Butlletí 331 - Mariano Bueno: “Molts casos d’edificis malalts s’amaguen a l’opinió pública”

18-07-2017 al 31-07-2017

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 331 - Mariano Bueno: “Molts casos d’edificis malalts s’amaguen a l’opinió pública”

 
  18-07-2017 al 31-07-2017  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

“Molts casos d’edificis malalts s’amaguen a l’opinió pública”

26/07/2017
Entrevistem Mariano Bueno, divulgador i expert en geobiologia i bioconstrucció

 
 

Mariano Bueno és un gran divulgador de l'agricultura ecològica, la geobiologia, la bioconstrucció i les alternatives de vida més saludables. El 1986 va crear el Centre Mediterrani d'Investigació Geobiològica" i, el 1991 l'Asociación de Estudios Geobiológicos GEA. Mariano Bueno ha participat al IV Congrés d’Arquitectura i Salut, organitzat pel COAC amb la sessió Biohabitabilitat: la revolució pendent. En aquesta entrevista,  ens parla d’aquest àmbit de coneixement i de la relació dels edificis amb la salut humana.

 
 

Opinions

 
 

Festival Vida o Plastic party?

 

31/07/2017
Ana Villagordo

La música rebota en les branques dels arbres, en els troncs, es percola entre les pedres del terra. Calma pausada, contemplativa, moment màgic a la posta de sol, a l’escenari ‘El vaixell’ del Festival Vida 2017. Tot és màgic. Música i natura, pop i bosc, rock i sorra, folk i pedres.

L’economia circular en el llenguatge ambiental

20/07/2017
Joana Diaz

Des que l’Informe Brundtland va posar l’expressió al món ara fa 30 anys, el “desenvolupament sostenible” ha evolucionat com concepte tant o més que com realitat. En les seves diferents expressions i adaptacions lingüístiques, ens mostra tres dècades de canvis que semblen tenir més components socials i morals que polítics i econòmics.

 
Notícies
 

Els turismes més contaminants no podran circular dins la zona de baixes emissions de les rondes de Barcelona

26/07/2017
S'acorden les condicions de les restriccions de circulació en l’àmbit de les rondes de Barcelona en cas d’episodi de contaminació

 
 

A partir del desembre i en cas d’episodi de contaminació, els turismes més contaminants no podran circular dins la zona de baixes emissions de l’àmbit de les rondes de Barcelona.

L’AMB, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Esplugues i Cornellà de Llobregat han acordat les condicions de les restriccions de circulació en la zona de baixes emissions de l’àmbit de les rondes de Barcelona en cas d’episodi de contaminació.

 
 

Lleida presenta l’estudi per implantar la recollida selectiva porta a porta domiciliària a la ciutat

 

30/07/2017

La implantació de la recollida selectiva porta a porta domiciliària a la ciutat que s’iniciarà amb una prova pilot que servirà per valorar l’efectivitat del nou servei amb el qual es pretén en els propers anys augmentar fins al 60% la recollida selectiva. La definició del model de la recollida selectiva porta a porta domiciliària a la ciutat no està tancat. 

 

 

La Diputació de Barcelona aprova un programa complementari d'ajuts per millorar el subministrament d'aigua als municipis

28/07/2017

La Diputació de Barcelona ha aprovat un Programa complementari per a l’execució d’actuacions d’abastament d’aigua en baixa en el marc del Pla Xarxa de Governs Locals 2016-2019. L’objectiu d’aquest programa, que està dotat amb 5 MEUR, és millorar les prestacions i l’eficiència de les xarxes locals d’abastament en baixa dels municipis de la demarcació. 

 

 

 
 

El Parlament aprova la Llei del Canvi Climàtic

 

27/07/2017

El Parlament ha aprovat aquest 27 de juliol la Llei del Canvi Climàtic, que preveu la creació d'impostos per gravar els grans vaixells i també les activitats econòmiques que contaminen. A més, consolida la taxa a vehicles contaminants. El text, que ha obtingut el suport de tots els grups excepte l'abstenció del PPC, es marca l'objectiu d'aconseguir reduir el 40% de les emissions d'aquí al 2030, el 65% per al 2040 i el 100% per al 2050.

