Butlletí 362 - Julie Laernoes: “No tenim res a fer contra el canvi climàtic si no canviem el sistema econòmic”

13-11-2018 al 26-11-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 362 - Julie Laernoes: “No tenim res a fer contra el canvi climàtic si no canviem el sistema econòmic”

 
  13-11-2018 al 26-11-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Julie Laernoes: “No tenim res a fer contra el canvi climàtic si no canviem el sistema econòmic”

26/11/2018

 
 

Julie Laernoes va ser una de les veus més lúcides i crítiques de l'última conferència de l'Aliança del Clima. En aquesta entrevista ens explica els objectius i estratègies de la seva ciutat, Nantes, en la lluita contra l'escalfament global, però també explora la necessitat d'una transformació social i un canvi veritable en les estructures econòmiques perquè la lluita sigui efectiva i es mostra crítica amb el procés internacional, de fet assegura que els Acords de París semblen un punt final, però en realitat tot està per fer.

 

 

 
 

Reportatges

 
 

Deuwatts: La transició energètica

 
 

Les energies renovables són les que han de prendre el relleu als combustibles fòssils en un món colonitzat per les infotecnologies. En aquest Deuwatts es parla de la transició energètica amb José Antonio Fernández,  Rafael Duran, Ramon Sans, Christoph Peters, Cristina Castells, Manuel Augusto Medina, Antonio Toribio i Josep Babot, que ens expliquen com es fa front a la pobresa energètica a la ciutat.

 


 

 
 

Opinions

 
 

La Natura de la Costa Brava: un capital a protegir i augmentar
 

26/11/2018
Temi Vives

El 4 d’agost d’aquest any va esclatar a Pals un clam de la societat civil catalana que exigia que s’aturés la destrucció dels paratges idíl·lics que encara ens queden a la Costa Brava. Al mateix temps es denunciava la destrucció i deteriorament progressius del patrimoni natural: paisatge, sòls, vegetació, fauna, aigües superficials i subterrànies, continentals i marines, recursos i activitats agro-ramaderes i pesqueres tradicionals i tot el patrimoni cultural associat. Aquest clam es diu: “SOS Costa Brava” .

 

 

Per què invertim més en explorar l’espai que els oceans? La psicologia té molt a veure

26/11/2018
Eva van den Berg

Què tenen en comú les profunditats marines, les regions polars, la Lluna i els planetes? Des del punt de l'exploració, molt: tots són ambients extrems i inaccessibles, on l'estudi in situ requereix tecnologies punteres que comparteixen moltes similituds. Però històricament s'han destinat sempre més fons i esforços per descobrir allò que hi ha més enllà de les fronteres físiques del nostre planeta que no al que es troba amagat sota uns oceans que cobreixen fins al 70% de la seva superfície.

 

 

 
Notícies
 

El doctor Steve Carpenter, Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2018

13/11/2018

 
 

El jurat reconeix “la creativitat i dedicació” d’aquest expert en limnologia, que ha contribuït a millorar la comprensió dels llacs i l’ús racional dels recursos hídrics. Reconegut com un dels científics ambientals més influents del món, el seu treball ha servit per construir ponts entre la teoria ecològica, l’experimentació i la gestió de problemes complexos, combinant models teòrics i pràctics en llacs a gran escala.

 

 

 
 

Un conveni de custòdia fluvial protegirà més de 30 hectàrees de l'estany de Sils

26/11/2018

Els objectius generals de l’acord se centren en la recuperació i millora dels diferents hàbitats, de la heterogeneïtat, dels processos ecològics i biodiversitat dels espais naturals del conveni, fomentar el coneixement, la recerca i la sensibilització de la natura en els espais naturals inclosos al conveni.

Montcada i Reixac instal·larà 8 minideixalleries per tot el municipi
 

25/11/2018

Amb aquestes instal·lacions es vol facilitar a la població el reciclatge d’aquest residus apropant la deixalleria als barris del municipi. Les minideixalleries s'instal·laran a zones de bateries de contenidors que estiguin a prop dels accessos a les escoles.

 
 

Una actuació mediambiental permet recuperar els ecosistemes naturals a l'entorn del riu Gaià a Vilabella

25/11/2018

Un projecte impulsat per la Diputació de Tarragona i l'Obra Social "la Caixa" ha permès recuperar aquests ecosistemes  L'actuació ha suposat també la integració laboral de persones en risc d'exclusió social i la realització de tasques de prevenció d'incendis i d'inundacions a la zona.

