Superilla Barcelona - La ciutat després de la Covid

dimarts, 5 octubre, 2021 - 00:00 a dijous, 7 octubre, 2021 - 23:59

El pròxims dies 5, 6 i 7 d'octubre Barcelona organitza les jornades internacionals Superilla Barcelona-La ciutat després de la Covid, un esdeveniment que pretén ser un punt d’intercanvi per pensar com han de ser i com es volen construir les ciutats després de la pandèmia.

Durant les jornades es reflexionarà sobre què ha canviat, què s’ha après i com s’han modificat els entorns urbans després d’aquesta situació excepcional, com a punt de partida per debatre sobre com han de ser les ciutats del futur.

En aquest marc, persones de tot el món tindran l’oportunitat de compartir visions, experiències i pensar de manera conjunta com es vol que siguin les ciutats post-pandèmiques.

 

Una iniciativa conjunta

La iniciativa, de caràcter internacional, s’impulsa conjuntament entre l’Ajuntament de Barcelona i la fundació Placemaking Europe, una xarxa europea que treballa amb urbanistes, activistes, acadèmics, arquitectes i sociòlegs, entre d’altres, per fixar estratègies i investigar eines d’espai públic per fer les ciutats més sostenibles i habitables.

L’esdeveniment tindrà lloc del 5 al 7 d’octubre i comptarà amb sessions on-line i presencials que se celbraran al Canòdrom Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, al barri del Congrés i els Indians, al Districte de Sant Andreu.

 

Cap a unes ciutats més resilients

L’objectiu és reflexionar i debatre sobre aquelles mesures que poden convertir Barcelona i la resta de ciutats en espais més resilients i sostenibles. Així, a través d’aquesta plataforma internacional telemàtica i presencial, durant tres dies, Barcelona es convertirà en la capital mundial del debat urbanístic postpandèmia.

El tret de sortida de les jornades tindrà lloc el 5 d’octubre a les 17 hores i, a partir d’aquí se succeiran un total de 8 sessions on es debatrà sobre temes que tenen a veure amb la ciutat habitable; un nou model econòmic per la ciutat; la Ciutat Pública; la ciutat respirable i inclusiva; la ciutat connectada; o sobre la cultura, la ciutat i la gentrificació, entre d’altres.

 

Una cruïlla de reflexions

Durant les jornades hi haurà presentacions de projectes, vídeos i altres esdeveniments, com un diàleg d’alcaldes sobre com implantar estratègies flexibles i resilients per adaptar les ciutats a les condicions canviants relacionades amb les amenaces epidemiològiques o altres crisis que es puguin donar en el futur.

L’entrada per l’accés digital permetrà accedir a totes les sessions en vídeo amb temps real, mentre que el Canòdrom disposarà d’un nombre limitat de seients disponibles. Per participar-hi es requerirà inscripció prèvia. Aquesta es podrà fer a partir d’avui al web: https://aftercovid.city/superillabarcelona/

 

Aprenentatges post-pandèmia

La pandèmia generada per la Covid-19 ha impulsat una gran reflexió, col·lectiva i d’escala internacional, entorn del futur de les ciutats. Amb un 95% de tots els casos de coronavirus registrats en entorns urbans durant els primers mesos, les ciutats han hagut d’afrontar durant l’últim any grans desafiaments que han posat a prova, entre d’altres, el transport i els espais públics i han generat una profunda alteració en la vida quotidiana i els hàbits de la ciutadania.

Entre d’altres, la pandèmia ha posat de relleu durant els últims mesos:

La importància de la proximitat, s’han redescobert els barris i la necessitat de teixir veïnats més resilients i cohesionats.

Un canvi d’hàbits cap a formes de transport més econòmiques i sostenibles, com ara anar en bicicleta o caminar.

La rellevància d’espais públics urbans que promoguin el passeig i les activitats en comú a l’aire lliure.

L’escenari postpandèmia ha posat a la comunitat internacional davant del repte de construir un nou model de ciutat més resilient i capaç d’afrontar futures crisis. El nou informe d’ONU-Habitat, Ciutats i Pandèmies, cap a un futur més just, verd i saludable demostra, basant-se en documentació de més de 1.700 ciutats, com les ciutats poden ser capaces de reduir l’impacte de les pandèmies sent més equitatives, saludables i respectuoses amb el medi ambient.

En aquests moments, per tant, les ciutats han estat i estan en la primera línia de batalla contra el virus i necessiten adaptar-se per donar solucions als reptes de futur, que vindran donats no només per possibles futures pandèmies sinó pel propi escenari de canvi climàtic en què ens inserim. Les jornades que s’organitzen aquest octubre des de Barcelona volen ser un primer escenari des d’on debatre quines hauran de ser aquestes solucions.


 

Municipis: 
Categories: 
ODS11. Ciutats i comunitats sostenibles
ODS3. Salut i benestar
Smart cities/Planificació urbana

Relacionats

Article

La Universitat de Barcelona promou la mobilitat sostenible entre els seus treballadors i treballadores durant els desplaçaments laborals, gràcies a la Flota UBici, una iniciativa reconeguda com a una de les Bones idees per canviar el món de 2022. Voleu conèixer tots els detalls?

Article

La remodelació dels jardins de les Tres Xemeneies, al Poble-sec, suposa un pas endavant en la millora de l’eficiència energètica i la reducció de la contaminació en els treballs urbanístics. L’actuació permetrà eliminar barreres arquitectòniques i dinamitzarà l’espai.

Article

S’instal·laran un total de 2.267 panells fotovoltaics en 7 centres esportius municipals, amb una superfície conjunta de 5.932,78 metres quadrats. Es calcula que generaran més d’1,69 milions de kWh anuals d’energia renovable, l’equivalent al consum energètic de 541 habitatges durant un any. Aquesta aposta per la generació d’energia des de equipaments municipals contribueix a la reducció de les emissions de carboni i al foment de l’autosuficiència energètica

Butlletí