189 accions de neteja dels espais naturals catalans se sumen a la iniciativa europea "Let's Clean Up Europe!"

18/09/2020 - 15:44

La ciutadania de tot Europa està convidada durant aquest cap de setmana, del 18 al 20 de setembre, a recollir i valoritzar els residus abandonats en el medi.

Entre el 18 i 20 de setembre de 2020 se celebra a Europa la iniciativa europea Let’s Clean Up Europe! en la qual totes les persones poden participar, de manera voluntària, en diferents accions de neteja dels espais naturals, com boscos, platges, rius o rieres. La Comissió Europea fomenta les accions per sensibilitzar la ciutadania sobre l’abast del problema dels abocaments incontrolats i promoure canvis en els hàbits i el  comportament dels ciutadans.

A Catalunya, ajuntaments i altres entitats públiques i privades ofereixen més d’un centenar d’activitats de neteja d’entorns naturals del nostre país on persones de totes les edats poden participar en diferents activitats. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) coordina aquestes accions, promogudes per administracions públiques, associacions del tercer sector ambiental, centres excursionistes, escoles i instituts, associacions, oenagés i ciutadans.

 

Accions a 34 comarques

Les accions de neteja donen resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals per evitar possibles contaminacions i restaurar-ne l’habitat i el paisatge. Més enllà d’aquest fet, també tenen un alt potencial de sensibilització per a la ciutadania, ja que són una bona oportunitat per visualitzar l’efecte dels comportaments incívics. La campanya Let’s Clean Up Europe! compta amb el suport econòmic d’Ecovidrio, de la Diputació de Barcelona i de Cicloplast.

Catalunya participa amb 189 accions a 34 comarques de 5 demarcacions, majoritàriament a les de Barcelona (59%), seguit per Girona i Tarragona amb un 15% de les accions. En total hi participen 182 entitats de  144 municipis. La major part de les actuacions de neteja es realitzen en rius (38%) i boscs (28%), en menor proporció en platges i espais mixtes. Es poden consultar les accions en detall a l’agenda de la campanya web de l’ARC que permet apuntar-se com a persona voluntària.

 

Els residus són recursos

L’experiència d’altres anys demostra que la gent se sorprèn de la quantitat de deixalles que es generen i es llencen al seu entorn. Com a particularitat, durant les accions de neteja, a Catalunya, es farà pedagogia sobre la prevenció en la generació dels residus, i la brossa recollida se separarà de forma selectiva. És una manera de demostrar que aquests residus són, en realitat, recursos. El paper, el vidre, els metalls i el plàstic, si es recullen separadament  poden reciclar-se. A més, es redueixen els efectes sobre el medi ambient d’allò que s’aboca, es creen oportunitats econòmiques i llocs de treball, i es contribueix a impulsar Europa cap a una economia més circular.

A Catalunya, l’any passat es van promoure 309 accions de neteja durant el Let’s Clean up Europe!, que es va celebrar el segon cap de setmana de maig de 2019. Aleshores es van recollir 86 tones de residus i hi van participar més de 20.500 persones. Enguany, amb la situació de la pandèmia s’ha hagut de posposar la campanya al mes de setembre, i s’ha escollit la data del 19 de setembre per coincidir amb el World Clean Up Day, de cara a sumar esforços. Totes les entitats que participen en accions de neteja saben que s’ha de respectar les mesures recomanades per evitar la propagació del virus, com és mantenir la distancia, ús de mascaretes per part dels voluntaris, el nombre màxim de 10 persones per punt de neteja.

 

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Aquesta iniciativa està coordinada per la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, a través del Projecte LIFE+ del qual l’ARC n’és sòcia. L'objectiu és organitzar durant una setmana i arreu d'Europa, accions per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus; fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i fer canviar el comportament quotidià dels europeus  en àmbits com el consum o la producció. Enguany, la XII edició de la Setmana se celebrarà del 21 al 29 de novembre de 2020.

El proper 21 de setembre se celebra un seminari online per presentar l’edició d’enguany centrada en els residus invisibles, de cara a visualitzar la motxilla de residus que tot producte carrega, i presentar mencionats i guardonats al XI Premis Europeus de Prevenció de Residus.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Dissabte 18 de novembre, Barcelona va viure una nova jornada de neteja col·laborativa de la mà de la Fundació Kilian Jornet i en el marc del Pla Endreça

Notícia

Butlletí