 

Sabadell impulsa una experiència pilot de climatització per avançar en el control de les temperatures a les aules

27/07/2017

El sistema de bioclimatització instal·lat al Vapor Buxeda Nou com a prova pilot refreda l’aire per un procés d’evaporació 100% natural. El procés fa passar l’aire exterior per uns filtres saturats d’aigua i s’introdueix a l’àrea a climatitzar fred, filtrat i lliure de gèrmens. Es tracta d’un sistema més eficient i sostenible, atès que consumeix un 80% menys d’energia que d’altres més convencionals.

 

 

 
 

Catalunya presenta les bases del Pla Nacional per a l'assoliment de l'Agenda 2030

25/07/2017

L’Agenda 2030 és la nova agenda global per al desenvolupament sostenible. Va ser aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 mitjançant la resolució “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible”.

 

 

Un sistema de dipòsit, devolució i retorn podria augmentar fins el 95% el reciclatge d’envasos a Catalunya

25/07/2017

La mesura seria complementària a la recollida selectiva d’envasos actual, s’aplicaria a les begudes envasades en vidre, plàstic, llaunes i brics de menys de tres litres, per a productes com aigua, sucs, refrescos i cerveses, i reduiria prop del 90% l’abocament indiscriminat d’aquests recipients als carrers i al medi natural.

 

 

 
 

Renovació de la flota d'autobusos metropolitans

 

25/07/2017

L'Àrea Metropolitana de Barcelona destinarà 68 milions d'euros a l'adquisició de 140 autobusos híbrids i 25 d'elèctrics.

Segons els càlculs de l'AMB, un cop implementat el pla de renovació de vehicles, es preveu un estalvi anual d'1 milió de litres de gasoil, 2.700 tones de CO2, 62 tones de NOx, 3 tones de NO2 i 2 tones de PM.

 

 

TMB compra 7 autobusos elèctrics articulats amb càrrega ràpida per pantògraf

24/07/2017

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha resolt el concurs convocat per subministrar 7 nous autobusos elèctrics de 18 metres de longitud preparats per recarregar-se a les cotxeres i a les parades terminals, mitjançant un pantògraf situat al sostre. Es tracta d’un primer pas per convertir en 100% elèctrica i d’emissió zero la línia H16 sencera de la nova xarxa de bus.

 

 

 

 
 

Vic introdueix noves tècniques i tractaments biòlogics contra les plagues dels arbres urbans

23/07/2017

Un total de 600 exemplars d’arbres urbans, dels 21.000 que hi ha a tota la ciutat, han rebut tractaments per combatre les plagues en els últims dos mesos.

La demarcació de Barcelona rep la certificació Biosphere com a destinació turística sostenible

21/07/2017

Barcelona és la primera demarcació catalana en rebre aquesta distinció, que ja tenen Catalunya, la ciutat de Barcelona i Sitges. 

 
 

Roses inicia una campanya de conscienciació sobre pesca recreativa responsable amb el medi ambient

20/07/2017

L’Ajuntament de Roses ha inicat una campanya per informar sobre normes i consells a tenir en compte per les persones que practiquen pesca recreativa, fent una especial atenció als requisits específics que cal seguir dins l’àmbit del Parc Natural del Cap de Creus.

S’obre el procés de consulta pública per a la futura Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica espanyola

19/07/2017
 

El ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) i d'Energia, Turisme i Agenda Digital (MINETAD) han obert aquest 18 de juliol el procés de consulta pública previ a l'elaboració de l'avantprojecte de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. Així, qui ho desitgi, i fins al pròxim 10 d'octubre, pot aportar les seves contribucions al futur avantprojecte de llei al portal web www.lccte.gob.es.

 

 
 

La Guàrdia Urbana de Barcelona renova la flota d’escúters per un model elèctric

18/07/2017

 
 

La previsió és que es pugui substituir progressivament tota la flota d’escúters de benzina de la Guàrdia Urbana per escúters elèctrics. Les 30 escúters elèctriques aniran destinades a les Unitats Territorials de Gràcia i Sant Martí.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Arrenca el projecte d'Hort comunitari de Vilassar de Dalt

 
 

Aigua

 
 

La Diputació de Tarragona impulsa la Taula del Francolí amb l'objectiu de coordinar la millora de l'entorn del riu en tot el seu recorregut

La comissió de l'Aigua de Terrassa proposa gestionar l'aigua a través d'una entitat pública empresarial

 
 

Llum verda al projecte de recuperació ambiental del riu Llobregat a Pallejà

S'inaugura el Centre d'Interpretació de l'Aigua de Torrelavit

 
 

Castellar del Vallès estalviarà un 40% del consum d’aigua de reg amb la implantació d’un sistema de telegestió

La gestió de l'aigua per part de l'empresa pública d'Arenys de Munt permet invertir en millores de la xarxa d'abastament

 
 

Contaminació

 
 

Barcelona apuja les zones verda i blava 2 euros l'hora en episodis de contaminació

Castelldefels es compromet a reduir la contaminació

 
 

Educació ambiental

 
 

Es presenta la campanya "Per unes platges més sostenibles", al litoral valencià

 
 

Energia

 
 

S'inaugura el nou edifici de calderes i de la xarxa de calor de biomassa forestal de Setcases

Nou municipis de Tarragona aposten per l'ús de biomassa

 
 

Millores als aïllaments d’edificis municipals de Vacarisses

Palamós renova l’enllumenat públic de diversos carrers

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Proposen un canvi radical en les pastures i conreus de l'Alt Pirineu i l'Aran davant el repte del canvi climàtic

 

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

S'inicia una campanya per millorar la recollida selectiva al sector hoteler i de la restauració a Tarragona

Rubí estrena vuit camions de recollida de residus i neteja viària

 
 

Canovelles fomenta la recollida selectiva durant la festa major

Castelldefels posa en marxa una campanya divulgativa sobre com reciclar a la platja

 
 

Les platges de Tarragona estrenen nous punts de recollida selectiva i papereres

Impuls al reciclatge del vidre al sector hoteler a Rubí

 
 

S'inaugura el centre de tractament de residus de l'Alt Empordà a Pedret i Marzà

 

Es renoven els contenidors de residus a Castelló d’Empúries

 
 

Salut

 
 

ISGlobal i Sabadell col·laboraran per desenvolupar polítiques ambientals per afavorir la salut de les persones

 

 
 

Terra

 
 

La Diputació amplia en 800.000 euros els ajuts als ajuntaments per accions de prevenció d'incendis forestals en urbanitzacions

 

 
Recursos
 

Produeix i consumeix la teva pròpia energia, l’autoconsum t’ho permet!


Catalunya està caminant cap a la transició energètica, un procés que situa als ciutadans al centre del nou model energètic i implica el seu apoderament.

Com? Passant de ser consumidors passius a generadors de la seva pròpia energia per a l'autoconsum, emmagatzemant-la i finalment compartint-la amb altres usuaris. 

 

 

 

Estudi: "L'economia circular a Catalunya"

A Catalunya existeixen 391 empreses que ofereixen solucions d'economia circular. Juntes sumen una facturació d'11.038 milions d'euros i donen feina a 70.419 treballadors.

Elaborat per ACCIÓ, l'estudi "L'economia circular a Catalunya" identifica les principals característiques del sector, les oportunitats d'internacionalització en països concrets i les potencialitats de Catalunya per a la inversió estrangera.

 

 

 

 
 

Potencialitat i impacte econòmic de l'economia circular en els diferents sectors productius de Catalunya

Els sectors productius de Catalunya que estan més ben posicionats en termes de potencialitat per aplicar mesures d’economia circular, els quals són les indústries agroalimentàries, la indústria química, el transport, l’energia i l’aigua.

 

 

 

Cursos de formació sobre biomassa



El Clúster ofereix cursos dissenyats per experts en el sector amb anys d’experiència. Els cursos acrediten els coneixements de l’alumne mitjançant l’expedició d’un Certificat d’Aptitud reconegut per l’Institut Català d’Energia i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

 

 

 

 
 

Experiència posidònia



El Centre d’Estudis del Mar (CEM) de Sitges presenta l’audiovisual “Experiència posidònia”, un viatge submarí virtual realitzat en la tècnica del vídeo mapping 3D sobre l’Espai Natural Marí Costes del Garraf de la Xarxa europea Natura 2000, i sobre la praderia de posidònia que alberga, que és un dels ecosistemes més valuosos i amb més biodiversitat de la Mediterrània.

Condueix el teu vehicle elèctric per tot Catalunya amb una sola targeta de recàrrega

La recentment creada “Aliança de Municipis per a la Interoperabilitat” de les xarxes públiques de recàrrega de vehicles elèctrics permet que qualsevol usuari pugui accedir a qualsevol punt de recàrrega municipal de Catalunya fent servir qualsevol targeta emesa pels ajuntaments de la Aliança.

 
 

Més Recursos

 
 

“És difícil canviar la ciutat però cal fomentar la infraestructura verda”

Postgrau en Gestió ambiental a l'empresa i l'administració pública

 

 

Bones Pràctiques
 

Parc del riu Llobregat: del mar a la muntanya

 
 

El Parc Riu Llobregat és  un projecte impulsat i gestionat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona. És un camí continu, d’uns 30 km, que uneix Collserola amb el litoral. Travessa 16 municipis metropolitans i connecta  espais  de gran valor ecològic. A més, el projecte ha recuperat i  posa a disposició de la ciutadania un espai públic de gran valor ambiental on poder realitzar gran varietat d’activitats a l’aire lliure.

 

 

 
 

Incrementa la compra responsable de fusta de l'Ajuntament de Barcelona

El 89% de la fusta municipal adquirida durant el 2015 disposa de certificat de gestió forestal sostenible. El conjunt de dependències municipals va adquirir un total de 335,91 m³ de fusta. Destaca l’alt percentatge de fusta adquirida amb certificació de gestió forestal sostenible segons els sistemes FSC i PEFC, que augmenta any rere any.

 

 

Estovalles per no malbaratar menjar al Baix Empordà


 El Consell Comarcal del Baix Empodrà i l’Agència de Residus lliuren 20.000 estovalles de paper als establiments per conscienciar els clients contra el malbaratament alimentari.

Tiraran endavant aquest estiu la campanya per conscienciar la ciutadania contra el malbaratament alimentari, amb la col·laboració dels restauradors de la comarca.

 

 

 

 

 
 

"Els porcs senglars, al seu hàbitat natural": Una campanya de l'Ajuntament de Barcelona

El porc senglar no és una espècie urbana i, per tant, no ha d’estar present al medi urbà. Des de l’Ajuntament de Barcelona es treballa per aconseguir que romangui com a espècie salvatge autòctona al medi natural i proposa mesures per impedir la seva presència a la ciutat.

 

 

Cinc comerços de Santa Eulàlia de Ronçana, exemple de prevenció de residus

S'ha identificat l'oferta de comerç sostenible que es pot trobar al municipi. En aquest sentit, s'han detectat els establiments comercials que venen productes a granel, reutilitzables i en envasos reutilitzables, de proximitat i de comerç just, de producció ecològica i que no distribueixen bosses de plàstic gratuïtament.

 

 

 

 

 

 

 
 

Girona va estalviar més de 200.000 euros en la despesa energètica municipal de 2016

La factura energètica municipal va ser de 3.436.817 euros el 2016, un cost equivalent a 35 euros per habitant. Aquesta despesa és un 5,8% inferior al de l’any anterior i suposa una reducció de 200.000 euros respecte al 2015.

 

Servei de préstec gratuït d’una vaixella reutilitzable a Barcelona


En els actes, festes o celebracions populars sovint s’utilitzen plats i coberts de plàstic d’usar i llençar que acaben a les escombraries com a rebuig (al contenidor gris), i que per tant no es reciclen.

 

 
 

Aula del Parc Central de Santa Perpètua de Mogoda: la ciutadania a favor de la natura

 
 

Santa Perpètua de Mogoda s’ubica entre la riera de Caldes i el riu Ripoll. Avui dia, el Parc Central, amb la seva gran bassa i l’equipament municipal “l’Aula del Parc” l’han convertit en un espai de trobada, de descoberta de l’entorn i de realització d’activitats educatives.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Visita comentada a una fotolinera a Sant Feliu de Llobregat

 
 

La Dada

 
 

El 86% del paper d'oficina consumit a l'Ajuntament de Barcelona és reciclat

 
 

Aquest percentatge assoleix el màxim històric, superant el 81% que es va aconseguir l’any 2012.  En totes les dependències de l'Ajuntament el consum de paper d'oficina d'origen reciclat assoleix o supera el 50%.

 
Especials
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

Amb aquest especial, Sostenible.cat ha donat cobertura i la Xarxa ha donat suport a les accions del món local durant la setmana i a difondre accions per reduir els residus.

Setmana Europea de l'Energia Sostenible

Del 19 al 25 de juny s'ha celebrat la Setmana de l’Energia 2017, una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica. En aquest especial hem volgut recollir informació sobre energia i sobre els actes que es celebren al voltant de la Setmana.

 
 

Biomassa, combustible per la transició energètica

Sostenible dedica aquest especial a analitzar la situació i les perspectives de futur d’una font energètica, la cadena de valor de la qual està íntegrament en el territori: obtenció, processament, transport, distribució i venda, sense oblidar la part de disseny i fabricació de calderes. I que, segons l’Estratègia Catalana per la Biomassa i el Pla d’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 podria ser la segona energia renovable més important a Catalunya en només 3 anys.

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, i un any més el món local s'aboca a organitzar activitats per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, amb especial èmfasi enguany en la recuperació plena del Dia sense Cotxes.
Sota el lema ‘Mobilitza’t per un aire més net!’, la Setmana del 2017 a més de vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, també reforça el potencial de la mobilitat intel·ligent a l'hora de contribuir al desenvolupament econòmic.​.
Podeu consultar l'agenda d'activitats de la Setmana.
 

 
 

Adaptació al Canvi Climàtic

 
 


Sostenible.cat vol ajudar a abordar aquest gran repte amb aquest especial informatiu, on recollim informacions i reflexions valuoses per orientar aquells que han de prendre decisions en aquest sentit i acompanyar els ciutadans en la comprensió d’aquesta complexa situació.  

 
Agenda
 

02/06/2017

Exposició fotogràfica: Objectiu Natura a Badalona

13/09/2017

Cicle: "Créixer sense consumir: experiències d’economia circular"

 
 

16/09/2017

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2017

18/09/2017

Conferència Internacional: Objectius de Desenvolupament Sostenible: actors i implementació

 
 

20/09/2017

Seminari de preparació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2017

28/09/2017

IV Encuentro estatal de equipamientos de educación ambiental

 
 

28/09/2017

Conferència: Eficiència energètica, normativa i tendències

29/09/2017

Segon Cicle de Conferències per Entendre la Nit

 
 

03/10/2017

JA EL TENIM AQUÍ. EL CANVI CLIMÀTIC A CATALUNYA. Jornades de presentació del Tercer informe de canvi climàtic a Catalunya (I)

05/10/2017

Diàlegs d’educació i comunicació ambiental

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube