S'inicia el procés participatiu per a la redacció dels PAESC a comarques gironines

Font: CILMA

03/12/2021 - 12:09

«Carregueu-vos d’energia i decidiu el futur del vostre territori» així s’anomena el procés participatiu per als PAESC a comarques gironines

El Pacte de les Alcaldies és una iniciativa europea en què els municipis assumeixen el compromís voluntari de millorar l’eficiència energètica, utilitzar energies renovables i adaptar el seu territori al canvi climàtic. L’adopció d’aquest compromís comporta la redacció dels Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) mitjançant els quals es planifiquen les accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic a realitzar en els pròxims anys en el municipi. 

El PAESC és un document de planificació energètica i climàtica que té per finalitat assolir l’objectiu europeu d’una reducció del 55% d’emissions de CO2 per l’any 2030.  En aquest marc, el Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona impulsa el procés participatiu per a l’elaboració del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) de 221 municipis gironins. Mitjançant criteris ambientals, aquests municipis s’han agrupat en 20 Unitats del Paisatge (UP) per tal de proposar accions a nivell supramunicipal.  

Per cada Unitat del Paisatge de comarques gironines, es realitzarà un taller participatiu virtual obert a la ciutadania. En aquests tallers es presentaran i debatran les accions supramunicipals clau incloses en els Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), i es farà un recull de propostes de la ciutadania. Mitjançant el portal Decidim, es pot accedir al calendari i als enllaços d’inscripció per cada unitat de paisatge. També a través d’aquest portal els diferents actors i la ciutadania, tindran un mes, després de cada taller virtual, per proposar accions a nivell municipal i supramunicipal: paesc-decidim.ddgi.cat/

Els objectius del procés participatiu son promoure el debat ciutadà sobre l’energia sostenible i el clima, debatre sobre el model energètic que es vol impulsar a cada Unitat del Paisatge, recollir propostes d’acció supramunicipals i municipals i elaborar un Pla d’Acció que incorpori el debat i les propostes de la ciutadania. Hi pot participar qualsevol persona, entitat, associació o agent del territori que tingui interès en el Medi Ambient. 

S’han obert dos canals de participació a la plataforma Decidim

Sessions de participació telemàtica: Carregueu-vos d’energia i decidiu el futur del vostre territori. L’objectiu de les sessions és debatre el model energètic que es vol impulsar al territori. A partir de l’exposició dels aspectes més destacables de la diagnosi del PAESC, es treballarà amb la ciutadania i entitats sobre quines propostes es poden dur a terme a nivell supramunicipal per a reduir les emissions. Es farà un recull de les propostes que han sortit i es publicaran al Portal Decidim. Per conèixer la data de la sessió de participació telemàtica heu d'entrar al procés que inclogui el vostre municipi. 

Espai per a fer propostes. Amb l’objectiu de recollir propostes de cada municipi, s’obrirà un espai virtual al Decidim durant un període de 30 dies després de la sessió participativa. Durant aquest període es podrà donar suport a les propostes i fer comentaris per tal donar visibilitat a aquelles que tenen un major consens de la ciutadania per estudiar la seva incorporació als documents.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Participants de l'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya expliquen la seva experiència en les sis sessions.

Article

El Pacte de Viladecans pel Clima inicia el curs 2023-2024 amb una trobada de la Taula a la Casa de les Abelles

Article

El nou projecte als municipis d’Orpí, Santa Maria de Miralles i Carme, suposaria la dinamització econòmica sostenible i l’arrelament de joves al territori.

BOSCAT recolza l’Associació de propietaris Miralles-Orpinell per impulsar un projecte Holístic regenerador de la Vall del Carme, a la comarca de l’Anoia, i reclama l’atenció de les administracions a aquesta iniciativa innovadora nascuda des del territori i generadora del paisatge resilient al canvi climàtic que necessita Catalunya

Butlletí