Butlletí 358 - Tine Heyse :“Les ciutats som les que sabem lluitar contra el canvi climàtic sobre el terreny”

02-10-2018 al 15-10-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 358 - Tine Heyse :“Les ciutats som les que sabem lluitar contra el canvi climàtic sobre el terreny”

 
  02-10-2018 al 15-10-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Tine Heyse :“Les ciutats som les que sabem lluitar contra el canvi climàtic sobre el terreny”

15/10/2018

 
 

Tine Heyse és copresidenta de la Aliança del Clima, la major xarxa de ciutats del món, amb 1.700 membres a 26 països, per l'acció contra el canvi climàtic. Aquest 2 i 3 d'octubre es va celebrar a Barcelona la Conferència Internacional de l'Aliança del Clima 2018. Hem entrevistat a Heyse per saber els reptes de futur de la Aliança i la rellevància dels govern locals a la lluita global contra l'escalfament.

 
 

Ramón Caus: “En dos anys hi haurà més competència, millor tecnologia i millors preus”

13/10/2018

 
 

Arrel de la celebració de la vuitena edició EXPOelèctric, publiquem aquesta entrevista a Ramon Caus, director del que ja és el major esdeveniment del sud d’Europa sobre el vehicle elèctric. La Fira és sens dubte un indicador de l’estat de salut i la projecció de la mobilitat elèctrica. Sobre el present i futur de l’electrificació del parc automobilístic parla Caus en aquesta entrevista publicada a la revista “Híbridos y Eléctricos”

 
 

Reportatges

 
 

El Pacte dels Alcaldes i la Diputació de Barcelona. 10 anys de camí contra el canvi climàtic

 
 

Ja son 730 ciutats i pobles d'arreu de Catalunya les que s’han adherit en els darrers 10 anys a la corrent principal del moviment europeu que involucra les Autoritats Locals i la seva ciutadania en la lluita contra el canvi climàtic.  Deu anys després de l'inici del camí amb les primeres adhesions de municipis i de convertir-se en entitat coordinadora, la Diputació de Barcelona ha presentat un primer balanç d'aquest primers anys d'una història d'èxit... que encara s'ha d'acabar d'escriure.

 
 

Opinions

 
 

Les ciutats connecten. Solucions locals a canvis globals

15/10/2018
Valentí Junyent i Torras

Els passats 2 i 3 d’octubre, la Xarxa i la Diputació de Barcelona hem acollit a Barcelona la Conferència Internacional de l'Aliança del Clima 2018, que hem organitzat conjuntament amb l’entitat municipalista europea de lluita contra el canvi climàtic, Climate Alliance. La Conferència ha rebut més de 200 representants d'ens municipals d’arreu del món que han intercanviat experiències amb municipis catalans i estatals.

Discapacitat i sostenibilitat
 

13/10/2018
Joana Diaz

Es pot viure la discapacitat de manera sostenible quan encara vivim la capacitat de manera tan insostenible? Europa vol prohibir les palletes, bastonets i coberts de plàstic. Les tovalloletes d’un sol ús i tantes altres “comoditats” poden anar darrera, com ha passat amb les bosses de plàstic. Hi ha moltes discapacitats físiques amb problemes associats de manipulació i deglució per a les quals les palletes i tovalloletes són tan normals i necessàries com disposar d’un got per beure.

 
Notícies
 

El Pla Clima de Barcelona reconegut com a millor Pla de les grans ciutats europees

11/10/2018

 
 

El Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, ha lliurat el premi “Ciutats del Pacte destacades” (Covenant cities in the Spotlight) al Pla Clima de Barcelona a la categoria de grans ciutats. Es valora el Pla Clima de Barcelona per la integritat i l’eficàcia del procés, la importància de fer un enfocament general i transversal que integri mitigació, adaptació, justícia climàtica i que sigui d’implantació intergeneracional. Aquest premi s’afegeix a la certificació de la xarxa de ciutats pel lideratge climàtic C40.

 
 

Els membres de Climate Alliance reafirmen el compromís abans de la 24a Cimera del Clima

09/10/2018

 
 

Els membres de Climate Alliance de tot Europa han reafirmat el seu compromís de reduir les emissions almenys el deu per cent cada cinc anys a través de la Declaració de Barcelona. L'Assemblea General  va presentar la Declaració  en la conferència anual d’aquesta xarxa que va tenir lloc a Barcelona. Climate Alliance farà arribar els missatges de la Declaració de Barcelona a Katowice, en representació dels seus 1.700 membres de 26 països.
 

