Nou projecte de reutilització a la Mancomunitat la Plana

Font: Osonament

13/12/2021 - 16:04

La Mancomunitat La Plana i la Fundació Areté engeguen un nou projecte que promou la reutilització de mobles i altres objectes de la llar amb l’objectiu d’allargar la seva vida útil i reduir residus. Aquest nou projecte té dos eixos principals: per una banda, establir canvis en l’organització de la deixalleria de la Mancomunitat La Plana per prioritzar la reutilització dels objectes que hi arriben. Per altra banda, oferir a la ciutadania un servei de recollida a domicili de mobles i altres objectes de la llar. Aquest nou servei, que s’anomena “Areté Reutilitza”, es portarà a terme des d’Areté, amb l’objectiu de generar llocs de treball per a persones amb problemes de salut mental i addiccions.

Aquestes accions es poden començar a desenvolupar gràcies al suport de l’Agència de Residus de Catalunya, que hi destina 66.697,94 euros.

El projecte s’ha presentat en roda de premsa a la deixalleria de la Mancomunitat la Plana aquest 25 de novembre, en el marc de la Setmana Europea de la prevenció de residus. Hi han intervingut el director de l’Agència Catalana de Residus (Isaac Peraire), delo president de la Mancomunitat la Plana, Ferran Teixidó, del president de la Fundació Areté, Pere Medina i de la gerent d’Osonament i d’Areté, Mercè Generó.

 

La Mancomunitat La Plana aposta per la reutilització

D’aquesta manera, La Mancomunitat La Plana pretén impulsar la reutilització com una línia prioritària al reciclatge i valorització dels materials que arriben a les deixalleries de gestió mancomunada. Per dur-ho a terme, s’actualitzarà l’ordenança, el protocol de la deixalleria i el Pla supramunicipal de prevenció de residus de la Mancomunitat La Plana.

Aquest canvi preveu que, a partir d’ara, tots els objectes que arribin amb potencial de reutilització, seran traslladats en un magatzem tancat i, posteriorment, seran recollits per la Fundació Areté, que els prepararà per la seva reutilització i venda.

Aquestes actuacions donaran continuïtat a les accions de prevenció que ja s’han dut a terme els darrers anys i alhora permetrà que els usuaris puguin adquirir articles recuperats a baix cost. Igualment, donaran continuïtat a les accions que ja s’estaven fent des de 2006 amb l’acord de retirada de material (en bon estat) de la deixalleria de la Mancomunitat per part de la Fundació Areté.

 

Areté Reutilitza

En quant al servei de recollida a domicili “Areté Reutilitza”, en una primera fase, l’implantarem als municipis de La Mancomunitat La Plana: Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Folgueroles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona, Viladrau i l’EMD Sant Miquel de Balenyà. Posteriorment, la voluntat és que s’ampliï a la resta de municipis de la comarca. A banda de la reutilització, l’objectiu principal d’aquest servei és fomentar la inserció sociolaboral de persones amb problemes de salut mental i addiccions.

La ciutadania disposarà d’un servei d’atenció telefònica (621230714) on podrà fer la petició de recollida dels objectes, que poden ser mobles, parament de la llar, bicicletes, llibres, mobiliari infantil i altres articles de la llar. Un cop s’hagin recollit, es prepararan per la seva reutilització i se’ls donarà sortida a través de les botigues AretéSegonaMà.

Tant la recollida com la preparació, condicionament o transformació dels mobles i d’altres objectes, anirà a càrrec de persones contractades per Areté.

Amb la recollida a domicili, prioritzem un model innovador que fomenta la reutilització per sobre d’altres vies de gestió de residus, afavorint així l’economia circular.


 

Municipis: 
Osona

Relacionats

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Article

Torna el R-Ciclajoguina, la campanya de reciclatge de joguines amb components electrònics. Va dirigida a nens i nenes d’educació primària de totes les escoles de la ciutat.​

Article

L’AMB engega un projecte en tres municipis metropolitans

Butlletí