors per activar les relacions entre les empreses disposades a invertir i gestionar instal·lacions i usuaris potencials.
  • Suport tècnic per analitzar espais des d’on es pugui generar energia, així com per avaluar models econòmics que posin en relació els diferents agents que hi intervenen.
  • Incentius econòmics per desenvolupar de manera àgil aquest tipus d’instal·lacions i avançar en models d’autoconsum compartit.
  • Un estudi per implementar la col·laboració econòmica pública.

Per al consorci, l’acord suposarà el següent:

  • Fer seguiment de les empreses que puguin implantar un parc solar fotovoltaic.
  • Facilitar i assessorar en les millors solucions tècniques i econòmiques.
  • Incloure la clàusula de generació fotovoltaica en els contractes d’arrendament de parcel·les que se signin al polígon.

La iniciativa se suma a altres projectes del consorci amb relació a la generació energètica i l’aprofitament d’energia residual amb un impacte directe en les emissions de CO2, i, alhora, s’engloba en el compromís municipal de reducció de gasos amb efecte d’hivernacle que recull la Declaració d’emergència climàtica, signada el mes de gener del 2020.

De fet, una de les propostes destacades de les ordenances fiscals per a l’any vinent és l’aplicació d’una nova bonificació del 30% de l’impost de béns immobles (IBI) als immobles d’ús industrial per a la instal·lació de sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del Sol, durant tres períodes impositius.

A més, el conveni s’ha signat mentre té lloc a Glasgow la 26a Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, en què Barcelona és una de les ciutats que encapçala la taula de municipis referents en la lluita contra l’emergència climàtica.


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

El Port de Barcelona invertirà 110 milions d'euros en el seu projecte Nexigen per descarbonitzar l'activitat portuària i millorar la qualitat de l'aire.

Article

La remodelació dels jardins de les Tres Xemeneies, al Poble-sec, suposa un pas endavant en la millora de l’eficiència energètica i la reducció de la contaminació en els treballs urbanístics. L’actuació permetrà eliminar barreres arquitectòniques i dinamitzarà l’espai.

Article

S’instal·laran un total de 2.267 panells fotovoltaics en 7 centres esportius municipals, amb una superfície conjunta de 5.932,78 metres quadrats. Es calcula que generaran més d’1,69 milions de kWh anuals d’energia renovable, l’equivalent al consum energètic de 541 habitatges durant un any. Aquesta aposta per la generació d’energia des de equipaments municipals contribueix a la reducció de les emissions de carboni i al foment de l’autosuficiència energètica

Butlletí