S'inaugura la depuradora de Cantallops

09/10/2018 - 09:58

S'ha inaugurat la nova Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Cantallops (Alt Penedès), que resoldrà el problema de sanejament i depuració de les aigües residuals urbanes d’aquest nucli poblacional integrat als municipis d'Avinyonet del Penedès i Subirats.

El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha presidit l’acte juntament amb l'alcalde d'Avinyonet del Penedès, Oriol de la Cruz, i l'alcaldessa accidental de Subirats, Àngels Pinyol. També ha estat present el diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent.

El sistema de depuració implantat a Cantallops és molt respectuós amb el medi ambient, perquè no consumeix energia elèctrica ni de cap tipus (només els braços automàtics que netegen les reixes de separació de sòlids a l’entrada de la depuradora requereixen energia elèctrica, que es produeix exclusivament mitjançant plaques fotovoltaiques).

Durant l’acte, el president de la Diputació de Barcelona ha afirmat que la nova instal·lació representa «un pas endavant per la sostenibilitat i l’atenció al paisatge, a l’entorn natural i al medi ambient».«L'aposta de futur per aconseguir un ecosistema millor passa per infraestructures com aquesta», ha afegit Castells.

L’obra és fruit d’un acord entre els dos ajuntaments, subscrit el febrer de 2013, i l’ha finançada íntegrament la Diputació de Barcelona amb una aportació de 602.470 euros mitjançant dues partides: una de 311.925 euros a l’Ajuntament d’Avinyonet, i l’altra de 290.545 euros a l’Ajuntament de Subirats.

Així, Marc Castells ha assenyalat que «la Diputació de Barcelona ha assumit el finançament d’aquest projecte vital d’acord amb el nostre paper d’eina de suport als municipis, i molt especialment als municipis petits», i ha comentat que el programa de depuradores ha permès millorar de manera exponencial la qualitat de l’aigua en els últims trenta anys. Castells ha remarcat que el 97 per cent de ciutadans de Catalunya ja depuren les seves aigües residuals.

El president de la Diputació de Barcelona també s’ha referit a la seva intervenció, dimarts passat durant la inauguració de la Conferència de l’Aliança del Clima, a Barcelona, quan ha dit que «els governs locals tenim un paper decisiu en el tancament del cercle d’un desenvolupament sostenible, d’una economia verda que tingui el menor impacte ecològic, i, amb aquest equipament, Subirats i Avinyonet se sumen a aquesta acció positiva global per créixer salvaguardant la terra».

Marc Castells també ha remarcat que la Diputació de Barcelona té previst invertir en aquest mandat més de 20 milions d'euros en equipaments i infraestructures per al sanejament de l'aigua.

Un cop finalitzats els parlaments, les autoritats han realitzat una visita guiada a càrrec dels responsables de PESA Medioambiente, empresa constructora de la instal·lació.

Prèviament a aquest acte inaugural, el president de la Diputació de Barcelona s’ha reunit amb l'alcalde d’Avinyonet del Penedès, Oriol de la Cruz, l'alcaldessa accidental de Subirats, Àngels Pinyol, i amb representants de l'equip de govern municipal d'Avinyonet, a l’ajuntament d’aquesta localitat, on ha signat al Llibre d’Honor.

Poc després, ha mantingut un esmorzar de treball amb alcaldes i alcaldesses de la comarca de l’Alt Penedès, en el qual també han participat la presidenta de la Mancomunitat Penedès-Garraf i alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet, i el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i alcalde de Font-rubí, Xavier Lluch, on han tractat sobre projectes comuns entre les diferents administracions.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Donant continuïtat als treballs de seguiment i millora de la xarxa d'aigua del municipi que es realitzen de forma sostinguda, l'Ajuntament de Sant Llorenç d'Hortons ha contractat una empresa externa per fer una campanya de detecció de fuites a tota la xarxa d'aigua del municipi

Notícia

El consorci Besòs-Tordera treballa amb un projecte per potabilitzar l'aigua que sanegen les depuradores de Granollers, Caldes i Santa Maria de Palautordera.

Notícia

També treballaran la conscienciació sobre la sequera al voltant del Dia Mundial de l'Aigua, que se celebra el 22 de març.

Butlletí