Butlletí 472 - Genith Quitiaquez (Colombia): “Existe una tensión entre los derechos individuales de las mujeres indígenas y los derechos colectivos de los pueblos”

20-09-2022 al 11-10-2022

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 472 - Genith Quitiaquez: “Existe una tensión entre los derechos individuales de las mujeres indígenas y los derechos colectivos de los pueblos”

 
  20-09-2022 al 11-10-2022  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Genith Quitiaquez: “Existe una tensión entre los derechos individuales de las mujeres indígenas y los derechos colectivos de los pueblos”

11/10/2022

 
 

Líder de la comunitat indígena de Pastos, a Nariño, sud de Colombia.  Genith Quitiaquez es agrònoma i professional de dret propi i legislació indígena. Forma part de la Coordinación Nacional de Mujeres Indígenas de Colombia (CONAMIC), membre del col·lectiu de pensament   Mujeres, Paz y Seguridad. Defensora del medi ambient, el territori i els drets de les dones. Genith ha estat una de les activistes convidades a transmetre la seva experiència a “Ciutats Defensores dels Drets Humans” projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

 
 

Reportatges

 
 

Innovar amb boscos urbans per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible

 
 

Un equip liderat pel CREAF i la UAB ha publicat l’informe EU Innovation Blueprint: Analysing factors influencing innovation within Urban Forestry, que revela el camí de la innovació en silvicultura urbana.

 
 

Opinions

 
 

Front l’ecocatastrofisme,
ciència-no ficció

10/10/2022
Joana Diaz

Vivim temps de ciència ficció que recorden la literatura del gènere de catàstrofes dels vuitanta. Molts elements d’aquelles novel·les ja formen part de la nostra quotidianitat: escassedat de recursos, conflictes per l’energia, fenòmens meteorològics, auge dels autoritarismes. Ara aquests temes estan a l’agenda política i tenen la crisi ecològica i climàtica en la seva base. Com podem evitar caure en una mena d’ecocatastrofisme postmodern, estèril i pessimista? Potser ens cal més ciència i menys ficció?

 
Notícies
 

L’Hospital de Bellvitge donarà els excedents alimentaris a entitats socials de proximitat
 

10/10/2022

Les racions arribaran als col·lectius vulnerables de l’Hospitalet atesos per la Fundació La Vinya i la Fundació Àurea, gràcies a Pont Alimentari. Es preveu que la iniciativa tingui un impacte significatiu en la reducció del malbaratament alimentari

L’Expoelectric celebrarà la seva 11a edició amb la plena participació de la indústria de la mobilitat elèctrica i de les energies renovables

07/10/2022

Enguany també s’instal·larà l’Anella Energètica, que permet a l’Expoelectric esdevenir la primera fira del sud d’Europa que genera la seva pròpia energia elèctrica a través de l’autoconsum fotovoltaic i de vehicles interconnectats a la xarxa (V2G).

 
 

Neix L’Energètica, l'empresa pública d'energia de Catalunya
 

06/10/2022

Aquesta setmana s'ha donat llum verda a la creació de l’empresa energètica pública de Catalunya, que actuarà sota la marca L’Energètica. La societat serà de capital, anònima i unipersonal, i esdevindrà el mitjà propi de la Generalitat per incidir i millorar el mercat energètic català.

Les famílies amb rendes més baixes quedaran eximides de la ZBE a Barcelona

05/10/2022

L'actualització de l'ordenança municipal entrarà en vigor a principis del 2023 i també ampliarà fins a 24 les autoritzacions diàries anuals per als vehicles sense etiqueta ambiental

 
 

Els primers busos 100% elèctrics de la flota de Bus Manresa entraran en circulació durant el mes de desembre

03/10/2022

Els vehicles entraran en funcionament de manera progressiva. Amb aquesta compra, els quinze autobusos que fan el servei regular de transport urbà a Manresa seran sostenibles: els 100% elèctrics s’afegeixen als 7 híbrids que ja estan en funcionament.

L’energia solar propulsarà els vehicles de reposició del Bicing

 

03/10/2022

Bicing estrena el primer vehicle de reposició de bicicletes propulsat amb energia solar, mitjançant plaques fotovoltaiques instal·lades a la coberta del remolc.

 
 

Les zones urbanes més verdes i "caminables" afavoreixen la pràctica d'activitat física

30/09/2022

Les zones urbanes amb entorns més “caminables” i verds afavoreixen la pràctica d'activitat física entre els ciutadans. Així es desprèn d'un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB i del Departament de Geografia de la UAB que proporciona als responsables públics indicacions valuoses sobre com dissenyar futurs entorns urbans saludables.

L’exposició a la pol·lució en nens s’associa amb trastorns psiquiàtrics
 

30/09/2022

Un estudi publicat a la revista Environmental Pollution mostra com estar exposat a contaminants atmosfèrics al ventre matern i durant els primers vuit anys i mig de vida altera la connectivitat estructural del cervell en la preadolescència. En particular, els majors canvis es donen com major és la contaminació rebuda els cinc primers anys.

 
 

Més de 80 entitats se sumen al Park(ing)Day per a reivindicar una altra mobilitat per a Barcelona
 

27/09/2022

La interculturalitat ha estat l'eix central de l'edició de 2022, que ha donat visibilitat a la ciutat inclusiva i plural amb diferents activitats

Catalunya celebra la Setmana Europea de l'Energia Sostenible amb l'objectiu d'accelerar la transició energètica

26/09/2022

Sota el lema “Nou model energètic, l’única tendència que no passa de moda. Habitatges eficients, autoconsum energètic, mobilitat sostenible”, es convida la ciutadania a canviar la seva relació amb l’energia.

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

La depuradora de Sabadell Riu Sec comptarà amb un nou sistema per reduir el consum energètic

Eivissa pren mesures per incentivar l’estalvi d’aigua

 
 

Biocombustibles

 
 

Els consorcis per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i Besòs Tordera instal·laran una planta d’enriquiment de biogàs

 
 

Biodiversitat

 
 

Vacarisses inicia un estudi per inventariar els seus hàbitats i la seva biodiversitat

 
 

Ciència

 
 

Aquesta tardor, la ciència ciutadana és al centre

 
 

Educació ambiental

 
 

El projecte Climatubers de Granollers estrena la segona fase del projecte amb tres jornades obertes

Aigües de Reus reprèn les activitats pedagògiques

 
 

Energia

 
 

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i l'Ajuntament de Tarragona avaluen el potencial geotèrmic del subsol de la ciutat

Barberà del Vallès celebra la 1a Fira de la Mobilitat i l'Energia

 
 

El PAESC, protagonista de la Setmana de l’Energia a Montornès

Portes obertes per la Setmana Europea de l'Energia Sostenible

 
 

Mobilitat

 
 

La Baixcicletada celebra la seva 19ª edició amb més de 500 inscrits

El nou el Pla de Mobilitat Urbana de Reus defineix l’estratègia per avançar cap a una mobilitat sostenible

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

El Govern convida la societat civil a dissenyar el Pirineu del futur

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Prova pilot de recollida selectiva amb contenidors intel·ligents a Begues

La separació de residus mostra una tendència positiva a Ripollet

 
 

Renovables

 
 

Mataró augmenta la instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis públics

Territori incorpora plaques solars en una nova passarel·la per a vianants i ciclistes a Palau-solità i Plegamans

 
 

Santa Coloma referma la seva aposta per l’energia sostenible

 
Recursos
 

No hi ha ciència sense diversitat
 

17 persones que treballen al CREAF reflexionen sobre el paper que ha de tenir la diversitat en el planeta, en la ciència i en el mateix centre, mostren amb honestedat les llums i les ombres d'un ecosistema científic que coneixen des de dins i s'atreveixen a reclamar la ciència del demà més immediat.

Arribar l'Ecoviure de Manresa amb un nou emplaçament

La fira es farà el cap de setmana del 22 i 23 d’octubre. A dia d’avui, ja hi ha una setantena d’expositors confirmats. A més a més, durant tota la setmana prèvia també es faran activitats centrades en la sostenibilitat ambiental, social i econòmica, així com quatre jornades professionals que debatran sobre els residus, l’agricultura ecològica, l’aigua i l’energia. E

 
 

Arranquen els Premis Antena TrenLab per impulsar projectes emprenedors que apostin per la mobilitat sostenible

El programa, dotat amb 150.000€, donarà suport a quatre startups amb solucions innovadores per a la digitalització de les estacions, la satisfacció del client, l'aplicació 3D i altres tecnologies disruptives que ajudin a imaginar nous escenaris de mobilitat.

Sea Level Rise Room


 

 

Ens trobem a l’any 2030. L’escalfament global ha provocat un desgel sobtat dels casquets polars. Necessitem un equip que ens ajudi a aturar la pujada del nivell del mar. Aconseguireu superar la prova? 

 
 

Repte per la natura de la Kilian Jornet Foundation

 
 


Enguany la Fundació Kilian Jornet amb la finalitat de contribuir i impulsar l’educació dels més joves proposa als docents i estudiants dels centres de Catalunya realitzar tres accions durant aquest curs escolar (tardor- hivern- primavera). Aquestes van dirigides a docents i alumnat des d’infantil batxillerat i formació professional.

 
 

Més Recursos

 
 

Spot de la Setmana de l'Energia

 
Bones Pràctiques
 

El projecte Refugis Climàtics converteix les escoles en espais més verds, comfortables i sostenibles

El projecte Urban Innovativative Actions (UIA) Refugis Climàtics ha suposat la conversió d’11 escoles de la ciutat en refugis climàtics per tal de fer front a les altes temperatures. Ara aquesta prova pilot s’ha integrat amb les polítiques públiques de l’Ajuntament a través del programa Transformem els patis.

Viladecans obre un nou centre d’informació ambiental al Remolar
 

L’Espai Natural del Remolar-Filipines, a Viladecans, va estrenar el seu centre d’informació renovat i ho va fer coincidir amb la celebració del Dia Mundial dels Ocells, diumenge, 2 d’octubre.

 
 

Amb “Va de Besòs” els municipis de la llera del riu celebren el patrimoni compartit

El tram final del riu Besòs ofereix el 15 d’octubre la jornada festiva “Va de Besòs”, amb un centenar d’activitats distribuïdes en 7,5 quilòmetres gràcies a la implicació d’entitats i equipaments de quatre municipis.

Neix la Metrolinera, una prova per recarregar vehicles elèctrics amb energia recuperada del metro

Una prova pilot a l’estació de Ciutadella - Vila Olímpica, que consisteix en nou armariets modulars, permet recarregar els vehicles elèctrics de mobilitat personal amb energia recuperada del metro.

 
 

Sant Feliu de Llobregat se suma a la campanya Mercats Sostenibles

El Mercat Municipal "La Plaça" de Sant Feliu de Llobregat s'ha sumat a la campanya "Mercats sostenibles. La campanya promoguda per la Diputació de Bacelona té com a objectiu sensibilitzar i donar a conèixer la problemàtica dels plàstics i promoure un canvi d'actitud i hàbits per reduir-ne el consum.

El refugi bioclimàtic de l'escola Salvat Papasseit de Mollet

Una escola de Mollet del Vallès ha establert un refugi bioclimàtic que permet combinar la protecció i conservació dels elements naturals, amb els usos lúdics i pedagògics com a espai escolar, i les mesures que s’estan promovent per a l’adaptació al canvi climàtic i de millora del confort tèrmic i els espais i accions de renaturalització de la ciutat.

 
 

La Mancomunitat Penedès-Garraf presenta el projecte SomBosc

L’objectiu és impulsar la bioeconomia donant a conèixer les oportunitats que ofereix la gestió del bosc al Penedès-Garraf

Martorell promou la mobilitat sostenible amb nous projectes

En el marc de la Setmana de la Mobilitat, Martorell ha celebrat una setmana d'actes i inici de nous projectes per promoure la mobilitat sostenible a la ciutat: bus elèctric, el bicitancat o els camins escolar son algunes de les accions presentades.

 
 

Compromís del Parc mòbil de la Diputació amb la mobilitat sostenible

 
 

Coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat i la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, el Parc Mòbil de la Diputació de Barcelona explica el seu compromís amb la mobilitat sostenible.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Treballadors acomiadats de Nissan es formen en instal·lacions solars fotovoltaiques

El Pla del Penedès també diu «Adeu als plàstics»

 
 

Nou protocol a Terrassa per instal·lar plaques fotovoltaiques en el nou Teatre Regina

La campanya "Santa Margarida i els Monjos més sostenible" promou el consum responsable al municipi

 
 

S’inicia l’enderroc de la resclosa de la riera de Rajadell, dins el projecte de renaturalització de Can Poc Oli per a la recuperació de la biodiversitat

Sant Cugat reflexiona sobre la importància d’una alimentació conscient i promou la cuina sostenible als restaurants de la ciutat

 
 

L’Ajuntament de Sitges posa en marxa l’Oficina Local de Transició Energètica

Sabadell comptarà amb 8 nous sensors ambientals per mesurar la qualitat de l’aire i la qualitat acústica

 
 

La Dada

 
 

Fonollosa passa del 26% al 77% de recollida selectiva en dos mesos, amb el nou model de contenidors amb control d'accés

 
 

El municipi de Fonollosa ha reduït el 77% les tones de rebuig que portem a l'abocador, passant de 36 tones al mes de mitjana (amb l'antic sistema), a 8,4 tones al mes amb els contenidors tancats.

 
 

Més La Dada

 
 

Rècord històric del Projecte Orenetes de l'Institut Català d'Ornitologia

 
Agenda
 

Fins el 9 de gener

Exposició Metròpolis d’avingudes

15/10/2022

Escape room "Qüestió de temps" a Súria 

 
 

Fins el 5 de novembre

Cicle de sortides "Endinsa't al territori"

Fins el 31 d'octubre

ODS BibliosMataró+sostenibles

 
 

13/10/2022

Webinar de presentació de la "Guia de recomanacions per al disseny d'infraestructures ciclistes"

Del 15 al 23 d'octubre

SETMANA BIO DE L'ALIMENTACIÓ ECOLÒGICA

 
 

17 al 23 d'octubre

Fira Ecoviure de Manresa

Del 17 al 31 d'octubre

Interseccions entre territori, cultura i comunitat

 
 

17/10/2022

Passejada conscient pel barri de la Creu Alta de Sabadell

Del 18 al 30 d'octubre

Exposició "Actuem amb energia" a Sant Andreu de la Barca

 
 

Fins el 20 de novembre

Mes de la Ciència Ciutana i la Natura

18 i 19 d'octubre

Jornades de ciència ciutadana: transformant les dades en coneixement

 
 

20/10/2022

L’assignació de l’IBI a iniciatives de conservació de la natura: com aplicar-lo i casos d’èxit

Del 21 al 23 d'octubre

XIa edició de la
Fira d’Economia Social i Solidària de Catalunya

 
 

24/10/2022

Els espais oberts: de la planificació a la gestió

Del 26 al 30 d'octubre

Exposició: "Treballem per una energia sostenible" a Olesa de Montserrat

 
 

27/10/2022

Saps què són les Solucions Basades en la Natura?

Del 3 de novembre a l'1 de desembre

Jornades "Climatubers:    influencers for change" a Granollers

 
 

Del 9 a l'11 de novembre

Curs "Interpretació del patrimoni amb perspectiva de gènere" a La Garriga

14/11/2022

5a jornada "Els municipis i la gestió dels residus"

 
 

Del 19 al 27 de novembre
 

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

Del 25 de novembre
al 4 de desembre

SETMANA DE LA PEDRA SECA

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube