Santa Perpètua de Mogoda posa a disposició de la ciutadania un vehicle elèctric de Som Mobilitat durant quinze hores gratuïtes

19/11/2018 - 08:38

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha presentat un nou projecte de promoció de la mobilitat elèctrica compartida obert a la ciutadania.

Es tracta d’una acció conjunta amb la cooperativa sense ànim de lucre Som Mobilitat mitjançant la qual la ciutadania perpetuenca i les persones que hi treballen al municipi disposaran de quinze hores d’ús gratuït de conducció d’un cotxe elèctric, que estarà estacionat a l’aparcament de l’edifici de Desenvolupament Local. El projecte té una durada d’un any i s’emmarca en el programa municipal d’impuls del vehicle elèctric.

L'alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, va lliurar aquest dijous 15 de novembre a la tarda les claus del vehicle del nou programa de mobilitat elèctrica compartida al primer usuari, el perpetuenc Josep Maria Margalida. L'Ajuntament de Santa Perpètua i la cooperativa Som Mobilitat van presentar aquest nou projecte municipal que permetrà que la ciutadania del municipi i les persones que hi treballen tinguin a disposició de manera gratuïta un vehicle elèctric, un Renault Zoe, durant un total de quinze hores.

Una quarantena de persones, entre elles els membres del Consell Assessor d'Urbanisme (CAU), van participar a l'acte de presentació d'aquest nou programa, que va tenir lloc a l'edifici de Desenvolupament Local. Més d'una vintena de persones ja s'havien inscrit ahir a la tarda en aquest programa que tindrà una durada d'un any. Per participar-hi en aquesta nova experiència de mobilitat elèctrica compartida caldrà realitzar la inscripció al web de Som Mobilitat. Com a requisits indispensables, cal tenir la residència o treballar al municipi, tenir més de 25 anys i disposar de carnet de conduir de més de dos anys.

Aquest nou programa s'emmarca en el projecte municipal d'impuls del vehicle elèctric, que es va iniciar l'any 2013 amb la inauguració del CREVE. Durant la presentació, l'alcaldessa de Santa Perpètua va oferir dades dels nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics, estrenats al mes de juny, que han registrat en aquest període 324 recàrregues, que han representat un estalvi de 2,65 tones de CO2. Isabel Garcia va destacar que els objectius d'aquest nou programa municipal se centren en la millora medi ambiental i en un model de mobilitat compartit."Pretenem destacar, per una banda, l'aspecte elèctric en tant que el model de propulsió al que estem habituats, el més convencional no ens acaba de convèncer i el que volem és reduir la contaminació acústica i contribuir també a la reducció d'emissions contaminants i en la millora en la qualitat de l'aire, reduint alhora l'impacte sonor i aspectes de la nostra salut, que és un tema que ens preocupa molt, i per l'altre, destaca l'aspecte compartit perquè no cal ser propietari d'un vehicle per fer-ne us", va manifestar l'alcaldessa.

La primera edil va destacar una frase "que una mica és el futur, 'no em compro un cotxe si no que compro mobilitat' en el sentit que es compra la mobilitat en el moment que es necessita i si, a més a més, és sostenible i és neta el canvi que poden fer els nostres pobles i ciutats pot ser molt gran i en aquest camí anem avançant". L'alcaldessa també va animar a la ciutadania a participar d'aquest programa perquè "pensem que el millor que es pot fer és provar el cotxe, treure mites que de vegades per pors no s'acaba de fer el pas, i pensem que aquesta és la millor conscienciació, ho vam fer amb el projecte dels 5.000 quilòmetres i li volem donar continuïtat amb aquest nou".

Per la seva part, el coordinador de Som Mobilitat, Arnau Vilardell, va destacar la col·laboració amb l'Ajuntament de Santa Perpètua i va defensar que el vehicle del futur passarà per ser elèctric i compartit. "Per a nosaltres, és un projecte molt maco i emocionant i portem molt de temps treballant-lo amb l'Ajuntament de Santa Perpètua", va manifestar. "Posem a disposició de la ciutadania de Santa Perpètua l'opció de que provi un vehicle elèctric, perquè perdi les pors, i també l'opció de que aquest cotxe sigui compartit per tenir consciència de que mobilitat del futur passarà per no tenir cotxes privats que seran compartits i hem de ser respectuosos amb aquest bé col·lectiu, i per tant, no només condueixes un cotxe elèctric, que ja és innovador, sinó que a més és un cotxe col·lectiu que hem de cuidar entre tots", va indicar Arnau Vilardell. "Posar això en funcionament a Santa Perpètua es fantàstic perquè ajuda a la cooperativa a construir aquest relat, que encara ens costa a tots d'acostar-nos-hi però que serà el futur". El coordinador de Som Mobilitat va explicar que la cooperativa de consum sense ànim de lucre nascuda fa dos anys, compta ja amb uns 1.150 socis, una trentena de grups locals i una flota total de disset cotxes i una bici-cargo.

Durant l'acte, el perpetuenc Josep Maria Margalida va rebre les claus del vehicle com a primer usuari. "Porto dos anys esperant, des que em faig fer soci de Som Mobilitat, amb la il·lusió que un dia es pogués implementar aquest sistema a Santa Perpètua", va explicar. El perpetuenc s'ha mostrat interessat en l'impuls d'un grup local de Som Mobilitat per tal de promocionar i gestionar vehicles elèctrics compartits des del nostre territori i poder "decidir entre nosaltres com volem que sigui aquest model i mirar de des del carrer, des dels usuaris, quines són les nostres necessitats reals".

Per participar en aquesta nova experiència de mobilitat elèctrica compartida cal realitzar la inscripció al web www.sommobilitat.coop/staperpetua. Un cop revisades que totes les dades de la persona sol·licitant són correctes, Som Mobilitat enviarà una contrasenya per activar el vehicle des del telèfon mòbil personal a través d’una aplicació de la cooperativa, on els usuaris també podran reservar les hores del vehicle. Per a aquelles persones que no han provat mai la conducció d’un cotxe elèctric, s’oferirà una breu i senzilla sessió formativa prèvia per conduir el vehicle elèctric.

El cotxe es trobarà estacionat als punts de recàrrega de l’aparcament de l’edifici de Desenvolupament Local, al Complex Granja Soldevila. Un cop fets els recorreguts, caldrà tornar-lo al mateix punt i posar-lo a carregar. El vehicle elèctric compartit serà un Renault ZOE, amb una capacitat de bateria de 40 kwh, una autonomia de prop de 300 km i una velocitat punta de 130 km/h. Disposa de cinc places i pot tenir les bateries plenes amb un temps de recàrrega entre dues i tres hores amb un carregador de 22 kw, com és el cas del semi-ràpid ubicat en el pàrquing de Desenvolupament Local.

L’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, ha explicat que l’Ajuntament ha formalitzat un acord amb la cooperativa sense ànim de lucre Som Mobilitat, que cedirà un vehicle elèctric, un Rena­ult ZOE, per tal que la ciutadania pugui gaudir de 15 hores d’ús gratuït de conducció. “Després del gran èxit obtingut amb el programa innovador de cessió temporal de vehicles elèctrics als veïns i veïnes 5000 km electric experiences, hem volgut fer un nou impuls pel foment de la mobilitat elèctrica compartida al territori”, ha manifestat la primera edil que ha insistit un cop més en l’aposta municipal per aquest tipus de mobilitat. Donar a conèixer la mobilitat elèctrica compartida, fomentar un model més optimitzat i solidari i reduir la contaminació i el volum de vehicles a Santa Perpètua són, segons ha destacat l’alcaldessa, els objectius d’aquest projecte que fusiona els conceptes de mobilitat sostenible (vehicle elèctric) i un ús optimitzat del vehicle (compartit) i ha convidat a la ciutadania a provar aquest tipus de conducció.

L’alcaldessa, Isabel Garcia, i el director de Som Mobilitat, Ricard Jornet, han presentat aquest nou programa. El programa tindrà una durada d’un any i és obert a tot el veïnat del municipi així com també a totes les persones que treballen a Santa Perpetua de Mogoda. Per participar en aquesta nova experiència de mobilitat elèctrica compartida caldrà realitzar la inscripció al web www.sommobilitat.coop/staperpetua. Com a requisits indispensables, cal tenir més de 25 anys i disposar de carnet de conduir de més de dos anys. Un cop revisades que totes les dades de la persona sol·licitant són correctes, Som Mobilitat enviarà una contrasenya per activar el vehicle des del telèfon mòbil personal a través d’una aplicació de la cooperativa, on els usuaris també podran reservar les hores del vehicle.

Breu formació en conducció de vehicle elèctric

La Regidoria de Desenvolupament Local ha explicat que per a aquelles persones que no han provat mai la conducció d’un cotxe elèctric, s’oferirà una breu i senzilla sessió formativa prèvia per conduir el vehicle elèctric.

El cotxe es trobarà estacionat als punts de recàrrega de l’aparcament de l’edifici de Desenvolupament Local, al Complex Granja Soldevila. Un cop fets els recorreguts, caldrà tornar-lo al mateix punt i posar-lo a carregar. El vehicle elèctric compartit serà un Renault ZOE, amb una capacitat de bateria de 40 kwh, una autonomia de prop de 300 km i una velocitat punta de 130 km/h. Disposa de cinc places i pot tenir les bateries plenes amb un temps de recàrrega entre dues i tres hores amb un carregador de 22 kw, com és el cas del semi-ràpid ubicat en el pàrquing de Desenvolupament Local, segons ha explicat la Regidoria.

Per a qualsevol incidència, Som Mobilitat ofereix un telèfon d’assistència tècnica de funcionament del vehicle de 8 a 24 hores de dilluns a dissabte i de 8 a 22 hores els diumenges. Per la seva part, Renault també ofereix assistència en carretera les 24 hores, els set dies de la setmana. En cas de mal funcionament del vehicle, Som Mobilitat es compromet en oferir un cotxe de substitució de forma temporal.

El programa s’emmarca en el projecte municipal d’impuls del vehicle elèctric que pretén donar impuls a les infraestructures de recàrrega, serveis i a la formació de professionals i estudiants de formació professional, en fabricació, manteniment i reparació de l’àmbit de la mobilitat sostenible.

Impuls a la creació d’un grup local de Som Mobilitat

Aquest nou projecte municipal d’experiènciació del vehicle elèctric compartit també vol afavorir l’impuls del naixement del Grup Local Som Mobilitat de Santa Perpètua de Mogoda, segons ha explicat la Regidoria de Desenvolupament Local. “La filosofia del concepte de la cooperativa de Som Mobilitat és disposar d’associats a tota la geografia de Catalunya a base de crear Grups Locals al territori que promocionin i gestionin els cotxes elèctrics compartits”, ha indicat la Regidoria que ha afegit que qualsevol persona del municipi interessada pot col·laborar en la creació d’aquest grup local.

Som Mobilitat és una cooperativa sense ànim de lucre, que té per objectiu impulsar accions o projectes que contribueixin a que tots els desplaçaments de les seves persones sòcies siguin més sostenibles i contaminin menys el medi ambient, reduint el número de vehicles acumulats a les ciutats.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El Ple de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha donat llum verda al Pla estratègic per fomentar la mobilitat elèctrica. La previsió és que el parc de vehicles elèctrics i híbrids endollables creixi un 260% fins a l’any 2028.

Notícia

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha aprovat el nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) per al període 2023-2028. El PMUS tindrà una vigència de sis anys i planifica un total de 79 actuacions distribuïdes en dotze àmbits.

Article

L'Associació de Municipis de la Riera de Caldes estrena un vídeo promovent la Transició Energètica del territori, en especial, en les empreses situades als polígons industrials.

Butlletí