La campanya “Apunta’t al consum sostenible” impulsada pel Consell Comarcal avança a cinc municipis del Vallès Occidental

Font: Consell Comarcal del Vallès Occidental

09/09/2020 - 10:20

El Consell Comarcal impulsa la campanya “Apunta’t al Consum Sostenible” en el marc del Vallès Circular que inclou accions diverses per modificar els hàbits de vida i de consum, adreçades a la ciutadania i als establiments comercials i de restauració locals i als paradistes de mercats setmanals, considerant clau el seu rol per al canvi d’hàbits de compra i consum. Ja s’han realitzat accions a Castellar del Vallès, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Viladecavalls, Palau-solità i Plegamans.

L’objectiu és provocar la reflexió sobre què es consumeix i com es consumeix (o sobre què es ven i com es ven), sobre la relació d’aquest consum amb la salut, la qualitat de vida o l’impacte en el medi ambient per avançar cap a un consum conscient i responsable. Durant els mesos de juny i juliol s’han portat a terme diferents actuacions en  cinc municipis en col·laboració amb els ajuntaments.

En l’àmbit del comerç, a Castellar del Vallès, es van repartir bosses compostables entre les parades del Mercat Municipal per utilitzar-les en el lliurament de la compra. A Sant Quirze del Vallès, es va fer entrega a establiments alimentaris de bosses de malla reutilitzables per a la compra de productes a granel.

A Castellar del Vallès, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, i Viladecavalls s’han visitat establiments d’alimentació i restauració informant amb un document visual de propostes que poden incorporar sobre productes, proveïdors, nous envasos i serveis i per recollir informació sobre bones pràctiques que porten a terme per recolzar els hàbits de compra sostenible (130 establiments en total). Amb les informacions registrades es farà per a cada establiment interessat un pòster personalitzat divulgatiu i de suport a la campanya. Aquests pòsters es lliuraran en el marc d’una acció formativa que es farà en cada municipi.

Finalment, a Palau-solità i Plegamans s’inicia la campanya el dia 30 de juliol amb una acció formativa adreçada a comerciants i restauradors, per situar la necessitat del canvi i treballar sobre propostes i conèixer exemples de negocis que aposten per la sostenibilitat com element competitiu i diferenciador. Als participants es proposarà l’elaboració d’un Pla de millora.

Un altre àmbit d’acció ha estat el mercat setmanal o mercadal. Tant a Castellar del Vallès com a Palau-solità i Plegamans, s’està donant suport al canvi d’hàbits en la gestió de residus promogut per l’ajuntament, informant als paradistes de la importància que té la seva implicació i d’altres pràctiques que poden portar a terme per facilitar la compra sostenible.

Per a la ciutadania, a Castellar del Vallès es va fer el lliurament de bosses reutilitzables per a la compra lligades a la promoció del mercat municipal (quasi 1.000 bosses), fent l’entrega d’un díptic acompanyat d’explicacions per un consum sostenible.

Per al mes de setembre hi ha planificades accions de continuïtat en aquests municipis i també a Ullastrell i a Sentmenat. També s’iniciarà la planificació d’actuacions a Badia del Vallès, Polinyà, Rellinars, Santa Perpètua de Mogoda i Vacarisses. En total seran 12 els municipis en els que aquesta campanya es porti a terme.

La campanya es situa en el projecte “Promoure el Consum Sostenible” que es desenvolupa durant tot l’any 2020. Es realitza en el marc del Programa ENFEINA’T, subvencionat pel Servei Públic de la Generalitat de Catalunya i el Servicio Estatal de Empleo del Ministerio de trabajo, migraciones y seguridad social, regulat per l’Ordre TSF/150/2018.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El projecte SOULFOOD recull l’experiència de productors agrícoles locals per tal de desenvolupar solucions digitals per lluitar contra el malbaratament alimentari.​

Notícia

Nadal és un moment en què hi ha un fort augment del consum, tant en la compra de regals, menjar com begudes o elements ornamentals. També es generen més residus, hi ha més desplaçaments i es poden desencadenar despeses energètiques. 

Article

L’Ajuntament de Blanes continua dinamitzant els mercats de proximitat amb una nova acció. Durant aquesta setmana ha començat a repartir 7.000 envasos reutilitzables, amb l’objectiu de reduir residus i promoure el reciclatge, mentre aposta també pel comerç local

Butlletí