 
 

Els experts de l'ONU en canvi climàtic fan saltar l'alarma

08/10/2018

 
 

Limitar la pujada de temperatures a 1,5 graus centígrads requeriria "canvis sense precedents" a nivell social i global, alerta el nou informe presentat aquest 8 d'octubre pel Grup Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic (IPCC). El text diu que limitar "l'escalfament global a 1,5 ºC requeriria canvis ràpids, d'ampli abast i sense precedents en tots els aspectes de la societat" , des consum d'energia fins a planificació urbana i terrestre i moltes més retallades d'emissions.

 
 

El Govern deroga l''impost al sol'

08/10/2018

 
 

A més, la nova regulació impulsada per l’Executiu inclou la simplificació dels tràmits burocràtics i tècnics requerits, com és el cas de la inscripció en el registre administratiu d’instal·lacions de producció d’energia elèctrica per a les instal·lacions no superiors a 100 quilowatts, així com el dret a l’autoconsum compartit per un o diversos consumidors, ja que, segons la ministra, el 65 % dels espanyols viu en règim de coveïnat.

 
 

L'ICTA-UAB impulsa la IVª Setmana del Bosc

14/10/2018

 Des del proper dia 15 al 21 d’octubre,  la Setmana del Bosc, a Sant Celoni, oferirà un ampli programa d'activitats culturals, divulgatives i tècniques amb l’objectiu de donar a conèixer el món forestal, posar-lo en valor i apropar-lo una mica a la ciutadania, per aconseguir sensibilitzar sobre la importància del bosc i el món forestal.

Dinamarca vol prohibir a 12 anys la venda de cotxes de gasolina i dièsel

14/10/2018

El govern de Dinamarca vol prohibir la venda de nous cotxes de gasolina i dièsel el 2030, una data en la que preveu que hi hagi un milió de vehicles elèctrics o híbrids en aquest país nòrdic. Així ho ha afirmat el primer ministre danès, el liberal Lars Løkke Rasmussen, en el seu discurs durant l'obertura del nou any parlamentari.

 
 

Territori redacta un projecte de via ciclista per unir els municipis del Baix Montseny

13/10/2018

El conseller Damià Calvet ha anunciat que es redacta el projecte per crear un itinerari de 14 quilòmetres a cavall del Vallès Oriental i la Selva en la inauguració de la via ciclista segregada entre l’estació i el nucli urbà de Santa Maria de Palautordera

Territori i Sostenibilitat sotmetrà a debat públic l'avanç del Pla territorial del Penedès

13/10/2018

El Pla territorial del Penedès serà el primer d’una nova generació d’instruments de planejament, que incorporarà la gestió del paisatge en totes les estratègies, i ampliarà la protecció dels sòls agrícoles, senyal d’identitat del territori. El Departament es compromet a incorporar les propostes que es rebin a l’Avantprojecte del Pla.

 
 

Andreas Wolter, nou copresident de la Climate Alliance

 

13/10/2018

El Consell d'Administració de Clima Aliança ha confirmat aquest 9 d'octubre a Andreas Wolter, alcalde de Colònia, com a nou president de la xarxa, juntament amb la presidenta Tine Heyse, alcaldessa de Ghent (Bèlgica). Robinson López Descanse, de la COICA, ocuparà el càrrec de vicepresident.

Crit unànime contra l'amiant en la primera Trobada Internacional Anual de Víctimes de l'Amiant

11/10/2018

El Col·lectiu Ronda i l'Associació de Víctimes Afectades per l'Amiant a Catalunya (AVAC) van organitzar, dijous 4 d'octubre, una recepció institucional a les associacions de víctimes de l'amiant, a la Biblioteca Central de Cerdanyola. L'acte va reunir representants d'una vintena d'associacions de víctimes d'arreu del món, com ara França, Anglaterra, Brussel·les i el Japó.

 
 

Ecoviure i Cuida't se celebraran conjuntament els dies 27 i 28 d'octubre

10/10/2018


Les fires Ecoviure i Cuida't se celebraran enguany el mateix cap de setmana, el del 27 i 28 d'octubre al Palau Firal de Manresa, en el que suposa una primera experiència al Bages per sumar esforços entre fires amb un públic similar. L'objectiu és crear sinèrgies entre tots dos certamens i afavorir l'intercanvi de visitants entre elles, convertint el Palau Firal en la seu d'un gran esdeveniment dedicat a la cura del medi ambient i de les persones.

L’Anell Verd d’Alzira es converteix en referent de mobilitat sostenible valenciana

10/10/2018


L’Anell Verd és una infraestructura sostenible que envolta el municipi d’Alzira, a la comarca de la Ribera Alta, al País Valencià, i que suposa un canvi del model urbà de la ciutat, ja que constitueix un nou paradigma de mobilitat més respectuós amb el medi ambient i ofereix tot un seguit d’espais d’interacció social. La infraestructura formada per paisatges de ciutat, muntanya, horta i riu ha estat impulsat per l’ajuntament de la localitat i recolzat per la Diputació de València.

 
 

Neix l’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

09/10/2018

La UAB i el Consorci Besòs Tordera han presentat avui el conveni de col·laboració que permetrà la creació de l’Observatori del Besòs amb l’objectiu de desenvolupar treballs de seguiment i monitoratge sobre l’estat de qualitat dels sistemes fluvials de la conca del Besòs a mitjà i llarg termini a través d’indicadors biològics, hidromorfològics i fisicoquímics.

L’Expoelectric reuneix en la seva 8a edició prop de 23.000 ciutadans

 

09/10/2018

L’Expoelectric, l’esdeveniment més important de vehicles elèctrics i híbrids endollables del sud d’Europa, ha tancat aquest 7 d’octubre, les portes de la seva 8a edició, amb un assistència total de prop de 23.000 visitants. Aquesta edició  ha comptat amb un rècord de participació al reunir prop de 70 expositors relacionats amb la mobilitat elèctrica, un 15% més que en l’anterior edició.

 
 

En marxa un nou servei de busos per accedir als parcs naturals del Montseny i de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

05/10/2018

El Departament de Territori i Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona posen en marxa aquest servei que vol facilitar l’accés a tota la població als espais naturals, alhora que millorar la mobilitat en unes zones dels parcs que tenen una elevada afluència de visitants. La mesura, que ja es va provar l’any passat al Montseny, funcionarà tot l’any els dissabtes, diumenges i festius, dies de més afluència de visitants als parcs.

Els boscos que emmagatzemen més carboni també tenen més biodiversitat

 

04/10/2018

Recentment, un nou estudi liderat per Judit Lecina-Diaz, investigadora del CREAF, i publicat a la revista Ecological Applications ha descobert que a Espanya els boscos que emmagatzemen més carboni són sovint els boscos on també hi resideix més diversitat d’espècies d’arbres i d’ocells forestals, i viceversa. Aquesta relació té un gran valor des del punt de vista de la gestió dels nostres boscos.

 
 

L’AMB presenta un projecte per millorar la seguretat viària dels ciclistes a la C-31

04/10/2018

 
 

El projecte busca reduir l’accidentalitat dels ciclistes de carretera en el tram metropolità de l’eix viari, on entre 2013 i 2017 s’han donat 28 accidents amb alguna bicicleta implicada. Les principals actuacions de millora proposades per l’AMB passen per l’ampliació del pont de la C-31 sobre el riu Llobregat i actuacions a la C-31 que es basen en la millora de la seguretat viària dels usuaris de bicicletes de carretera que poden circular pels vorals de l’autovia.

 

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

La Diputació de Barcelona presenta la diagnosi sobre els horts fluvials d'Artés

 
 

Aigua

 
 

Arrenca el programa EscolAQUA a Tarragona per aconseguir que les escoles siguin prescriptores de l'ús de l'aigua de l'aixeta

S'inaugura la depuradora de Cantallops

 
 

La nova governança de l'aigua centrarà una nova edició de l'Ecofòrum'18

 
 

Compra verda/Consum

 
 

Barcelona rep un premi europeu per les seves polítiques de Contractació Pública Sostenible

 
 

Contaminació

 
 

La falta de plans de qualitat de l’aire sobre ozó arriba al Parlament Europeu

Parets mesura el nivell de contaminació al voltant de les escoles

 
 

Educació ambiental

 
 

Mà dura contra l'incivisme a Tarragona

 
 

Energia

 
 

La Policia Local de Salou consciencia per una conducció correcta i segura de bicicletes

La Diputació escull Viladecavalls per desenvolupar un projecte pilot d'implantació d'una taxa municipal a grans companyies d'energia

 
 

Continua la millora de l’enllumenat públic de Caldes de Montbui

L'autoconsum podria aportar 1.770 milions d'euros anuals en reducció de costos a l'Estat

 
 

L'enllumenat públic dels vuit ports gironins de la Generalitat ja funciona amb LEDs

 
 

Mobilitat

 
 

Avià crea la primera estació per compartir cotxe del Berguedà

Badalona disposarà de dos nous camins amics

 
 

Torelló fomenta que els alumnes vagin a peu fins a l'escola

Els patinets i motocicletes elèctrics es consoliden per a la mobilitat urbana

 
 

Campanya informativa per explicar als nens i nenes què són els Camins Escolars a Malgrat de Mar

16 vehicles elèctrics viatgen de Rubí a Mataró en el marc del Ral·li d'Eficiència Energètica

 
 

L'Hospitalet promou una jornada de conscienciació per reduir l’ús del vehicle privat

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

El Segrià inicia el porta a porta per situar-se entre les comarques que més reciclen

Comencen a repartir els bujols per la recollida porta a porta al Berguedà

 
 

Majoria d’edat del porta a porta de Tona

Festes més sostenibles amb gots retornables

 
 

Lleida inicia les visites informatives i l’assessorament personalitzat sobre la recollida de residus porta a porta

A les escoles de Santa Coloma de Cervelló redueixen el malbaratament alimentari

 
 

El plàstic recollit al mar de la badia de Roses s'està convertint en roba i sabates

Cues i expectació al Segrià per recollir els kits del ‘porta a porta’

 
 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

Sant Cugat impulsa una eina de gestió per millorar l’eficiència energètica i la qualitat dels barris

 
 

Terra

 
 

La Diputació de Tarragona promou tallers d'educació ambiental per alumnes de primària de municipis amb alt risc d'incendi

 

 
Recursos
 

Punts de recàrrega gratuïts a Barcelona per a cotxes i motos elèctrics

Barcelona disposa de 758 connectors públics per recarregar vehicles elèctrics, segons la darrera actualització de l’Open Data de l’Ajuntament. Els punts de recàrrega estan repartits en 111 ubicacions, ja sigui a la via pública o en aparcaments de titularitat municipal. En aquest mapa les trobaràs totes, així com informació sobre els connectors que hi ha en cada punt, el tipus de recàrrega que permeten, com s’hi pot accedir i el telèfon d’incidències.


 

Tercera convocatòria del programa Interreg MED

El programa Interreg MED té previst obrir la seva tercera convocatòria a principis de novembre de 2018 i fins finals de gener 2019. El pressupost previst per aquesta convocatòria serà de 30 milions d’euros, que estarà cofinançat pel programa FEDER i IPA (Instrument de Preadhesió). Els objectius susceptibles de finançament seran: Creixement blau: centrat en els clústers marítims; turisme sostenible: centrat en la insularitat i les àrees de baixa densitat i protecció de la biodiversitat: centrat en àrees marines protegides.

 

 
 

Nova web dels ODS de la Diputació de Barcelona

 

La Diputació de Barcelona ha posat en marxa la nova pàgina web ‘ODS DIBA’, que conté informació actualitzada, recursos i materials sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). També pretén ser el punt de trobada dels municipis de la demarcació. A la web, s’hi pot trobar un recull actualitzat de bones pràctiques d’implementació dels ODS, l'agenda d'activitats relacionades i les informacions compartides al twitter amb l'etiqueta #ODSDiba, entre d’altres.

 

Informe “Radiografies de la situació del dret a l’habitatge, la pobresa energètica i el seu impacte en la salut a Barcelona”

Aquest 4 d'octubre, dia mundial de l'hàbitat, s'ha presentat el segon informe de la sèrie de "Radiografies de la situació del dret a l'habitatge, la pobresa energètica i el seu impacte en salut a Barcelona". L'estudi pretén aprofundir en els efectes de l'emergència habitacional des d'una perspectiva de gènere.

 

 
 

Més Recursos

 
 

Guia de l'Energia de l'IDAE

Què és el malbaratament alimentari?

 

 

Bones Pràctiques
 

Santpedor impulsa 8 auditories per a habitatges en situació de pobresa energètica

Santpedor disposarà de fins a 8 auditories energètiques d’habitatges en situació de pobresa energètica. L’Ajuntament es va acollir a un programa que impulsa la Diputació de Barcelona per enfortir les respostes preventives i educatives del món local davant el creixement de les situacions de pobresa energètica.

Dos anys de la Superilla del Poblenou

 

Dos anys després, la Superilla del Poblenou ha permès guanyar més de 25.000 m2 de nou espai ciutadà, amb més verd i més zones d'estada i joc infantil.
 

 
 

L'Ajuntament de Girona distribuirà 25.000 cendrers de butxaca reutilizables per evitar que es llencin les burilles a terra

L’Ajuntament de Girona distribuirà 25.000 cendrers portàtils reutilitzables i de butxaca entre la ciutadania a partir del mes de novembre. L’objectiu d’aquesta acció és evitar que les persones fumadores llencin les burilles al terra i embrutin la via pública. El material es repartirà a diversos equipaments municipals, sobretot als centres cívics.

L'Ajuntament d'Igualada estendrà l’Anella Verda als barris de Fàtima i Set Camins

 

L’Ajuntament d’Igualada iniciarà de manera imminent els treballs d’adequació de l’Anella Verda als barris de Fàtima i Set Camins. Amb aquesta actuació es tancarà el recorregut central de la Anella Verda al seu extrem de Ponent, oferint d’aquesta manera nous espais per a la pràctica de l’activitat física diària i recuperant per les persones que viuen en aquests barris un espai que avui és d’ús pràcticament exclusiu dels vehicles.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

El nou servei de recollida de residus de Masquefa compleix el primer mes d’implantació

La Xarxa valenciana de Municipis sostenibles estudiarà un model més operatiu per potenciar el paper dels municipis

 
 

La Garriga allibera gamarussos per combatre les plagues de rosegadors

800 persones participen al concurs de la campanya ‘Tu Tries Bé’

 
 

Benicarló llança una campanya per a reciclar els residus orgànics adreçada al sector hostaler

La Diputació de València treballa per la conservació de la qualitat ambiental de les platges de la província

 
 

La Dada

 
 

Més La Dada

 
 

Es matriculen 1.746 vehicles elèctrics a la ciutat de Barcelona

 
Especials
 

40 anys d’Educació Ambiental

Arrel de la publicació del llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap on anem?' Sostenible vol dedicar aquest especial a l’anàlisi de l'estat de l'educació ambiental a Catalunya després de 40 anys.  Aquí podràs trobar informacions i anàlisis des d’una mirada crítica i una reflexió profunda per extreure coneixement del camí recorregut i actuar assumint els reptes i la necessitat de transformar una educació que vol transformar el món.

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. És una Setmana Europea per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa; fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).
 

 
Agenda
 

13/09/2018

Exposició "DesÀrtic" a Granollers

06/10/2018

Exposició "Actuem amb energia" a Canovelles

 
 

15/10/2018

IV Setmana del Bosc

17/10/2018

Els batecs dels barris: tocant a sometent

 
 

18/10/2018

6a Fira de Biomassa de Catalunya i 1r Saló del Biogàs i tractament de purins

19/10/2018

Uns veïns ben vius a les Corts

 
 

19/10/2018

¿Sin coches? Hacia ciudades respirables

20/10/2018

Setmana Bio per l'alimentació ecològica

 
 

25/10/2018

V Encuentro de construcción con paja: "La construcción con paja llega a la ciudad"

25/10/2018

IV Congrés d'Enginyeria Municipal

 
 

26/10/2018

5è Congrés Rubí Brilla

27/10/2018

Jornada "Trobada de propietaris. La custòdia agrària i la PAC"

 
 

27/10/2018

Redescobrim La Fàbrica del Sol

27/10/2018

La ciutat imaginada

 
 

28/10/2018

Visita il·lustrada a La Fàbrica del Sol

29/10/2018

Forum AMWAJ: A Mediterranean Water and Journalism

 
 

29/10/2018

Exposició Actuem amb Energia a Gavà

31/10/2018

Dia Mundial de les Ciutats a Barcelona

 
 

31/10/2018

L'energia ni es crea ni es destrueix, s'estalvia!

08/11/2018

II Congrés Català de Pobresa Energètica

 
 

08/11/2018

Jornada Tècnica – Gestió local de la vespa asiàtica

14/11/2018

II Jornada “Entorn Urbà i Salut”: El model de ciutat com a eina de salut

 
 

16/11/2018

CONGRÉS NACIONAL EDUCACIÓ AMBIENTAL 2018

17/11/2018

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

 
 

17/11/2018

Dia temàtic 2018: Prevenció de residus perillosos #Timetodetox

19/11/2018

Exposició “Reduïm Residus” a Vilanova del Camí

 
 

19/11/2018

43es Jornades Científiques GFHN

21/11/2018

Curs "Com dinamitzar activitats turístiques des d'una visió interpretativa i creativa"

 
 

21/11/2018

XV JORNADA CREAF-SCB-ICHN: "Reptes, idees i solucions per fer ciència ciutadana útil i amb impacte"

21/11/2018

Jornada: Simbiosi industrial, la via cap a l'economia circular

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube