Butlletí 443 - Mark J Nieuwenhuijsen: “Els ciclistes no poden ser ciutadans de segona i tenen dret a la mateixa seguretat que la resta"

21-09-2021 al 04-10-2021

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 443 - Mark J Nieuwenhuijsen: “Els ciclistes no poden ser ciutadans de segona i tenen dret a la mateixa seguretat que la resta"

 
  21-09-2021 al 04-10-2021  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Mark J Nieuwenhuijsen: “Els ciclistes no poden ser ciutadans de segona i tenen dret a la mateixa seguretat que la resta de ciutadans”

04/10/2021

 
 

Set ciutats europees han sigut l’escenari per estudiar els patrons de mobilitat de 4.000 persones i demostrar que els usuaris de la bicicleta tenen un nivell de emissions de CO2  trenta vegades més baix que aquells que fan servir el cotxe. Mark J Nieuwenhuijsen, director de planificació urbana, medi ambient i salut a l'Institut de Salut Global-Barcelona, ens explica els resultats obtinguts en aquest i altres estudis sobre els beneficis de l’ús de la bicicleta a la ciutat en relació a la salut i el canvi climàtic.

 
 

Reportatges

 
 

De la impotència a l’acció: i després d’un incendi forestal, què?

 
 

Avui el tren de l’ecologia comença el trajecte a través de paisatges desolats, transformats: sortim des de Llançà, al bell mig del Cap de Creus, on un gran incendi forestal ha arrasat i calcinat tot allò que vèiem fa uns dies i estimàvem. I ara, els paisatges que eren verds, de colors de flors i plens de vida i olors, són paisatges en escala de grisos. Paisatges que a l’observar-los, transformats en cendres, ens encongeixen el cor i l’ànima. I ara què?

 
 

Opinions

 
 

Una pàtria d’aigües

04/10/2021
Jaume Terradas

El delta del Mekong il·lustra la situació catastròfica en què es troben els espais humits del planeta, malgrat que portem mig segle de convenis internacionals per protegir-los. El canvi climàtic, els jocs de poder, els esdeveniments històrics i les inèrcies culturals formen un còctel que dificulta molt revertir-ne la situació.

Una sorpresa rere l’altra

04/10/2021
Albert Punsola

El pla retirat es presenta en un moment quan s’està produint un debat a nivell internacional sobre el futur de l’aviació lligat al repte de la transició energètica cap a energies no fòssils i la prohibició, promoguda a França, de vols de curta distància que puguin ser coberts pel ferrocarril.

 
Notícies
 

L'OMS recomana límits més estrictes per la contaminació de l'aire

23/09/2021

 
 

L'Organització Mundial de la Salut acaba de presentar la guia amb les noves directrius globals de la qualitat de l’aire amb l'objectiu de salvar milions de vides de la contaminació atmosfèrica. La contaminació atmosfèrica és una de les amenaces ambientals més grans per a la salut humana, junt amb el canvi climàtic.

 
 

Medi Ambient de Reus posa en marxa una gimcana per difondre els Objectius de Desenvolupament Sostenible

04/10/2021

 Amb aquesta acció es persegueix un triple objectiu: incrementar la consciència ciutadana en aspectes de protecció del medi ambient i sostenibilitat; millorar les pautes i hàbits i incentivar a la reflexió per fer partícips a la ciutadania en el procés Agenda 2030 de la ciutat de Reus.

L'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura participa en un projecte de mobilitat sostenible amb l'estrena d'un vehicle elèctric compartit

04/10/2021

El vehicle, un utilitari Renault Zoe, compta amb una autonomia de més de 200 km i estarà al servei de totes aquelles persones o institucions que es facin sòcies de la cooperativa Som Mobilitat, entitat propietària del vehicle que gestiona el servei. 

 
 

Els vehicles amb etiqueta groga de la DGT podran continuar circulant per la ZBE Rondes BCN l'any 2022
 

03/10/2021

L'any 2022 els vehicles amb etiqueta ambiental Zero emissions, Eco, verda i groga podran seguir circulant sense restriccions per la ZBE Rondes BCN. També podran fer-ho, fins al 30 de juny, d'acord amb la moratòria establerta, els autobusos i autocars (M3) sense distintiu ambiental de la DGT.

Neix la Coalició per l’Energia Comunitària per una transició energètica protagonitzada per la ciutadania

03/10/2021

Iniciatives ciutadanes comunitàries, organitzacions, ajuntaments, universitats i professionals de sector de tot l’estat han llançat la Coalició per l’Energia Comunitària, per a assegurar que el procés de transició energètica cap a un futur 100% renovable al què Espanya s’enfronta compti amb el paper protagonista de la ciutadania i els agents locals.

 
 

Montmeló ja té els resultats dels pressupostos participatius de 2021 pel desenvolupament sostenible

30/09/2021

Finalitza el període de votació amb un total de 990 vots. Les màquines de retorn d’envasos amb incentius, el programa contra l’abandonament escolar i els programes d’assessorament energètic, els projectes més votats.

L'Ajuntament de Tarragona crearà una brigada forestal
 

28/09/2021

S'ha finalitzat l’actuació de l’àrea de Seguretat al Pont del Diable i el Departament de Protecció Civil municipal ha dut a terme una campanya de neteja i desbrossament de les franges forestals a Llevant.

 
 

TMB aspira a oferir cotxes i motos compartides de lloguer a Barcelona

 

24/09/2021

Uns serveis que s'afegirien als de les bicicletes metropolitanes, que ja han rebut l'aval de l'ATM, o dels patinets elèctrics, que també ambicionen gestionar.

L'exposició al fum del tabac en les primeres etapes de la vida s'associa amb una acceleració de l'envelliment biològic

22/09/2021

Un nou estudi analitza l'associació de més de 100 exposicions ambientals amb el ‘rellotge epigenètic’ de més de 1.000 nens i nenes en sis països europeus

 
 

Més Notícies

 
 

Biodiversitat

 
 

L’Ajuntament de Parets controlarà la població de senglars al municipi

 
 

Canvi climàtic

 
 

Aporta les teves idees per mitigar el canvi climàtic i per una transició ecològica a Sant Joan Despí

 
 

Economia

 
 

Una segona oportunitat per als residus industrials a Cabrera de Mar, Argentona, Dosrius i Òrrius

La Diputació de Girona adaptarà el seu pressupost al desenvolupament sostenible

 
 

Educació ambiental

 
 

L’Ajuntament de Reus encarrega un programa de conscienciació ambiental per avançar en els objectius de sostenibilitat

 
 

Energia

 
 

L'Ajuntament de Reus licita el contracte de reparació de l'enllumenat públic, amb una inversió de 200.000 euros

Barberà avança en l'assoliment dels objectius de l'Estratègia Municipal de Transició Energètica

 
 

Comença la renovació de lluminàries i la instal·lació de punts de telegestió de l’enllumenat públic a Cubelles

Navàs disposa d'una instal·lació fotovoltaica a l'Escola de Música

 
 

Mobilitat

 
 

Cornellà incorpora un servei d'autobus nocturn de parades intermèdies a demanda

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Móra la Nova s’apropa al 90% de recollida selectiva, amb el nou sistema porta a porta

La Mancomunitat lliura a l’Ajuntament de Cubelles l’estudi de contenerització encarregat per optimitzar la recollida selectiva

 
 

Vilanova i la Geltrú vol millorar urgentment la recollida d'escombraries amb la licitació d'un nou contracte

Barcelona posa en marxa l’assaig del nou model de distribució de contenidors de la ciutat al Fort Pienc i la Dreta de l’Eixample

 
Recursos
 

Guia d'espais naturals de Tarragona
 

Tarragona Turisme transforma la guia de platges en una guia, més completa, d'espais naturals. La publicació, amb 10.000 exemplars, inclou totes les platges i indicacions al plànol sobre els camins que formen part de la Xarxa de camins de Tarragona.

@Emprensocial, per a projectes empresarials autosostenibles

El programa llançat per l’AMERC (Associació de Municipis de l’Eix Riera de Caldes) té com a objectiu impulsar nous projectes i iniciatives econòmiques dins de l'economia social amb impacte positiu al territori. El programa vol acompanyar a les persones que hi participin a crear empreses autosostenibles sota els valors de l'Economia Social.

 
 

'Amb el Menjar no s'hi juga'
 


Vídeo contra el malbaratament alimentari on diversos restaurants dels municipis mancomunats donen consells per no malbaratar el menjar en els establiments d'hostaleria, restauració i càtering.

Avaluació de les Superilles de Barcelona

Infografia que mostra l'avaluació del programa Saluts als Carrers sobre els efectes ambientals i en la salut de les Superilles als barris del Poblenou, Sant Antoni i Horta mostra. En general mostra beneficis en el benestar i la salut emocional, millor descans, menor contaminació acústica i atmosfèrica i major socialització.

 
 

Més Recursos

 
 

CientífiKs en Joc premiarà el millor videojoc sobre l'emergència climàtica

Les ZBE a Google Maps

 
Bones Pràctiques
 

Premiada la coberta verda de l’edifici dels Porxos d’en Xifré, a Barcelona

La coberta verda situada al carrer Llauder, 1, als Porxos d’en Xifré, ha estat guardonada amb el Premi de la Nova Bauhaus Europea, que convocat la Comissió Europea, en la categora de “Patrimoni cultural conservat i transformat”.

Banyoles asfalta un carrer reutilitzant plàstics de rebuig          

En les tasques d’asfaltatge que s’executen s’han utilitzat 555 quilos de plàstics de rebuig que s’han incorporat a la mescla asfàltica de 185 tones de quitrà que s’han utilitzat per asfaltar el Passeig Dalmau en tot el tram de 1.580 metres quadrats.  

 
 

Todera dona el tret de a la campanya "Uneix-te al zero

 

Amb l'inici del curs escolar L'Ajuntament de Tordera ha donat el tret de sortida a la campanya "Uneix-te al zero". Enguany, des de l'Ajuntament de Tordera es vol fer un pas més i començar a treballar per la minimització de residus, per aquest motiu s'inicia una campanya dirigida a la reducció dels residus des de tots els àmbits.

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges amplia l’Aula de natura

 

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges, l’equipament d’educació ambiental de la Diputació de Barcelona situat al passeig Marítim d’aquesta població del Garraf, ha ampliat part de les seves instal·lacions amb la renovació de l’Aula de la natura, un espai per desenvolupar-hi tallers i cursos per a escolars i públic en general sobre l’ecosistema marí de les Costes del Garraf

 
 

Barcelona se suma a la xarxa de ciutats de l’economia del dònut per avançar en la lluita contra la crisi climàtica

L’economia del dònut aposta per la reducció de les desigualtats socials i a la vegada per un canvi profund de les formes de producció i consum que han portat els estats a infringir els límits del planeta posant en risc, fins i tot, l’habitabilitat.

El programa SORELL, del Prat de Llobregat, aconsegueix estalviar més de 20.000 kg anuals de paper en llibres de text

La iniciativa, a més, permet abaratir la tornada a l’escola un 85% a les famílies. A la nostra ciutat hi participen més del 80% dels centres educatius de primària, secundària i ensenyaments postobligatoris.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Jorba aprova organitzar la consulta sobre l'ampliació de sòl industrial i la implantació d'energies renovables

Nou programa d’assessorament a empreses sobre economia circular a Montcada i Reixac

 
Agenda
 

Fins el 4 d'octubre

Exposició “Menys plàstics, més vida” a Tordera

Del 5 al 7 d'octubre

Superilla Barcelona - La ciutat després de la Covid

 
 

Del 5 al 10 d'octubre

CicloBCN 2021

Fins el 10 d'octubre

Ecoviure 2021

 
 

07/10/2021

Cicle de conferències sobre “L’ecologia i l’urbanisme”

8, 9 i 10 d'octubre

Encuentro estatal de huertos urbanos

 
 

14 i 15 d'octubre

Congrés de Qualitat de l'Aire 2021

Del 16 al 24 d'octubre

Setmana Bio per l'alimentació ecològica

 
 

19 i 20 d'octubre

IV Congrés de l'Aigua a Catalunya

26 i 27 d'octubre

Recuwaste 2021: La (R)evolució dels recursos

 
 

Del 15 al 18 de novembre

Circular Economy Hotspot Catalonia

Del 20 al 28 de novembre

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

 
 

24 i 25 de novembre

Congrés sobre Gestió pública del servei d'aigua

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube