Vic introdueix noves tècniques i tractaments biòlogics contra les plagues dels arbres urbans

23/07/2017 - 07:50

Un total de 600 exemplars d’arbres urbans, dels 21.000 que hi ha a tota la ciutat, han rebut tractaments per combatre les plagues en els últims dos mesos.

El regidor de Medi Ambient, Josep-Ramon Soldevila, afirma que “seguim avançant per la sostenibilitat i millorant els tractament biològics i les tècniques innovadores per disminuir les molèsties a la ciutadania a l’hora d’aplicar aquests tractament contra les plagues en els arbres de diversos carrers i places de la ciutat”. En aquesta darrera campanya, portada a terme pel personal de l’empresa municipal VicVerd, s’ha combatut principalment el pugó, el tigre del plàtan, l’aranya roja i la processionària del pi.

Soldevila remarca que els tractaments biològics consisteixen en l’ús d’organismes vius amb l’objectiu de disminuir la densitat de població o l’impacte de la plaga i, al mateix temps, reduir els efectes nocius que produeixen. Amb aquesta tècnica, innòcua per a la salut de la població i del medi natural, es millora la biodiversitat dels espais verds i la qualitat de vida de la ciutadania. Per tal d’assegurar que les plagues han quedat controlades s’efectuaran els controls pertinents en els propers mesos.

Tractament contra el pugó

En el cas del pugó, els seus efectes sobre els arbres són la deformació de les fulles, la transmissió de virus, la secreció de melassa o, fins i tot, l’aparició de fongs. Les actuacions per lluitar-hi han estat l’alliberament de 56.850 larves de dos tipus d’insectes molt efectius per controlar-lo: una abella parasitària i marietes de dos punts, el seu depredador.

La intervenció, que consisteix en la instal·lació d’unes càpsules de cartró petites que contenen les larves, s’ha portat a terme al carrer de Jacint Verdaguer, a la rambla de Sant Domènec, a la plaça dels Sants Màrtirs, a la zona del Sucre, al carrer Pare Gallissà, al carrer Mossèn Josep Gudiol, a l’avinguda dels Països Catalans, al carrer Enric Prat de la Riba i al carrer de Joan XXIII.

Contra l’aranya roja i la processionària del pi

També s’han fet tractaments contra l’aranya roja amb l’alliberament d’un insecte per al seu control als arbres del carrer de Jacint Verdaguer, carrer d’Enric Prat de la Riba i carrer de Joan XXIII.

Per altra banda, s’han instal·lat collarins per capturar la larva quan baixa de la capçada dels arbres per actuar contra l’eruga processionària dels pins. Una acció implementada al Puig dels Jueus i a l’accés a l’antiga N-152.

Tractaments amb endoteràpia

Les tècniques d’endoteràpia, com a novetat d’enguany, s’han portat a terme on els mètodes biològics no són efectius. Aquest mètode consisteix en injectar la substància fitosanitària directament a la base del troncs, perquè a partir d’aquí es distribueixi per tot el sistema vascular de la planta. Amb això s’aconsegueix evitar la dispersió del producte en l’ambient i una major eficàcia i durabilitat.

La combinació d’aquestes diferents tècniques, buscant la més òptima per cada cas, permet fer una lluita integrada de plagues evitant la intrusió en els cicles biològics dels arbres. Aquests tractaments endoteràpics s’han practicat al carrer del Bisbe Morgades i al Passeig Pep Ventura.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

L’objecte d’aquesta iniciativa és la creació d’una guia descriptiva per a l’estudi, anàlisi i generació de propostes d’àmbit municipal que ajuden a produir un pla estratègic per a la millora sostenible del verd urbà

Acte
17/10/2019
Fira de Vic. Recinte firal el Sucre, Vic
Notícia

Un dels Grups de Treball de la xarxa B+S ha elaborat el “Manifest en defensa del verd i la biodiversitat de la ciutat de Barcelona”, un document amb diverses propostes que el passat 9 d'abril va presentar als grups polítics municipals.

Butlletí