Caldes de Montbui aprova el Pla d’Acció Climàtica

13/12/2021 - 17:03

El ple del novembre aprova el Pla d’Acció Climàtica de Caldes de Montbui on es defineixen les accions a realitzar per lluitar contra el canvi climàtic i mitigar-ne els efectes

El ple de l’Ajuntament de Caldes va aprovar ahir el Pla d’Acció Climàtica (PAC) derivat de la moció de Declaració de l’emergència climàtica de Caldes de Montbui, aprovada per unanimitat pel Ple de l’Ajuntament el desembre de 2019. El Pla inclou les accions per implementar de forma immediata, a mitjà i a llarg termini (ODS 2030), d’acord amb els requeriments del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia (Covenant of Mayors).

Els principals compromisos que assumeix el Pla són la reducció del 55% de les emissions de CO2 el 2030 respecte les del 2005, avançar cap a la neutralitat climàtica el 2050, la reducció de la vulnerabilitat als efectes del canvi climàtic, fer front a les situacions de pobresa energètica o desigualtat i treballar per a una adaptació i transició socialment justa.

El procés de redacció del PAC ha estat exhaustiu, transversal, i ha comptat amb la participació de l’equip tècnic, el polític i la ciutadania. Des del febrer del 2020 fins al novembre del 2021 el procés s’ha dut a terme en tres fases: diagnosi, pla d’acció i aprovació. Durant la fase del pla d’acció es va realitzar un procés de participació ciutadana on es van recollir propostes i es van prioritzar en les diverses sessions del procés.

Amb l’objectiu de lluitar i mitigar els efectes del canvi climàtic, el PAC defineix 67 accions que s’estructuren en 6 eixos: transició energètica, mobilitat sostenible, residu zero, gestió eficient de l’aigua, protecció del medi natural, la biodiversitat i l’activitat agrícola i un eix transversal.

El pressupost associat al PAC fins a l’any 2030 és de 10 milions d’euros que provindran de fonts municipals i supramunicipals. Algunes accions ja s’han dut o s’estan duent a terme, com són la creació de l’Oficina d’Acció Climàtica, l’eficiència energètica en l’enllumenat públic i l’impuls d’una Comunitat Energètica Local: La CEL de Caldes.


 

Municipis: 
Vallès OrientalCaldes de Montbui
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Deu escoles de Vilanova i la Geltrú disposen d'estacions meteorològiques per mesurar i prendre consciència del canvi climàtic. S'han lliurat en el marc de l'escola de formació sobre adaptació climàtica del projecte SCORE.

Article

La Paeria ha posat en marxa el programa “Stop Emergència Climàtica: Estalviar per ajudar”, una iniciativa dirigida als centres escolars de Lleida, per aprendre a estalviar energia i recursos, reflexionar sobre els estils de vida insostenibles, i fomentar l’empatia i la cura mútua, especialment cap a les persones més vulnerables de la nostra ciutat.

Article

El passat any 2023 l'Ajuntament va instal·lar 6 plantes fotovoltaiques d'autoconsum en equipaments del municipi amb la subvenció del Programa sectorial Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona

Butlletí