Barcelona premiada a l'Ecoprocura per implementar una estratègia de Contractació Sostenible

Font: Ajuntament de Barcelona

20/11/2018 - 09:40

L’Ajuntament de Barcelona ha estat guardonat amb el Premi que otorga la xarxa europea Procura+ pel desplegament del Decret de Contractació Sostenible, aprovat el passat mes d'abril del 2017. Les candidatures han estat avaluades per un jurat expert en compra pública verda que compta amb membres de l'Organització per a la OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) i d'ICLEI (Governs Locals per a la Sostenibilitat).

El Comissionat d’Ecologia Urbana, Frederic Ximeno, ha recollit el premi en la X edició de la Conferència EcoProcura, el gran esdeveniment europeu de contractació pública sostenible, circular i innovadora que organitza cada 3 anys l'ICLEI i que ha tingut lloc els dies 3, 4 i 5 d'octubre a Nijmegen, Holanda.

El guardó premia any rera any les experiències excel·lents en compra pública verda que tenen lloc a Europa i que comporten millores significatives de béns, serveis, processos i infraestructures públiques. Consta de 3 categories: l'adquisició sostenible de l'any, l'adquisició innovadora de l'any i la iniciativa de l'any estratègica envers una compra sostenible i d'innovació. Barcelona ha estat finalista d'aquesta darrera modalitat, juntament amb Londres i el seu programa de competències dels proveïdors de transports per crear formació i ocupació.

Barcelona ha guanyat el guardó per la seva estratègia d'implementar la Contractació Sostenible a escala de ciutat, amb implicacions en més de 50.000 licitacions anuals i una despesa de 1.100 milions d'euros. Els objectius de la iniciativa es focalitzen en 4 aspectes clau:

  • Millorar les condicions socials i laborals,
  • Promoure la participació de les pimes i l'economia social,
  • Protegir el medi ambient i
  • Fomentar la innovació.

El Consistori porta més de 20 anys treballant en l'ambientalització de l'administració de forma progressiva i compta, des del 2015, amb les Instruccions tècniques per a l'aplicació de criteris de sostenibilitat, una iniciativa pionera per tal d'introduir criteris ambientals en totes les contractacions.  Amb les Instruccions es fixen fixen mesures per reduir l’impacte de l’activitat municipal en 13 grups de productes i serveis prioritaris a través de l’eficiència en el consum de recursos, la contractació de serveis ecològics i la ecoinnovació i la gestió ambiental de les empreses contractades.

Fins ara, l'ús estratègic de la contractació ha donat lloc a condicions de treball millorades en contractes adjudicats, una important reducció del consum de recursos i d'electricitat, i un estalvi anual de més de 36.000 tones de CO2 a causa de la compra d'energia 100% renovable.

La iniciativa premiada demostra, tal com considera el Govern municipal, que la contractació pública de l'Ajuntament de Barcelona és una veritable eina de política econòmica de la ciutat de Barcelona, que va molt més enllà de l'adquisició de béns i serveis. Considera que aquest potencial s'ha de posar al servei de la millora general de les condicions laborals i mediambientals dels sectors productius.

Més informació al web del Premi Procura+.


 

Relacionats

Acte
20/04/2023 - 12:14
Article

Actualment la xarxa Endolla Barcelona arriba a tots els barris de la ciutat i posa a disposició de la ciutadania una xarxa de 1.000 punts de càrrega alimentada amb energia 100% renovable. El servei té 3.300 usuaris actius i una mitjana de 14.000 recàrregues mensuals

Notícia

El Pla de mobilitat urbana (PMU) és el full de ruta de les polítiques de mobilitat a Barcelona per als pròxims sis anys. Entre abril i juny hi haurà un període de debat amb una dotzena de trobades amb entitats per abordar aspectes concrets de la mobilitat, com l’accessibilitat, el gènere, la sostenibilitat i la mobilitat sanitària o l’escolar.

Butlletí