El Centre d’Estudis del Mar de Sitges amplia l’Aula de natura per oferir activitats d’educació sobre l’ecosistema marí

29/09/2021 - 13:10

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges, l’equipament d’educació ambiental de la Diputació de Barcelona situat al passeig Marítim d’aquesta població del Garraf, ha ampliat part de les seves instal·lacions amb la renovació de l’Aula de la natura, un espai per desenvolupar-hi tallers i cursos per a escolars i públic en general sobre l’ecosistema marí de les Costes del Garraf.

Les noves instal·lacions han estat visitades aquest dimarts pel diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, que ha estat acompanyat pel regidor de Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica de l'Ajuntament de Sitges, Xavier Roig.

Les obres han consistit en la retirada i substitució de la coberta de fibrociment d’amiant d’aquest espai per una altra que millora l’aïllament tèrmic i la instal·lació de plaques fotovoltaiques solars d’autoconsum. Aquest sistema farà disminuir la despesa energètica de l’edifici i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i servirà per potenciar el caràcter pedagògic de l’equipament, ja que ajudarà a ampliar els coneixements de l’alumnat sobre els diferents sistemes d’estalvi energètic.

Amb aquests treballs de reparació i millora, es calcula un estalvi de 1.600 quilos de CO2 a l’any i una reducció del consum elèctric gairebé a la meitat. Les plaques solars per a la producció d’aigua calenta existents s’han mantingut. 

D’altra banda, a l’interior de l’aula, s’ha ampliat l’espai útil amb l’optimització de la zona que ocupava el magatzem, la qual cosa ha permès comptar amb una nova taula de treball. També s’han substituït els sistemes d’il·luminació que suposaran una millora energètica de l’espai.

Declaracions a Ràdio Maricel

 

Un equipament d'educació ambiental pioner

El Centre d’Estudis del Mar, creat el 1983 pel Servei del Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, va ser el primer equipament d’educació ambiental litoral i marítima de l’Estat espanyol. Cada any passen per les seves instal·lacions 12.000 alumnes, de preescolar fins a batxillerat, i també públic adult i familiar, que visiten el centre per descobrir els valors dels ecosistemes litorals i marins. Just davant del centre se situa la praderia de posidònia de Sitges, una de les dues millor conservades del litoral de Barcelona, juntament amb la de Mataró.

El programa educatiu del Centre d’Estudis del Mar inclou tallers per a escolars així com activats per a adults i famílies per  donar a conèixer els aspectes més desconeguts del patrimoni natural i cultural del litoral. Entre aquestes activitats familiars, que tenen lloc els diumenges pel matí, hi ha la passejada interpretativa per litoral de l'Espai Natural dels Colls i Miralpeix, entre Sitges i Vilanova i la Geltrú, rutes en caiac per descobrir la biodiversitat marina i reconèixer l’impacte de les deixalles sobre el litoral, o una capbussada amb ulleres i tub pel fons marí en companyia d’un guia per descobrir la biodiversitat marina i reconèixer l’impacte de les deixalles sobre el litoral, o les passejades amb sal marina, unes rutes que combinen un passeig per la platja amb anècdotes sobre la història i la biodiversitat del Garraf i el Penedès.

El CEM també ofereix l’exposició permanent Espai marí Costes del Garraf, una mostra per descobrir l’espai litoral i el medi marí, els hàbitats i la diversitat d’espècies, les característiques de l’ecosistema submarí, els usos i les amenaces d’aquest medi fràgil que forma part de la Xarxa Natura 2000, així com les accions de protecció i millora. L’exposició es complementa amb el vídeo mapping Experiència posidònia un viatge submarí per l'Espai Natural Costes del Garraf que abasta la zona litoral entre Castelldefels i Cunit i fins a la línia batimètrica dels -20 metres de profunditat i amb una superfície total de 26.474 hectàrees.


 

Municipis: 
GarrafSitges
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Centre d'Estudis del Mar de Sitges avalua l'estat de la posidònia a les costes del Garraf.

Article

Prop de 5.500 estudiants han participat en el programa educatiu ‘Descobreix el riu’ durant aquest curs escolar. Els alumnes han procedit d’una norantena de centres educatius de 33 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera.

Article

Deu escoles de Vilanova i la Geltrú disposen d'estacions meteorològiques per mesurar i prendre consciència del canvi climàtic. S'han lliurat en el marc de l'escola de formació sobre adaptació climàtica del projecte SCORE.

Butlletí