Butlletí 414 - Joan Herrera: “El món local ha d’impulsar una transició energètica protagonitzada per la ciutadania”

08-09-2020 al 21-09-2020

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 414 - Joan Herrera: “El món local ha d’impulsar una transició energètica protagonitzada per la ciutadania”

 
  08-09-2020 al 21-09-2020  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Xesco Gomar: "L'economia serà verda o no serà"

21/09/2020

 
 

Xesco Gomar, diputat d’espais naturals i acció climàtica de la Diputació de Barcelona és el nou president de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. En aquesta entrevista, arrel de la 20 ena Assemblea de la Xarxa, ens explica els reptes de les ciutats i pobles davant aquesta crisi social i sanitària, el compromís de la Xarxa en la recuperació verda i socialment justa i la tasca continuada en la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica.

 
 

Joan Herrera: “El món local ha d’impulsar una transició energètica protagonitzada per la ciutadania”

21/09/2020

 
 

Joan Herrera, exdirector de l’IDAE i actual director d’acció ambiental i energia de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, ens explica en aquesta entrevista com la pandèmia hauria d’accelerar la transició energètica i la reconnexió entre el planeta, la ciutadania i biosfera. Insisteix que hauríem de sortir de la crisi preparant-nos per la propera crisi climàtica i apunta al món local com a protagonista i motor de la nova transició energètica, accelerada pel canvi tecnològic i legislatiu.

 
 

Opinions

 
 

Virus, astres i ignorància

18/09/2020
Eva van den Berg

Avui sabem que n’hi ha bilions de virus i que exerceixen un rol molt important en els ecosistemes marins, doncs diàriament eliminen entre el 20 i el 40% de les bactèries presents als oceans. Tot apunta, a més, que tenen una funció important en els cicles biogeoquímics de l’oceà: segresten CO2 i intervenen en l’intercanvi de gasos atmosfèrics.

 
Notícies
 

Els municipis i ciutats de Catalunya es comprometen amb una recuperació verda i socialment justa

21/09/2020
Xesco Gomar és anomenat nou president de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

 
 

Aquest 15 de setembre i via telemàtica s’ha celebrat la 20a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, en la qual s'ha aprovat el Pla Estratègic 2020-2023 que posa al centre l'Agenda2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i la Declaració per una recuperació verda i socialment justa. Joan Herrera ha estat l'encarregat de fer una ponència central en la que ha insistit en la la necessitat d’incorporar la previsió i treballar perquè la recuperació social i sanitària no aparqui l’agenda ambiental.

 
 

Grups ecologistes demanden al Govern per inacció davant el canvi climàtic

16/09/2020

 
 

L'anunci històric de Greenpeace, Ecologistes en Acció i Oxfam se suma a la llista de litigis climàtics presentats a tot el món en els últims anys. Les tres organitzacions consideren que prevenir els pitjors efectes del canvi climàtic és imperatiu i que els esforços de l'actual Govern d'Espanya resulten insuficients per complir amb els compromisos internacionals adquirits i per compensar la falta d'acció de governs previs.

 
 

Arrenquen els actes previs del 3r Congrés Català d’Acústica amb un “soundwalk” a Sant Cugat
 

20/09/2020

Això és un soundwalk. Un exercici d’escolta i percepció d’entorns tranquils. Els participants fan un passeig guiat i a través d’una aplicació de mòvil ajuden a dibuixar un mapa sonor de la ciutat.

189 accions de neteja dels espais naturals catalans se sumen a la iniciativa europea "Let's Clean Up Europe!"

18/09/2020

La ciutadania de tot Europa està convidada durant aquest cap de setmana, del 18 al 20 de setembre, a recollir i valoritzar els residus abandonats en el medi.

 
 

La contaminació marca els valors més elevats des de l’inici de la COVID-19

17/09/2020

Aquest dilluns, 14 de setembre, ha estat el dia amb més contaminació per NO2 a Barcelona des d’abans de la crisi de la covid-19, fa ja més de sis mesos. Així ens ho diuen les dades obertes de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat de Catalunya.

Neixen tortugues marines a Barcelona
 

15/09/2020

A mitjans de juliol va succeir un fet insòlit a la ciutat. Una tortuga marina va escollir la platja de la Mar Bella per fer-hi niu i hi va pondre 77 ous. Ara, un mes i mig després, aquestes tortugues marines ja han sortit de la closca i han iniciat la gran aventura de la seva vida. És la primera vegada que es té constància d’aquest fet a Barcelona.

 
 

Es posa en marxa Tarragona Ciutat 30, que aposta per un canvi radical de la mobilitat de la ciutat
 

14/09/2020

La modificació de l’ordenança ja existent s’ha basat en la reducció del límit de velocitat a 30 km/h, l'actualització de les disposicions sobre la circulació de bicicletes i la introducció d’una regulació per als vehicles de mobilitat personal (VMP), entre altres coses.

El Consorci per al Tractament de RSU del Maresme aprova el projecte constructiu del Parc Circular Mataró-Maresme

14/09/2020

El projecte, pioner a Europa, compta amb un pressupost per a la primera fase de 6,5 milions d'euros i serà una referència en Economia Circular des de la primera pedra

 
 

Les sancions als vehicles no aptes per circular per la ZBE s’aplicaran a partir del 15 de setembre
 

10/09/2020

La zona de baixes emissions (ZBE) va entrar en vigor l’1 de gener de 2020 amb l’objectiu de reduir la contaminació atmosfèrica i el volum del trànsit a la ciutat. Amb l’emergència sanitària per la covid-19 es va ajornar l’inici del règim sancionador. Les infraccions se sancionaran amb multes a partir de 100 euros, i poden incrementar-se en un 30% en cas de reiteració.

L'AMB aprova definitivament el PREMET25, el gran pla en matèria de residus per portar el reciclatge metropolità als estàndards europeus

09/09/2020

Aquest pla estratègic està alineat amb les directrius europees, que obliguen els membres a assolir una taxa de reciclatge del 55 % el 2025 i del 60 % el 2030. El PREMET25 establirà nous models de recollida per a tots els municipis metropolitans, basats en el porta a porta i els contenidors intel·ligents. L'AMB bonificarà els municipis que millorin els seus sistemes de recollida.

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

Girona participa en una prova pilot de reg automatitzat que funciona amb intel·ligència artificial

 
 

Compra verda/Consum

 
 

La campanya “Apunta’t al consum sostenible” impulsada pel Consell Comarcal avança a cinc municipis del Vallès Occidental

 
 

Educació ambiental

 
 

Ripoll celebra la setmana de la Sostenibilitat del 14 al 20 de setembre

 
 

Mobilitat

 
 

El cotxe guanya la cursa de transports urbans de Barcelona per primer cop

Cornellà participa a la Setmana Europea de la Mobilitat amb reptes individuals o familiars

 
 

FGC incorpora una locomotora baixa en emissions a la línia Llobregat-Anoia i a Montserrat

L’Hospitalet inicia la implantació de la xarxa bàsica pedalable, connectada i segura

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

El 2021 la majoria de nuclis de població de la Bisbal del Penedès funcionaran mitjançant el porta a porta

 
Recursos
 

Declaració de la Xarxa per una recuperació verda i socialment justa

La Xarxa va ha aprovat a la 20a Assemblea general, celebrada via telemàtica el 15 de setembre del 2020; la Declaració per una recuperació verda i socialment justa.

Arrenca l’Agenda 21 Escolar del curs 2020-21 a Lleida 

Aquest curs es posa en marxa el programa microxarxes per tractar específicament des dels centres educatius les diferents línies estratègiques de ciutat

 
 

Naturalment, amb tu!
 

La participació ciutadana en les polítiques públiques és clau per a una bona governança de Catalunya. Dur a terme unes decisions que han estat socialitzades i enriquides amb les diverses visions dels col·lectius implicats és estratègic per a unes polítiques efectives.

Ajuts per vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega

El departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha obert la convocatòria d’ajuts per a l’impuls de la mobilitat sostenible. Els ciutadans podran sol·licitar les ajudes, que formen part del Programa MOVES, a partir del 17 de setembre.  

 
 

Més Recursos

 
 

Implica’t contra el malbaratament alimentari!

 
Bones Pràctiques
 

El programa «Granollers entra en Simbiosi» guanyador nacional dels Premis Europeus a la Promoció Empresarial 2020

Aquest premi ha valorat el treball per promocionar l’economia circular a la indústria, afavorint la sostenibilitat, la competitivitat i la col·laboració entre el teixit industrial granollerí.

El ministeri per a la Transició Ecològica reconeix la tasca d'HP per reduir les emissions de CO2
 

El segell 'Reduzco' considera el centre d'impressió 3D de Sant Cugat 'un dels edificis més respectuosos amb el medi ambient'

 
 

L'embarcació de neteja del litoral de Sitges ha recollit més de 70kg de residus en un sol mes

L'objectiu de la recollida és evitar la descomposició del material en partícules més petites i difícils de recollir que es podrien convertir en aliment per a diferents espècies, al mateix temps que evita que els residus derivin a la costa i acabin embossats als espigons o la sorra.

Sant Cugat mesurarà la qualitat de l'aire a través de nanosensors
 

És una prova pilot que forma part del projecte europeu NanoSen AQM Interreg Sudoe, que s'impulsa amb la col·laboració de l'AMB i Aiguasol.

 
 

L’Ajuntament de Sant Cugat guanya el projecte 'Innovaires' amb una idea per millorar la qualitat de l’aire

La proposta és una campanya mediàtica per reduir la mobilitat en cotxe basada en l’impacte visual dels filtres de partícules que mesuren la contaminació de l’aire.

Un curs per mobilitzar-te en favor del planeta!
 

A les portes de l'inici de curs escolar, 84.000 alumnes ja tenen a les mans l’Agenda EA les portes de l'inici del cursar del Medi Ambient i el Desenvolupament, un recurs d’educació ambiental per a l’ESO que arriba a la seva dinovena edició i que enguany ens convida a mobilitzar-nos en favor del planeta.

 
 

Raimat impulsa l’autogeneració d’energia verda amb una compra col·lectiva de plaques solars fotovoltaiques per a autoconsum

 
 

Els veïns i veïnes de l’EMD han instal·lat 70 plaques solars en 18 habitatges, amb una producció anual aproximada de 40 MWh, un fet que permetrà la reducció de 16 tones de CO2 anuals

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Nova campanya del 'Fot-li canya a la canya!' per recuperar el bosc de ribera a Olesa de Montserrat

L’Ajuntament de Manresa organitza un taller fotogràfic per a infants per descobrir i posar en valor l’Anella Verda

 
 

La Diputació de València difon la terminologia de les plantes aromàtiques

Vic continua millorant la connectivitat dels carrils bici per afavorir la mobilitat sostenible i saludable

 
 

Montornès avança cap a una mobilitat més sostenible i eficient

 
 

La Dada

 
 

La praderia de posidònia de Mataró va perdre 3,9 hectàrees pel temporal Gloria

 
 

El temporal Gloria, que va passar entre els dies 20 i 23 de gener del 2020, va sacsejar el litoral tant a la seva part emergida com a la submergida.

 
 
Agenda
 

Tota la tardor

El senyor Riu, a la teva biblioteca

De l'1 al 30 de setembre

30 dies en bici

 
 

14 al 22 de setembre

Setmana de la Sostenibilitat a Ripoll

16/09/2020

Celebració del dia sense cotxes a l’Hospitalet

 
 

16 al 22 de setembre

SETMANA EUROPEA DE LA MOBILITAT

21/09/2020

Webinar: Presentació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2020

 
 

22/09/2020

Diàlegs de canvi

25 al 27 de setembre

Eco Sant Cugat 2020

 
 

29/09/2020

Taller de titelles

30/09/2020

Jornada de debat. Sumar esforços per avançar en l’avaluació de l’impacte de la conservació a Catalunya. Com aconseguim un win-win?

 
 

30/09/2020

Deixa't seduir per la natura

03 a l'11 d'octubre

SETMANA DE LA NATURA 2020

 
 

6 i 7 d'octubre

Recuwaste virtual sessions

14 i 15 d'octubre

Congrés Acusticat 2020

 
 

17 al 25 d'octubre

SETMANA BIO PER L'ALIMENTACIÓ ECOLÒGICA

18/11/2020

Curs "Abans i durant l'exposició. Interpretació i museografia sensata"

 
 

21 al 29 de novembre

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube