Santa Coloma referma la seva aposta per l’energia sostenible

04/10/2022 - 11:39

Des de fa dues dècades, les polítiques municipals tenen com a objectiu afavorir l’eficiència energètica i reduir els gasos contaminants. L’Ajuntament impulsa la utilització d’energies renovables amb accions com el desenvolupament d’instal·lacions fotovoltaiques.

Amb motiu de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, Santa Coloma de Gramenet referma el seu compromís amb la reducció del consum energètic, de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i amb la utilització d’energies renovables. Des de fa més de 20 anys que l’Ajuntament ha incorporat actuacions per a la millora de l’eficiència energètica i disminució dels consums, com les instal·lacions solars fotovoltaiques a centres escolars i biblioteques i instal·lacions solars tèrmiques a centres esportius; la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic; incentius en les ordenances fiscals per la instal·lació de punts de recàrrega elèctrica; i campanyes de sensibilització ciutadana.

En concret, a la ciutat funcionen 6 instal·lacions solars fotovoltaiques, al CEIP Ferran de Sagarra, CEIP Torre Balldovina, IES Ramon Berenguer IV, Biblioteca Central, Cementiri municipal i Polígon d'empreses del Bosc Llarg.


Un compromís que ve de lluny

Santa Coloma és membre des de la seva fundació l’any 2005 de la Xarxa de Ciutats pel Clima, treballa en coordinació amb la Xarxa de municipis i pobles per  la sostenibilitat per l’acompliment dels compromisos signats al Protocol de Kyoto de l’any 2005 en el qual es donen prioritat a les energies renovables. L’any 2007 Santa Coloma va elaborar un Pla Energètic i Local i un Pla Integral d’Energies netes, el qual va guanyar el premi a la millor iniciativa local per l'eficiència, l'estalvi i el foment de les energies renovables de la Diputació de Barcelona. L’any 2008 es va adherir al Pacte d‘Alcaldes i Alcaldesses, iniciativa de la Comissió Europea contra el canvi climàtic, i va elaborar un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible.

 

Pla d'Acció per l'Energia Sostenible

El Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) sorgeix a partir de la signatura del Pacte d'Alcaldes/esses de la Unió Europea. Aquest pacte compromet als municipis adherits a aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle mitjançant actuacions relacionades amb l'eficiència energètica i les fonts d'energies renovables.

En en el Pla es detallen les accions que l'Ajuntament està realitzant en el nostre municipi. Aquestes accions se centren bàsicament en el desenvolupament d'energies renovables i en l'estalvi energètic.

 

Actuacions municipals en curs per una millora de l’eficiència energètica a la ciutat

L’Ajuntament treballa a hores d’ara en diversos projectes per impulsar un model energètic més sostenible a Santa Coloma. Aquest és un recull dels més destacats, que es troben en diferents fases d’estudi, execució i implantació:

  • Nova instal·lació fotovoltaica de La CIBA

  • Desenvolupament de diferents projectes de plantes biosolar i fotovoltaica en col·laboració amb el Programa de Sostenibilitat Ambiental de l’AMB.
  • Desenvolupament de 3 projectes de plantes fotovoltaiques en edificis de l’empresa municipal Grameimpuls.
  •  Pla d’inversions de millora de l’enllumenat públic per a la reducció de consums i emissions contaminants.
  •  Estudi de les potencialitats de l’aprofitament de l’energia geotèrmica a la ciutat.
  •  Estudi de la viabilitat de la posada en marxa de comunitats energètiques.
  •  Electrificació de la xarxa de vehicles municipals.
  •  Instal·lació de punts de recàrrega elèctrica a pàrquings municipals i via pública.
  •  Substitució de panells informatius de transport públic per uns nous amb plaques solars (AMB).
  •  Substitució dels parquímetres de via pública per uns nous amb plaques solars.

 

Relacionats

Notícia

L’energia fotovoltaica en equipaments i espais públics de la metròpolis es multiplicarà per sis en els propers 18 mesos.

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Notícia

S’invertiran gairebé 6 milions en el Refugi de Biodiversitat com a estratègia de renaturalització.

Butlletí