El projecte Refugis Climàtics converteix les escoles en espais més verds, comfortables i sostenibles

10/10/2022 - 17:24

El projecte Urban Innovativative Actions (UIA) Refugis Climàtics ha suposat la conversió d’11 escoles de la ciutat en refugis climàtics per tal de fer front a les altes temperatures. Ara aquesta prova pilot s’ha integrat amb les polítiques públiques de l’Ajuntament a través del programa Transformem els patis.

El projecte es va iniciar el curs 2019-2020 a les següents escoles:

  • Escola Cervantes, a Ciutat Vella
  • Escola Els Llorers, a l’Eixample
  • Escola Ramon Casas, a Sants-Montjuïc
  • Escola Ítaca, a les Corts
  • Escola Poeta Foix, a Sarrià – Sant Gervasi
  • Escola Rius i Taulet, a Gràcia
  • Escola Font d’en Fargas, a Horta-Guinardó
  • Institut Escola Antaviana, a Nou Barris
  • Escola Can Fabra, a Sant Andreu
  • Escola Poblenou, a Sant Martí
  • Escola Vila Olímpica, a Sant Martí

Als 11 centres, s’han col·locat uns sensors per mesurar diferents paràmetres abans d’iniciar les obres i amb la transformació acabada s’han avaluat qüestions com la temperatura, la humitat, la ventilació i la qualitat de l’aire, entre altres.

Les actuacions que s’han fet en aquests centres, giren al voltant de tres eixos:

  • Actuacions blaves, relacionades amb la incorporació de punts d’aigua, com fonts o espais singulars de joc i manipulació d’aigua.
  • Actuacions verdes, per augmentar els espais verds, millorar la vegetació a les escoles i crear zones d’ombra, amb murs verds, més espai per a jardins, arbres per crear zones d’ombra o tanques i pèrgoles verdes.
  • Actuacions grises, adaptacions als edificis dels centres per millorar-ne l’aïllament, amb cobertes, tendals, proteccions sobre façanes o ventilació creuada.

Com a cloenda d’aquesta fase del projecte, s’ha organitzat una trobada a l’escola Vila Olímpica en què s’ha ressaltat que les transformacions han estat valorades molt positivament per les comunitats educatives dels diferents centres i que les millores han permès augmentar sobretot el verd i els espais de seure i d’ombra de les escoles.

Continuem transformant els patis

Totes les mesures implementades dins dels centres escolars s’emmarquen en l’estratègia global de Barcelona envers les escoles i els seus voltants, per protegir de manera prioritària els infants de la ciutat i que l’escola sigui un lloc saludable i ple de vida.

Enguany 17 escoles se sumen al programa “Transformem els patis”. Amb elles, ja seran un total de 58 els centres educatius que hauran participat en aquesta transformació, i la inversió total realitzada per l’Ajuntament ascendirà als 12 M€.


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

Les idees seleccionades, entre les quals hi ha la de Pol Cooperatiu Batec, membre de la Xarxa B+S, busquen millorar el confort tèrmic durant les onades de calor generades per l’emergència climàtica allà on no es poden plantar arbres

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Butlletí