Un grup de científics estudia la implantació d'aigua regenerada a l'AMB

23/11/2018

Malgrat no albirar un període de sequera extrema, Generalitat i AMB s'han conjurat per tirar endavant amb el mandat d'aconseguir aportar aigua regenerada que podria arribar a les llars de forma continuada.

 
 

Neix l’Observatori de la Fiscalitat dels Residus, un instrument per fer un seguiment de les eines fiscals per a una millor gestió dels residus
 

22/11/2018

L'observatori neix amb la voluntat de realitzar un seguiment continuat dels instruments de fiscalitat dels residus dins de l'estat espanyol. El seu objectiu és impulsar la utilització de les eines fiscals per finançar i incentivar una millor gestió dels residus.

El Consorci de Residus i els ajuntaments del Vallès engeguen una campanya de sensibilització sobre el reciclatge que amb el lema “Excuses o separes”

20/11/2018

Una de les peculiaritats de la campanya és que es compta amb persones referents de cada municipis, els influencers de proximitat, que són persones conegudes als pobles i ciutats del Vallès Occidental que faran de difusors del missatge en el seu entorn més proper.

 
 

Es presenta una Proposició No de Llei per a un canvi de les etiquetes de la DGT

20/11/2018

Ecologistes en Acció porta mesos denunciant que els distintius ambientals de la DGT no són un instrument útil per diferenciar els vehicles segons el seu potencial contaminador. 

Barcelona premiada a l'Ecoprocura per implementar una estratègia de Contractació Sostenible

20/11/2018

El guardó premia any rera any les experiències excel·lents en compra pública verda que tenen lloc a Europa i que comporten millores significatives de béns, serveis, processos i infraestructures públiques. 

 
 

El Parc Natural de Montsant reintrodueix més d'un centenar de tortugues mediterrànies

 

19/11/2018

En col·laboració amb el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i el Govern de les Illes Balears, s'han alliberat nous exemplars criats al centre de recuperació de fauna salvatge GOB Menorca, en el marc del programa de reintroducció d'aquest rèptil que, des de 2005, ja ha reintroduït més de 4.000 tortugues.

Més de 200 representants d'institucions, universitats i centres docents busquen aliances per donar un nou impuls a l'educació ambiental a Catalunya

19/11/2018

La trobada ha servit per reunir els agents implicats en el desenvolupament d’estratègies innovadores en l’àmbit de l’educació ambiental, amb l’objectiu d’avançar en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), definits per les Nacions Unides, que fixen l’agenda cap al 2030, i declaren l’educació com una estratègia clau i  essencial per aquest horitzó.

 
 

Gairebé 300 persones defensen el litoral metropolità en una acció conjunta de sensibilització ambiental

16/11/2018

Amb la jornada Acció Platges Met, per primera vegada, els 8 municipis metropolitans del litoral han dut a terme simultàniament actuacions de sensibilització per protegir i defensar les platges davant la regressió del litoral. S'han portat a terme 4 actuacions principals: plantacions de dunes, neteja de vegetació invasora, recreació del rescat d'un dofí i detecció de microplàstics.

Barcelona Energia s’obre a la ciutadania

 

16/11/2018

La comercialitzadora metropolitana d’energia elèctrica començarà a oferir el servei de subministrament a 20.000 llars de l’àrea metropolitana a partir de l’1 de gener de 2019. Fins ara, el servei abastia equipaments municipals, mercats, centres esportius municipals i l’enllumenat públic i els semàfors.

 
 

Stop, també, a les motos contaminants els dies d'alta pol·lució
 

16/11/2018

A partir de l'1 de desembre de 2018, en cas d'episodi de contaminació, les motocicletes, ciclomotors, tricicles i quadricicles que no disposin del distintiu de la DGT tampoc podran circular en l'àmbit de Zona de Baixes Emissions de Barcelona. Es calcula que aquesta mesura afectarà uns 40.000 vehicles.

Més de 15.000 persones han pujat a l’Èrica, el primer bus autònom de Catalunya

13/11/2018

L’Èrica, la Gira Catalana del Bus Autònom, ha finalitzat el passat 28 d'octubre diumenge a Vic. D’aquesta manera, s’ha posat fi a una iniciativa, organitzada per l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) que ha fet possible que per primera vegada circulés un bus sense conductor per 8 municipis catalans.

 
 

Presentat el primer minibús elèctric avançat de fabricació catalana que donarà servei a Barcelona
 

13/11/2018

En el marc de l’Smart Mobility Congress, s’ha presentat el primer minibús elèctric de tecnologia avançada i d'emissió zero pensat per donar servei regular en línies de Bus del Barri de la ciutat de Barcelona. Ha estat desenvolupat íntegrament per empreses catalanes i dissenyat per a un ús urbà intensiu en recorreguts d’alta exigència amb autonomia per a 16 hores de circulació.

La comunitat científica assenta les bases per a una futura estratègia d'adaptació al canvi climàtic als Pirineus

13/11/2018

El segon informe sobre els impactes, les vulnerabilitats i l’adaptació dels Pirineus al canvi climàtic estableix recomanacions per adaptar el territori a unes projeccions climàtiques que apunten a un augment de la temperatura a muntanya de més de 4ºC  graus a finals de segle i a la pèrdua de la meitat de l’espessor de la neu a 1.800 m d’alçada cap a 2050.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Cardedeu dona ajuts a empreses locals per promocionar l’agricultura ecològica

 
 

Aigua

 
 

Granollers acull una jornada tècnica del projecte europeu de gestió de residus orgànics i reutilització d’aigua

L'ACA destina 15 milions d'euros per a millorar el subministrament d'aigua a prop de 150 municipis

 
 

Biodiversitat

 
 

Alliberada a Mas de Melons una àliga daurada recuperada

Moren al CRAM les tortugues babaues trobades al niu de Mataró

 
 

Les Illes Balears volen exportar el model de protecció de la posidònia a la resta de l’Estat

Detectada per primer cop a Catalunya la presència del tallarol xerraire oriental

 
 

Canvi climàtic

 
 

La temperatura als Pirineus augmenta un 30% més que la mitjana mundial

 
 

Contaminació

 
 

Lleida acollirà el 2020 el congrés més important del món sobre contaminació lumínica i afectació de la llum a la nit

Es presenta l'estudi i conclusions sobre la qualitat de l'aire a la zona de Solicrup, a Vilanova i la Geltrú, per la UPC

 
 

Energia

 
 

Prop de 200 famílies salouenques es beneficien dels ajuts econòmics per a les despeses de subministraments de la llar

L'Ajuntament d'Arenys de Mar inicia la instal·lació d'enllumenat led als fanals de la vila

 
 

Montcada i Reixac promou la Compra Agregada d'Energia

La primera Fira de l’Energia de Vic promou l’estalvi i l’eficiència energètica

 
 

L’Ajuntament de València lliura els resultats del projecte educatiu 50/50

 
 

Mobilitat

 
 

El govern espanyol prohibirà la venda de cotxes de gasolina, dièsel i híbrids el 2040

 
 

Comencen les primeres obres previstes al Pla Específic de la Bicicleta de Reus

Santa Perpètua de Mogoda posa a disposició de la ciutadania un vehicle elèctric de Som Mobilitat durant quinze hores gratuïtes

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

La Diputació de Barcelona presenta el Pla d’usos i les actuacions per adequar l’espai natural de Sant Miquel del Fai

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Les llars gironines s’adapten lentament al porta a porta

El 22% dels manresans no recicla l'orgànica perquè no els dona la gana o no els és pràctic

 
 

El Consell Comarcal de les Garrigues estudia implantar el porta a porta als pobles petits que ho demanin

Berga triplica la recollida de la fracció orgànica

 
 

L'ARC atorga subvencions per valor de 200.000 euros per millorar el tractament de residus municipals a cinc comarques de Lleida

 
 

Renovables

 
 

L'Ajuntament de Torelló finalitza la instal·lació de 32 panells fotovoltaics a l'edifici de La Cooperativa

 
 

Salut

 
 

“L’espai públic és un dret fonamental”

 
Recursos
 

Els pilars bàsics de l'acció climàtica de la Diputació de Barcelona

 
 

La Diputació de Barcelona presenta una nova infografia especialment dirigida als ens locals signants del Pacte d'Alcaldes que exposa, pas a pas, els tres pilars bàsics que cal assumir en relació als compromisos signats.
També inclou els recursos de suport i eines per a aconseguir-ho que ofereix la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

 
 

Vols una bici elèctrica? Estalvia 250 €!

Ja torna a estar disponible la subvenció de l’AMB per a la compra de bicicletes elèctriques per a particulars i empreses, amb 250 euros de subvenció per a un total de 500 bicicletes.

El Pacte d'Alcaldes resumit en 5 minuts

El Pacte d'Alcaldes va iniciar-se fa deus anys amb el primers municipis adhertis l'any 2008 i la Diputació de Barcelona com la primera estructura de coordinació del Pacte. Per commemorar els 10 anys del Pacte d'Alcaldes al territori s'ha creat el següent vídeo.

 
 

Més Recursos

 
 

10 anys de la Setmana Europea de Prevenció de Residus

Campanya "excuses o separes?"

 
 

Un còmic per fomentar el civisme i la convivència ciutadana

 
Bones Pràctiques
 

La Fundació Lleida 21 aprofundirà en els programes de sensibilització ambiental durant el 2019

Es vol incidir en la marca de l’Horta de Lleida, que té com a objectiu diferenciar els productes agraris i serveis de l’Horta i vol esdevenir un eix de treball conjunt cap a la defensa del seu espai agrari des del punt de la producció agrària amb valor afegit.

 

Especialistes per combatre la pobresa energètica al Maresme
 

El Maresme comptarà per primera vegada amb professionals formades com a agents energètics, un perfil de suport ciutadà especialitzat en la identificació i gestió de la pobresa energètica desenvolupat a través del projecte europeu ASSIST, del programa H2020.

 

 
 

El consum d’aigua municipal a Sabadell es redueix un 18 % el primer semestre del 2018

 
 

Des de la gestió de l’espai públic s’han introduït millores per reduir el consum d’aigua. D’una banda, la telegestió del reg als parcs, jardins i totes les zones verdes dins el nucli urbà, en què es fa servir aigua regenerada en comptes de gastar-ne de nova. D’altra banda, des de fa anys l’Ajuntament de Sabadell promou la campanya de sensibilització anomenada “Sabadell amb l’estalvi d’aigua”.

 

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Vallgorguina utilitza la carmanyola!

Sant Cugat crearà una oficina per assessorar la ciutadania sobre els seus drets energètics

 
 

La recuperació de la llera del Llobregat a Sant Andreu de la Barca, model d'urbanisme saludable per a l'OMS

Calella s’adhereix al programa Passa l’energia! contra la pobresa energètica

 
 

RNova i DeixaLLibres, dues activitats per la prevenció de Residus a les deixalleries del Vallès Oriental

“EL CARRER ÉS DE TOTHOM” Una campanya de l’Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort

 
 

La Guàrdia Urbana de Cornellà estrena nous vehicles sostenibles

FGC substitueix l'enllumenat en 30 estacions en una clara aposta per l'estalvi energètic i la lluita contra el canvi climàtic

 
 

L'Ajuntament del Prat de Llobregat crea més horts urbans municipals per respondre a la demanda

 

 

 

La Dada

 
 

Un 22% de la potència total de les instal·lacions de biomassa de Barcelona es troba en equipaments públics, en total 130

 
 

En el marc de l'acció de suport continuada al Pacte d'Alcaldes, la Diputació de Barcelona ha establert com a un dels seus projectes estratègics el projecte "Connectem el territori amb l'energia verda" en el qual es vol apostar clarament per l'ús de la biomassa i les energies renovables en els equipaments i serveis públics municipals.

 
Especials
 

Biomassa, combustible per la transició energètica

 
 

Sostenible vol dedicar aquest especial a analitzar la situació i les perspectives de futur d’una font energètica, la cadena de valor de la qual està íntegrament en el territori: obtenció, processament, transport, distribució i venda, sense oblidar la part de disseny i fabricació de calderes. I que, segons l’Estratègia Catalana per la Biomassa i el Pla d’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 podria ser la segona energia renovable més important a Catalunya en uns anys.

 
Agenda
 

29/10/2018

Exposició Actuem amb Energia a Gavà

19/11/2018

Exposició “Reduïm Residus” a Vilanova del Camí

 
 

26/11/2018

Cooperació pagesa i Menjadors Escolars Ecològics

29/11/2018

Jornada "Els cabals ambientals a Catalunya. Reptes, perspectives i exemples d’aplicacions"

 
 

03/12/2018

Sortida tècnica "Custòdia municipal a Collserola. Visita al Bosc Gran de Can Catà"

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube